Не искам да изчезват!

Много харесвам тези приятелчета, макар да съм ги виждала само на снимки, на филми... Те имат доста интересно поведение и проявяват дори бих казала човешки черти, които май ние самите понякога забравяме. С какво ме впечатляват най-много? Освен, че са много красиви и сладки, крачещи уверено с клатеща се походка по анктарктическия лед, те се приспособяват към най-суровите природни условия. Изминават огромни разстояния, за да се размножат. Живеят в големи колонии и въпреки това са моногамни създания, които остават с партньора си за цял живот. Освен това заедно се грижат да запазят единственото яйце, което снасят като се редуват кой да го топли и кой да осигурява необходимата на двойката храна. Повече за тези необикновени птици може да намериш {тук}



Имам слабост и към китовете, особено косатки (китове - убийци), спадащи към семейство 'Делфини'. Това са невероятно умни бозайници, които са се приспособили към водния начин на живот. Те са едни от най-съвършените хищници, които се хранят с морски животни като пингвини, тюлени и други китообразни, дори и такива, които в значителна степен ги превишават по размер. Не смеят да атакуват само кашалота, който може добре да се отбранява. Повече за китовете - {тук}



Има толкова много филми, които ни запознават с тях, които ни карат да им се възхищаваме, да ги обичаме и може би мъничко да им завиждаме.

За пингвините - 'ПОХОДЪТ НА ИМПЕРАТОРИТЕ', документален филм, заснет с финансовата помощ на Нешънъл Джиографик, Първа част можеш да видиш {тук}, а Втора {тук}.

Налице са и анимационни филми за цялото семейство, обрали по няколко Оскара, които освен страшно забавни са и доста поучителни като: 'ВЕСЕЛИ КРАЧЕТА' (Happy feet) - {трейлър} и 'ВСИЧКИ НА СЪРФ' (Surf`s up) - {трейлър}.

За косатки - 'КОСАТКАТА' (Orca), трилър, разказващ за отмъщението на един мъжки представител на този вид, чиято половинка с нероденото потомство е заловена и убита на рибарско корабче. Това е стар филм от 1977 г., който може да се поръча {тук} и не го препоръчвам за хора със слаби сърца и деца, защото е доста тежък и има някои ужасяващи сцени - {трейлър}.

Друг филм, който спокойно може да гледа цялото семейство е 'ВОЛНИЯТ УИЛИ' (Free Willy), който разказва за едно необикновено приятелство между 12 годишно момче и тежаща три тона орка. Техните приключения са отразени в поредица от 1, 2 и 3 - {трейлър към първия филм}.


И все пак тези два прекрасни вида, както и много други са застрашени. С нашето нехайство към природата, с нашата ненаситност за месо, кожи, мас за какви ли не продукти за разкрасяване се оказваме доста по-опасни и от най-съвършените хищници. Ние ги убиваме бавно, но сигурно!


Аз не искам това да се случи, а ти?



Facebook Comments

3 коментарa :

fen каза...

Скоро гледах филм за лъвовете в ЮАР. Останах потресен, че там съществува легален бизнес, който се състои в това да хващат малки лъвчета и да ги отглеждат в малки резервати за разстрел от ловци.
Да не говорим за хилядите гладуващи деца по целия свят, които умират от глад.

Dimana каза...

Да, хората са най-бруталните същества и не се учудвам на нищо, само ми става ужасно мъчно! Аз по отношението към животните съдя за това дали човек е добър, или напротив...

desislava vasileva каза...

бях гледала едно сайтче в което показват как хора използват убиването на малки тюленчета за забавление..ние сме наистина жестоки :(((

Публикуване на коментар