Тайнaта на щастието

Вълната Паулу Коелю отново ме заля. Този път с тайната на щастието. Не съм сигурна дали не е редно да е Цената на щастието, защото всяка тайна иска заплащането на определена цена. Колко нематериален е можел да бъде света...



Един търговец изпратил сина си да научи тайната на Щастието при най-мъдрия от мъжете. Младежът вървял четирийсет дни през пустинята, докато най-сетне стигнал до красив замък на върха на една планина. Там живеел мъдрецът, когото той търсел.


Но вместо да срещне един свят човек, героят на нашата история се озовал в някаква зала, в която царяло голямо оживление: непрекъснато влизали и излизали търговци, по ъглите разговаряли много хора, а малък оркестър свирел нежни мелодии. Имало и богата трапеза, отрупана с най-вкусните ястия от областта. Мъдрецът разговарял с всички тези хора и се наложило младежът да чака два часа, докато дойде неговият ред.

Мъдрецът внимателно изслушал целта на неговото посещение, но му казал, че в момента не разполага с време, за да му обясни тайната на щастието. Предложил на младежа да се поразходи из двореца и да се върне при него след два часа.

- Ще те помоля обаче за една услуга - добавил Мъдрецът, подавайки на момчето чаена лъжичка, в която капнал две капки олио. - Докато вървиш, носи тази лъжица и внимавай да не разлееш олиото.

Младежът започнал да се изкачва и да слиза по стълбите в двореца, като не откъсвал очи от лъжичката. След два часа се върнал при Мъдреца.

- И тъй, видя ли персийските килими, които са в трапезарията ми? - попитал Мъдрецът. - Видя ли градината, която отне на Майстора на градинарите цели десет години, докато я направи? Забеляза ли красивите пергаменти в библиотеката ми?

Засрамен, младежът признал, че нищо не е видял. През цялото време внимавал да не разлее капките олио, които Мъдрецът му бил поверил.

- Върни се тогава и се запознай с чудните неща, които са част от моя свят - казал Мъдрецът. - Не можеш да се довериш на някого, ако не познаваш дома му.

Вече по-спокоен, младежът взел лъжичката и отново тръгнал да се разхожда из двореца, като този път вниманието му било привлечено от всички произведения на изкуството, които висели по стените и по таваните. Видял градините, близките планини, крехките цветя, оценил изтънчения вкус, с който било подбрано мястото на всяка една от тези творби. Накрая се върнал при Мъдреца и му разказал подробно за всичко, което бил видял.

- Но къде са двете капки олио, които ти бях поверил? - попитал Мъдрецът.

Поглеждайки към лъжичката, младежът забелязал, че ги е разлял.

- Ето това е единственият съвет, който мога да ти дам - казал Мъдрецът на мъдреците. - Тайната на щастието се крие в това да се радваш на чудесата на света, ала никога да не забравяш за двете капки олио в лъжичката.




Facebook Comments

6 коментарa :

Dimana каза...

Истина, която съм чела преди :) Хубаво е да си я припомняме от време на време, особено в по-трудни моменти :)) Благодаря!

Краси каза...

Днес в Бг-мама попаднах на линк към сайта ти...
Разплака ме...Отдавна не бях попадала на толкова богат душевно човек...
Благодаря ти ,че споделяш мисли,чувства...
Краси

Боби каза...

Не мога да спра да чета..толкова интересни неща намирам, че се моля малкият да поспи по-дълго.. благодаря ти!

Анонимен каза...

какво символизират двете капки олио в лъжичката?

Анонимен каза...

рутинните ни задължения и всекидневни грижи. Ако мислим само за тях - пропускаме радостите от живота. Но все пак не бива и да ги пренебрегваме, защо, те също са част от живота ни. :-) Една от любимите ми притчи!!!Благодаря ви за усмивката, която ми дарявате с всяка публикация!
Мая

Дарин Колев каза...

Символизират семейството!...

Публикуване на коментар