Въпрос на ИЗБОР

Познавам Джери от много години, работи като мениджър в ресторант. Това, което го прави различен от другите е, че абсолютно винаги е в добро настроение. Не знам как успява, но винаги, когато някой го попита как е, той отговаря с широка усмивка:

- По-добре от това не може да бъде!

Голяма част от персонала, с който работи, напусна когато той реши да си смени работата. И тръгна с него... от ресторант в ресторант. Защо ли? Защото Джери наистина умее да мотивира хората. Ако някой от колегите му има лош ден, Джери винаги е до него, за да го успокои и да му покаже позитивната страна на ситуацията.

Забелязвайки това, станах любопитен. Един ден отидох при него и го попитах:

- Не разбирам, Джери. Никой не може да бъде позитивен целия ден, и то всеки ден. Tи как успяваш?

Джери се усмихна и ми каза:

- Всяка сутрин се събуждам и си казвам: Днес имаш две възможности за избор - добро или лошо настроение... Винаги избирам доброто настроение! Всеки път като се случи нещо лошо си казвам: Имаш две алтернативи от които да избираш - да бъдеш жертва или да се поучиш от ситуацията...Винаги избирам това, да науча нещо! Когато дойде някой при мен и започне да ми се оплаква, имам два варианта пред себе си: Да слушам оплакванията му или да му изтъкна позитивната страна на живота. Винаги избирам позитивната страна!...


- Но това не е така лесно всеки път! - възразих му аз.

- Напротив, лесно е! - отвърна ми Джери. Всичко в живота се върти около избора. Всеки път, когато решаваш нещо, всичко е въпрос на избор. Решаваш, как ще реагираш в дадена ситуация. Решаваш, как другите ще влияят на твоето настроение. Избираш, дали да си в добро или лошо настроение. Избираш, как ще мине денят ти, седмицата ти, годината ти... Ти сам решаваш как ще протече Животът ти!

* * *

Няколко години по-късно чух, че Джери е направил нещо, което е недопустимо в неговата работа. Оставил е отворена задната врата на ресторанта. От там са влезли няколко въоръжени мъже, които искали да оберат заведението. Докато Джери се опитвал да отвори сейфа, ръцете му треперели и не успявал да улучи правилната комбинация. Тогава един от мъжете се изнервил и стрелял по него... За щастие, бързо открили Джери и го закарали в болницата. След дълга и тежка операция, той бавно се оправил.

Видях го 6 месеца след случката. На въпроса как е, той ми отговори:

- По-добре от това не може да бъде! Искаш ли да ми видиш белезите?


Отказах, но го попитах, за какво е мислил по време на обира.

- Първото, което ми дойде на ум бе, че трябваше да заключа задната врата. След като вече ме простреляха, лежейки на земята облян целият в кръв си мислех, че имам две алтернативи - да живея или да умра. Реших да живея!...

- А не те ли беше страх изобщо?
- попитах го изумен.

- Лекарите бяха страхотни, през цялото време ми повтаряха, че всичко ще бъде наред. Но като ме вкараха в линейката и видях лицата им признавам, че се уплаших. Прочетох в очите им: Той е мъртъв!... Знаех, че е време за действие. Там имаше една огромна медицинска сестра, която през цялото време говореше с мен, за да ме държи в съзнание. На въпроса й, към какво съм алергичен й казах: Към куршуми! Всички започнаха да се смеят. Тогава им казах: Избирам да живея! Моля ви, третирайте ме като ЖИВ, не като МЪРТЪВ!

* * *

Джери оживя, благодарение на големите усилия на много добри лекари, но също така и заради собствения си невероятен оптимизъм!

От него научих, че всеки ден имаш възможност за избор - да се наслаждаваш на Живота или да го мразиш. Единственото нещо, което си е само твое и което никой не може да ти отнеме, е ТВОЕТО НАСТРОЕНИЕ! И като го осъзнаеш, всичко в живота е по-лесно...

* * *


Ето, ТИ сега също имаш възможност за избор:
да се оставиш на лошото настроение
и Синдромът Понеделник да скапят деня ти...
Или да се Усмихнеш и да положиш началото
на една Успешна Нова Седмица
в прекрасно позитивно настроение...
Изборът е ТВОЙ - ТИ си решаваш!
(усмивки)





Facebook Comments

3 коментарa :

Анонимен каза...

Избирам доброто настроение отново благодарение на теб, Мелиса! :-)

Melisa каза...

Надявам се, този избор да не е само за днес ;)

Петя Попова каза...

Отдавна съм избрала да бъда щастлива.Но забелязах резултата върху околните,когато Милена каза на майка си ,да се среща само с мен,защото никога не се оплаквам.

Публикуване на коментар