Кръстовден, 14 септември


Днес, 14 септември, празнуваме Въздвижение на честният кръст Господен. Преданието разказва историята на византийският император Константин, който потеглил с войските си към Рим, за да спаси столицата от властта на тиранина Максентий. Силите му били значително по-малобройни и затова той поискал подкрепа от Бога. Привечер, когато слънцето залязвало, император Константин видял на небето сияен кръст с надпис In hoc signo vinces (С този знак ще победиш).

Народът нарича празника Кръстовден не само заради 'честният кръст', а защото денят 'се кръстосва с вечерта', настъпва равноденствие, и още защото жените кръстосват (загърлят) цветята в градината, а мъжете си пазят кръста поради застудяването. Този празник се смята за празник на земята, също и Гроздоберник, защото от този ден започва брането на гроздето. След Кръстовден е започвало броенето на 30 дни, желаещите да се оженят трябвало да изчакат този период преди да могат да вдигнат сватба.

Църквата отбелязва този ден с пищни ритуали и нощно бдение пред украсеният кръст и с продължителен камбанен звън. В големите храмове се прави показно Въздвижение на кръста, а в селата свещеник благославя домовете и стопаните за здраве и плодородие. Пази се строг пост или Говее се за кръст, за да нямат хората болки в кръста. Затова и на Кръстовден празнуват чикакчиите - лечителите, които наместват изкълчени, навехнати или счупени крайници. Те са на особена почит, а оздравелите им носят погача, печено пиле, мед, китка чимшир и сребърна пара. Лечителят от своя страна пък подрежда трапеза и кани всички минаващи покрай къщата му за прослава на Бога. На този ден се и колят така наречените – обречени курбани за здраве.

Тропар на Честния Кръст
Спаси, Господи, Твоите люде и благослови Твоето наследие, като даруваш на православните християни победа над враговете и ги запазваш с Твоя Кръст.


Честит празник на всички именници!!



Facebook Comments

0 коментарa :

Публикуване на коментар