Каква е вашата връзка според позата, в която спите?

Прегръдки, гушкане, търкаляне в леглото - неща, които прави всяка двойка... Но как предпочитате да спите - на една страна, по гръб, с разстояние между вас? Може би начинът по който ти и половинката ти спите, има по-дълбоко значение?!

Спите, сънувате, правите любов, прегръщате се...
Какво друго могат да правят двама души в леглото?
Анализът на езика на тялото показва, че в позите на спане, могат да се открият определени истини за вас и вашата любовна връзка. С времето позите на сън се променят и развиват, но те съдържат вашият импулс и емоция.

Хайде да погледнем примерите:

Като "лъжички":

Като израз на интимна близост, тази поза е най-честа за първите 3 до 5 години на съвместния живот или брак.

Обикновено мъжът е този, който прегръща и държи близо до себе си жената.

В случай, че жената прави същото, тълкуванието е следното: или жената във връзката е партньора, който дава повече или на мъжът в този специфичен момент му трябва допълнителна опора.

Споени като “лъжици”, тази поза осигурява максимална физическа близост.

Много двойки, когато спят като "лъжички" се чувстват много удобно и сигурно. Дори, когато единият смени позата си, веднага и другият прави същото.

Съвсем близко един до друг, партньорите много често спят на една възглавница.

Това обикновено продължава определено време, но ако връзката продължи по-дълго, не означава, че трябва да се откажете от близостта.

* * *

Лице в лице, преплетени в прегръдка:

Така партньорите показват своята страст. По-рядко срещана от лъжичките и не толкова удобна, за да изкарате цялата нощ, тази поза е характерна за огненото начало на една любовна връзка.

Обсебени един от друг партньорите забравят за завивките.

Някои двойки използват тази поза за по-интимните моменти, а други въобще не я променят.

А какво става, ако партньорът иска прегръдка, а ти искаш да се сгушиш? Както за всичко в една връзка, така и при позите за спане е нужен компромис. Или пък - останете прегърнати, докато той заспи и след това ти се намести в по-удобна за теб поза.


* * *

Това е т.нар. “Кралска поза”:

Мъжът лежи по гръб, а жената също легнала по гръб е сложила главата си на неговото рамо, вместо на възглавницата..

Тълкуването на тази поза е: мъжът е силният във връзката, а жената е по-емоционалният партньор.

На повечето хора тази поза много им допада. Тя говори за голяма привързаност и доверие. Ако на теб спането по гръб не ти е удобно, тогава легни по корем, така че твоето тяло леко да прихлупи тялото на половинката ти.

Не само, че ще спиш по-добре, но така ще покажеш също, че вниманието ти е насочено към партньора, та дори и когато спите...


* * *

Друга вариация на “кралската” поза:

Само че при нея и двамата партньори се прегръщат.

Чувството е, като че ли сте получили желаното, особено ако сте имали тежък ден.

Наистина “защитена”, тази поза създава усещането, че някой те е сгушил под своето крило, а от матрака е направил удобно гнездо.

Но няма нужда да чакате някаква криза, за да използвате тази поза. Нито пък мъжа трябва да е този, който прегръща жената.

А и тази поза е идеална за заспиване пред телевизора, независимо кой държи дистанционното управление. (усмивка)


* * *

Поза "Зен":

Колкото е по-дълга връзката, толкова е по-голяма необходимостта от "независимо" пространство в леглото.

С времето партньорите се опознават добре един друг и елементът на изненадата се замества от чувството за сигурност. Тогава се проявява чувството за индивидуалност.

За някои двойки решението е купуването на ново по-голямо легло, което да задоволи потребността от простор и за двамата.

Други двойки намират решение в Зен позицията: чрез допира на дупетата те осъществяват интимната връзка.

Като два самостоятелни кръга, които се допират, тази поза е съвършена дефиниция на независимост.


* * *

Лице-гръб:

Когато любовта е „нова“, партньорите често жертват удобството си за удоволствието от нежната и романтична поза лице-гръб.

Двойките, прекарали малко повече време заедно обаче често си позволяват повече простор помежду си.

В повечето случаи спят гушнати, като „лъжици“, с минимално пространство между двамата.

Признак за емоционалната привързаност в тази поза са допрените ръце, колена или стъпала.

Това е начин за задоволяване на две потребности – както за простор, така и за близост. В секса пък тази поза осигурява повече място за въображение...


* * *

Случаен контакт:

Някои двойки не обичат директния физически контакт по време на сън, но “търсят” човека до тях със “случайни” докосвания на стъпалата или ръцете.

Уж случайният контакт може да значи както неувереност в чувствата, така и по-романтичен намек за приятелско и интимно отношение, търсене на прикрита близост.

Всеки от нас има свое прикритие за личните чувства.

Скръстването на краката с тези на партньора е признак за познанство и търсене на близост. Връзката ви (поне емоционално) сигурно е стабилна, без значение дали тези моменти са предхождани от кавга или не.


* * *

Позите по време на сън могат и да “дирижират” събитията в една връзка.

Например, съвсем логично, след кавга е възможно партньора да ти обърне гръб. Добре е в началото да му оставиш време за уталожване на събраната “отрова”.

Въпреки всичко обаче, този жест не винаги е съвсем ясен.
Понякога това е начин, да ти привлекат вниманието, да те провокират да проявиш по-голяма активност, един вид стимулиране. Възможност да се засвидетелства заинтересованост. Причината може да е, че на партньора му е омръзнало да бъде инициативния. Това може да е и тест за това, важна ли е за теб близостта, както и за него.

Не приемай обаче всичко за тест, а се научи просто да наблюдаваш поведението на партньора си и да разбираш, кога може да “закачаш спящото куче”. Защото все пак, позата за спане е тема за разговор и повод за физически контакт, а не хороскоп.


* * *

Да обърнеш гръб:

Когато половинката ти изведнъж отиде в другия край на леглото и ти обърне гръб, понякога в главата ти се появява мисълта “Това отбой ли е?”

Според експертите не съществува такова нещо, като “правилна” поза за сън при партньорите. Но необичайните промени, особено съчетани с дистанция, могат и да са знак за проблем. Най-голямото предизвикателство във връзката е справянето с чувствата на другия.

С други думи, опитайте се да поговорите и най-добронамерено да разберете каква е причината. Тъга? Невроза? Друг проблем? Ако партньора ти преминава през тежък период – дай му време. Все пак и ти понякога израдаш в неврозни, тъжни или напрегнати състояния, или искаш време и спокойствие, за да помислиш...

И накрая не забравяй нещо много важно:
Често пъти партньора се притеснява да признае, че просто иска добре да се наспи, вместо да се притеснява вкопчен в теб. Може би просто му е неудобно в твоя край на матрака. А ако пък това на теб ти носи усещане за самота, просто го помоли да те погушка преди сън.

Ако пък и това не ви помогне – време е за искрен разговор...


* * *

Дали ти и твоята половинка спите в... много специфична поза?

Може би половината от тялото ти е на една страна или дори извън леглото (сякаш се движите в противоположна посока)? Това може да е знак, че искате да избягате един от друг...

Ако имаш сериозни основания за съмнения (основани и на друго, освен позата по време на сън) няма да е зле да потърсите причините заедно.

Без обективни индикации обаче не бива да се придава излишно драматизиран смисъл на тази поза.

В крайна сметка, дори когато сядаме на стол, не винаги седим в точно една и съща поза, нали така?



Facebook Comments

0 коментарa :

Публикуване на коментар