13. Статуята на Леонардо да Винчи

Какво сме дали на Света? е въпросът.
А това е тринадесетият Отговор.

Статуята на Леонардо да Винчи, на входа на международното летище в Рим, е дело на :

скулптора Асен Пейков
, българин.

Какво се знае за Асен Пейков?
Роден е в Севлиево през 1908. Завършва Художествената академия в София със златен медал. Като студент взима участие в конкурса за паметника на братята Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет, получава втора награда. През 1938 открива първата си самостоятелна изложба в ателието си на бул. Цар Освободител в София. Няколко месеца след това напуска България. Живее в Париж, Мадрид, САЩ, и накрая се установява в Италия.

Създава над 1300 творби. В ателието си на улица Маргута №54 в Рим прави потрети на много изтъкнатите италиански интелектуалци както и на редица световно известни личности.

Известните произведения на Асен Пейков
Статуята на Леонардо да Винчи на летището на Рим.
Бронзовата Минерва в Университа в Бари.
Мраморната статуя на Сан Джовани в Рим.
Фигурата на Атлета в Чекиньола.
Бюстът на Папа Пий 12-и за конгресния център Мондо Милиоре.
Бронзовата роза - символ на Премия симпатия.
(престижна римска награда, учредена през 1967)


Интересно
Наскоро при реставрирането на статуята на Леонардо да Винчи е открит люк, в който 40 години е бил съхраняван документ написан на латински. Документът е бил поставен в цинкова кутия. Текстът на документа се отнасял за древните територии около района на летището Леонардо да Винчи.


П.П.
Била съм на това летище, видях я и статуята, но изобщо си нямах идея, че тя може да е дело на един българин. Вече ще знам.

помни и другите велики български дела (тук)




Facebook Comments

3 коментарa :

varnik каза...

Ами, време беше освен толкова наука и технологии да се намеси и авторското ни изкуство. А и сме длъжници на италианците в това отношение: та те толкова паметници са сътворили у нас, дайте да им се реваншираме поне малко!

Анонимен каза...

Какви паметници са построили италианците у нас,че не се сещам,не бъркай Римската империя с Италия,а и тогава не е било у нас!

Анонимен каза...

Само че той е с влашки корени.

Публикуване на коментар