Горещници. 15.16.17 юли.

днес ми бе особен ден. всичко бе огнено. страсти. разни. горещи.
а то не било случайно (все едно някога е!) имало си причина. Гери ми каза : днес е първият ден от горещите дни. Горещниците. според народния и църковния календар в рамките на три дни се честват така.кръстените. Горещници. 15 юли. 16 юли. 17 юли. те са най-горещите дни в годината. още им казват : Горешляци, Блъсъци, Германовци, Чуреци. празнуват се в чест на огнената слънчева стихия. в чест на огъня и предпазването от огъня.

първият ден (15 юли) е наречен Чурлига. вторият ден (16 юли) Пърлига. третият ден (17 юли) Огнена Марина. първият ден, църквата почита Свети.мъченици. Кирик и Юлита. вторият ден е денят на Свети.мъченик. Атиноген и неговите 10 ученици. 17 юли е денят на Свети.мъченица. Марина. Света. Марина, дъщеря на езически жрец, живяла през III век, приела християнската вяра, на 16 години изправена пред съд и подложена на мъчения и огън. народът я приема за повелителка на огъня, бурите, пожарите, господарка на змиите. в денят на Света. Марина се пали нов Жив огън. гаси се огъня в огнището и се пали нов огън. празникът се тачи и от занаятчиите, които работят с огън. ковачи, хлебари.

през дните Горещници не се ходи на нива, не се жъне, коси и копае, не се пере, не се мие, не се меси, не се пече хляб, не се готви, не се преде, тъче и шие. що се похване, всичко се пали, изгаря.

във време оно, народът ни е отпочивал през тези най-горещите дни от полската работа и е гадаел за реколтата. ако силно слънце пече през трите горещника, януари, февруари и март ще са топли, без сняг и виелици.

първият горещник вече преваля. които каквото работил, сега да почине малко. и да дръпне една молитва за реколтата в неговата нива.



Facebook Comments

3 коментарa :

roshavka каза...

ох ако съдим по това как преживяхме първият, не знам какво да очаквам днес и утре :)

Nathalie каза...

ще преживееш и тях. но не е там въпроса. забавлявай се, всеки ден е специален. :)

Unknown каза...

Здравейте огнени:-) След 3-тия горещник, да си пожелаем релаксираща почивка. Моята ще бъде в компанията на историите от Нея (http://dnevnik.bg/print/2009/07/13/754010_noviiat_broi_na_neia_e_posveten_na_horata_koito_tursiat/)
някъде извън сгорещената София
Много ми харесва блога - сърдечни поздрави! Катрин

Публикуване на коментар