За народното творчество

и Камен Донев


Камен Донев е невероятно харизматичен актьор! Не може да не го познаваш от 'Улицата' на Теди Москов, където присъства с доста запомнящи се образи. Сигурно помниш сладкото трио Стефан Вълдобрев, Мая Бежанска и Камен Донев, които пеят 'О-о-обичам те, обичам те, мила, с бели маратонки и изтъркани джинси' и други забавни неща. Вероятно не си пропуснала и участието му в една новогодишна програма, част от което може да видиш {тук}. Това са само частички, където ни е разкрил необятния си талант.

Вчера имах огромното удоволствие да изгледам на един дъх двучасовия авторски спектакъл на Камен Донев - 'За народното творчество'. Ето един миниатюрен откъс от него:

Така нареченият народен творец заучава, помни, изпълнява, но също така той трябва да интерпретира, фантазира и дообогатява основно с любов и от все сърце да предава на своите наследници дообогатеното.

Важното обаче е, че в народното творчество никой не иска да развали направеното, а обратното - да го направи по-хубаво. Просто като боб.

Темата, с която ще се занимаем, е: преоткриването на народното творчество и широкото му прилагане в ежедневието за подобряване здравето, работоспособността, общуването и почивката на хората. Народните песни и танци могат да помогнат за справянето с житейските несгоди, стреса, самотата, скуката, проблеми с двигателно-опорния апарат, умората, негативните емоции, общуването. Както и да се приложи в целия диапазон на работната седмица, двата почивни дни и отделеното време в личен план.


Боя се, че няма да ми стигнат думите да опиша цялото вълнение, което изпитах. Смях се със сълзи, а аз много обичам да се смея! Заболяха ме ръцете от пляскане - зная, че не трябва да се прави преди края, или антракта, но просто търсих някакъв начин да изразя напиращите чувства, които всяка следваща мисъл предизвикваше у мен (цялата зала го правеше, а тя бе пълна и имаше около 10-15 правостоящи). Сърцето ми танцуваше, това става винаги когато чуя народна музика, личеше си, че неговото също е така! По уникален начин вмъкваше много мъдрост между смешните скечове! Това е спектакъл, който си заслужава да видиш и то не само веднъж!

Кое е нещото, с което толкова ме очарова Камен Донев? Въпреки че е действително страшно талантлив - виждаш го по реакцията на хората, той е един земен човек. Както бихме казали 'народен' човек - 'душа' човек!

Мисля, че с малко повече хора като него, които да ни вдъхновяват и облагородяват, можем да преобърнем обстановката в България!



Facebook Comments

4 коментарa :

Анонимен каза...

Напълно подкрепям мнението ВИ, защото и аз имах възможността да гледам това уникално и неповторимо шоу миналата година в зала номер 1 на НДК. Всеки трябва го види. С думи не може да се опише. Камен е цяло съкровище.

Nathalie каза...

толкова много изчетох за този спектакъл, че е време да отида и да го видя :)

Dimana каза...

Нат, обезателно!!!
В интерес на истината аз нищо не знаех за него, а гледам - доста награди е обрал. Видях плакат, даже се върнах, защото бях подминала... Достатъчно ми бе да видя Камен Донев, даже не зачетох какъв е спектакълът! На следващия ден държах в ръцете си 8 билета ;))) Не съм имала очаквания - освен може би за доста смях, а получих много повече!

Анонимен каза...

аз успях да гледам постановката по погрешка:) Бяхме взели билети за моноспектакъл на Мариус, но поради възпрепятстваност, той не се появи на сцената и малко преди това ни се обясни, че ще гледаме Камен Донев - никой не съжали:)
Коментирах на много места постановката, но основно от нея ми остана "срамът" от смеха ми по време на двучасово театрално представление. Беше ми неудобно, че се смея толкова. Беше ми неудобен столът в сатиричния театър, хората до мен без да искат ме ръчкаха с лакти, всичко се тресеше, вадеха се кърпички за сополи и сълзи (от смеха очевидно), а в края всички бяхме като изпразнени - то нищо не беше останало от смях, само едни схванали се в широка усмивка челюсти...
този спектакъл е уникален, а за Камен Донев мога да кажа, че се гордея, че се е родил на наша земя!!!

Публикуване на коментар