Мадарският конник - знак на първата българска евро монета


Не знаех, че за български символ бил избран Мадарския конник. Знаех за обявеното гласуване, но не знаех, че е приключило.

Случайно го прочетох в едно списание. Зарадвах се. Споделям това мнение. В таз годишната ни обиколка на България беше включена и Мадара. От 20те места, които обиколихме в моето Топ 3, са именно местността Мадара, седемте Рилски езера и Двореца и ботаническата градина на Балчик.

В Мадара скалите са заоблени, сякаш шлифовани. Има няколко пещери, има параклисче в скалите, на върха има крепост. Можеш цял ден да прекараш само там. Има няколко зали на феите, нимфите, ... има огромна сцена, над която скалите са се надвесили, сякаш всеки момент ще паднат и ще те захлупят. (Именно на тази сцена, казват, че Лили Иванова е пяла на хан Аспарух.) Чувстваш се толкова малък и незначителен на това място. Небето е в няколко нюанса на синьо и се прокрадва сред пукнатините на скалите. Уникално творение на природата.






Facebook Comments

1 коментарa :

kekla каза...

О! Аз съм влюбена в това място от как за пръв път на 20 април 2001 година стъпих на него. Просто някаква неразривна свързаност чувствам и съм изкарвала там цял ден самаи наистина времето там не е време, горе на крепостта :) С приятели сме ходили.. скоро животът пак ме връща там вече с малка дъщеричка, която при първа възможност нарамвам в слинга и завеждам там.

Публикуване на коментар