А твоята чаша?

Твоята чаша още ли е наполовина празна?
Долей коктейл от смелост, мъдрост и сила,
прибави щипка захаросана усмивка
и пий на екс - животът има и весела страна!



Ден, след като мъжът ми ме напусна заради по-младата си любовница, синът ми си счупи крак, а дъщеря ми съобщи, че е бременна.

Ако не живеех на първия етаж, може би щеше да ми хрумне да скоча от балкона. Но ние дори нямахме балкон, а и градинарят беше на двора...

Не ми оставаше нищо друго, освен да се отдам сластно на депресията и да изживея поредния си страдалчески оргазъм... Познато, нали?

Ровенето из старите снимки, 'сладкият' вкус на солените сълзи и отчаяните опити да зарибиш някоя приятелка с най-великата драма на своя живот - действа толкова възбуждащо, че в един момент се самозабравяш в мъката си и я приемаш за цел на съществуванието си...

Да, някога и аз правех така заради поредната тенекия от гаджето или заради синята блуза, която секунди преди мен друг беше грабнал от витрината. Де тоя късмет и сега да имах същите "проблеми"?! Пък да видим дали нямаше да бъда по-силна!

Силата, повтаряше ми един приятел, е в това да видиш чашата наполовина пълна. С уиски, шегуваше се той, а аз все му се опъвах, че не пия и предпочитам лимонада. Обичах го, защото винаги когато изпадах в "депресия", той идваше до нас, за да ми чете Шекспир. Странен подход, но действаше. Въртеше големите си черни очи и беше невероятно забавен.

"Не плачи, защото е свършило - повтаряше ми с характерния си патос, цитирайки Маркес, - усмихни се, защото е станало! И никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно - може някой точно в този момент да се влюби в усмивката ти!"...

После изпиваше по едно-две на екс и се прибираше при баба си. Чудех му се как издържа със старицата, а той ме убеждаваше колко добре се забавлявали двамата - играели покер, танцували валс… Веднъж прекалил с уискитата и през нощта объркал вратата на тоалетната с външната - така се озовал на стълбите по слипове и без ключ. А бабата отказвала да му отвори, защото според нея внукът й спял…

В мига, в който си спомних тези дивотии, ме обзе бурен смях. Изведнъж се отказах от мисълта да се любя с депресията. Не и тази нощ. Мъката ми можеше да почака на нощното шкафче, а вместо “Албума от Миналото” да отворя тефтера с “Нова страница от Бъдещето”...

Това за тефтера го бях чела някъде - не помня къде и под чие авторство бяха излезли онези рецепти за щастие, които всеки трябвало да си запише, но на първи прочит ми бяха прозвучали като комунистически постулат за жената-текезесарка - щастлива, че е преизпълнила нормата с 10 ниви, отгледала е 5 деца и не е виждала в живота си повече от 1 мъж. Похвално!

И все пак, между редовете на въпросния труд бях попаднала на нещо, което сега ми звучеше гениално: Колкото повече време отделяме на негативните си емоции, толкова по-малко време ни остава да се смеем, т.е. да живеем!

Замислих се, колко истина има в тази проста житейска аритметика. Но не мислих дълго, защото се унесох в дрямка...

На сутринта обаче се събудих по-ентусиазирана отвсякога.

Излязох, усмихнах се на съседката, а после на съседа и на момчето от охраната в офиса, и на колежките, с които обядвам, и на тези, които не биха изпили дори едно кафе с мен…

Признавам, от първия ден не се получи. Никой не се влюби в усмивката ми от раз, както твърдеше Маркес. Но един ден и това стана...

Оттогава мина много време и днес спокойно мога да кажа:
Aз съм смехохоличка - пристрастена съм към смеха, влюбена съм в него направо!

Е, не го правя по задължение като рекламните агенти, нито без причина като пациентите на менталните доктори.

Усмихвам се просто защото животът ми се струва по-хубав!!!

А на ТЕБ?




А ето ги и моите 11 изпитани трика:


1.
Да се радваш на живота не е трудно, а е много трудно. Уважавай смелата жена в себе си - скоро ще се убедиш, че тя е готова да мине през всяка трудност!

2.
Не си поставяй цели, които ще те разочароват, а само такива, които да те мотивират - глупаво е да се влюбваш в Брад Пит, когато мъжът от съседната къща те боготвори сякаш си Анджелина Джоли!

3.
Усмихвай се напук на бръчките! Че за какво ти е цялата тази скъпа козметика?!

4.
Откажи се от сълзливите любовни филми. Те ще отключат страстта ти към мъката, а това дори няма да е твоята мъка - сценаристите понякога наистина прекаляват!

5.
Спомни си думите на Шопенхауер, че „който се опиянява от миналото си, проспива бъдещето си“. Опитай се да живееш в сегашно време!

6.
Извади диска с любимите си детски песнички - надуй го до дупка в сутрешния трафик и помни, че жените може да не са родени за шофьори, но точно в това е чарът им!

7.
Не търси мъж, заради когото трябва да свалиш досадните 5 кг. Намери такъв, който ще те хареса и с 10 отгоре!

8.
Ако някой те ядоса, не брой до 10. Хвани бял лист и напиши всичко онова, което искаш да му кажеш - с "ядосани" дебели букви. Прочети го! Стана ли ти смешно?

9.
Обличай се така, както ти харесва, а не както те харесват другите. Те не живеят твоя живот. И не забравяй шопинг терапията!

10.
Запиши се на танци. Не, по-добре на бокс! В залата ще се освободиш от всичките си негативни емоции.

11.
Важното е да започнеш отнякъде. Опитът е първата стъпка към провал. Шегувам се - усмихни се и върни чувството си за хумор!

Автор на текста: Мария Георгиева



* * *

Не е чак толкова трудно
да се постигне изброеното по-горе.
Нужно е само малко повече воля.
И... искреното желание, разбира се!

Ако и Ти искаш
да настъпи такава промяна с теб и живота ти,
вече знаеш откъде да започнеш...



* * *

Хубав ден
и успешна нова седмица
ти желая!
(усмивки)




Facebook Comments

19 коментарa :

Анонимен каза...

винаги съм умеела да видя чуждата чаша пълна, а моята винаги празна...това умение май всичко го имаме. освен да се престорим, за малко поне, че нешата чаша е чужда такава. може би тогава ще видим колко пълна е всъщност.

благодаря. имах нужда от такъв старт на деня. и на седмицата.

Melisa каза...

Да, права си. Като че ли всички така ги виждаме нещата. Но пък сякаш има някаква невидима и необяснима сила, която по странен и необясним в повечето случаи начин, винаги ни праща някой човек или събитие, които да ни покажат, че грешим в преценката си. И това почти винаги се случва в момента, в който си мислим, че вече сме стигнали дъното и няма накъде повече...
Пожелавам ти по-често да срещаш такива хора, които да "доливат в твоята чаша", дори когато тя си е достатъчно пълна :)

Dimana каза...

Прекрасно начало на седмицата, както винаги Мел! Много усмивки и приятни изненади и за теб!
Изкефих се особено на триковете и мисля, че всичко е вярно. Обаче не бих се отказала от сълзливите романтични филми - едничката останала радост за моя мазохизъм ;)

Анонимен каза...

za6o ne moga da si otvoria kasmet4e? klikvam i ni6o:-(

Анонимен каза...

Благодаря за невероятната статия. А "триковете" са направо върха.Последния от тях ме разсмя с глас. Мисля да си ги принтирам и когато съм в "дупка" да си ги прочитам. И един съвет: Момичета,обърнете внимание на трик № 7! :)

Анонимен каза...

Благодаря за хубавите трикове и не само за тях...
Хубаво е да си гледаш в тойта чаша, а ако чуждата ти се вижда по-пълна това не е лошо. Може и твойта да се понапълни в един момент.
Животът е хубав такъв, какъвто е.
Усмихвай се и го живей, а това за трик № 7 си съвсем вярно и много ми допада.
Хубав ден.:-)

Анонимен каза...

Ама това съм аз ,бе. Чашата винаги е наполовина пълна.

Анонимен каза...

Мерси за хубавите думи! Още повече, че попаднах на тях в един наистина труден за мен и моето семейство момент! И някакси твоите думи са лъч светлина и надежда! Благодаря! ВАЛЯ

Анонимен каза...

СТРАХОТНО , МЕЛИСА !
ПОЗДРАВИ ЗА ХУБАВИЯ ТЕКСТ И ЗА ТЕБ ЛИЧНО, ЗАЩОТО С НЕГО ПОМАГАШ НА МНОГО ХОРА!
/усмивки/
Диана:с обич

Анонимен каза...

Прекрасна статия!

Анонимен каза...

много мъдри и смислени слова!и друг път съм чела подобни,и друг път съм опитвала да ги спазвам,но сега съвсем се заинатих да го спазвам още повече.благодаря на авотрката!и да кажа на всички,които тепърва ще започнат - дава резултат,не е лесно,но с времто дава резултат и се чувстваш по-добре и силен!:-)

papelita каза...

Статията ражда усмивка. Уверявам ви, не е толкова трудно, аз се научих с годините да се събуждам с нея. Може би проумях, след дълго лутане, че за да има дъга, трябват и слънце и дъжд. Благодаря!

Анонимен каза...

Всичко написано е прекрасно :):):)
Аз например си слагам сутрин ,,дежурна" усмивка, но в по-късен момент тя става истинска.Чувствам се ,,лека" и радостна, без особена причина.

Анонимен каза...

:))) Благодаря!

Анонимен каза...

Ne znam za6to no moiata 4a6a si ostava vinagi palna. Ah, kolko pati padax i ia s4ypvax, a tia vse si ostava6e palna.4ak me xva6ta6e sram. Da, spomnix si, niakoi mi kaza: ti si ve4nia optimist! (a az taino se nadiavax, dano ne iska da kage "glypak")
I godinite otminavaxa zabarzani kam moiata esen.
Dnes moita da6teria podxvana stafetata i biaga sas siae6to litze po izvitia pat na sadbata. E, poizostanax malko, no 4a6ata e vse taka palna.

Анонимен каза...

На 71 години съм!Преди 7 месеца седнах пред компютъра.Попаднах на този сайт.Всичко,което съм мислила за живота, всичко което съм приемала като основна нишка във взаимоотношенията ми към всички хора, прочетох в този сайт.Сякаш аз съм го писала!И най-важното: всичко казано в сайта е ИСТИНА! бЛАГОДАРНОСТ към създателите!

Unknown каза...

страхотна си :))))
*гуш*

Анонимен каза...

много положително и зареждашто четиво!просто наистина е прекрасно ! колко ли пьти и аз сам изпадала в дупка и копая ли копая на доло докато пак проблесне някои льч пак прочета :.....и това щте свьрши...; радвам се че ви има

Анонимен каза...

Вашата статия ме накара да се усмихна,не за друго ,а защото видях в нея до голяма степен себе си и състоянието в което съм в момента.Повярвайте ми - накара ме да се замисля и да се усмихна -сега и "проблемите ми "не ми изглеждат както преди,дори не мога да ги нарека проблеми!
Статията Ви е уникална,прочетох я и се чувствам много по-добре.БЛАГОДАРЯ ВИ !!!!

Публикуване на коментар