Възможно ли е да е ВЯРНО?!

Чувала съм за какви ли не “методи за предварително планиране и познаване” пола на предстоящото да се роди бебе. Като се почне от това, че “острият корем на бременната бил за момче, а по-облият и широк – за момиче”, като се мине през “Охоо, разхубавила си се, момче ще е, да знаеш...”, та се стигне до “Щом ти се яде кисело и солено, момче чакаш, ако беше момиче, щеше да те тегли сладкото...”. И към всички тях винаги съм се отнасяла крайно скептично и недоверчиво, вписвайки ги в графа “бабини деветини”...

Почти по същия начин реагирах и когато прочетох, че след дълги изследвания, учени са стигнали до откритие, което позволява да се предвиди пола на бебето дори още преди да е заченато (като се има предвид конкретна дата за евентуалното зачеване!).


Ето какво пишеше всъщност:

Съществувала теория, според която женската кръв се обновява веднъж на 3г., а мъжката – веднъж на 4г. Трябва да се има предвид последната загуба на кръв, например при операция. А ако такава не е имало, “броенето” започва от рождените дати на майката и бащата, които планират да имат дете. Към рождената дата на мъжа се прибавя многократно числото 4, а за жената – 3, докато се стигне до датата, на евентуалното зачеване на бебето. Чиято кръв е “по-нова” в този момент, такъв ще е и полът на бебето.

Първоначално звучи доста объркано, затова ще дам един конкретен пример, за да стане малко по-ясно.

Да предположим, че жената е родена на 27.11.1976г. а мъжът на 16.03.1973г. и че планират зачеването на детето си за декември 2008г.

Ако никой от двамата не е претърпявал операция, започваме да броим от тези дати.

За жената:
27.11.1976 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 27.11.2006г. (последно обновяване преди декмври 2008г.)

За мъжа:
16.03.1973 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 = 16.03.2005г. (последно обновяване преди декмври 2008г.)

Което ще рече, че за предполагаемият период – декември 2008г. майката ще е с “по-нова” кръв,. От което пък следва, че детето ще е с нейният пол, т.е. момиче.

Още един пример – пак същите дати, но да предположим, че един от двамата е претърпял операция. Например мъжът е бил опериран на 28.01.1996г.

Това променя напълно “цикъла на обновяване на кръвта” и броенето за него започва вече от тази дата:
28.01.1996 + 4 + 4 +4 = 28.01.2008

При тази ситуация вече неговата кръв се оказва “по-прясна”, което означава, че при евентуално зачеване през декември 2008г., бебето ще е с неговия пол, т.е. момче.


Когато прочетох всичко това - “поредните фантасмагории” си казах аз отново.

Но същеврменно ми стана и любопитно. Затова реших да направя една кратка “проверка”, за да “тествам” описания от тях метод.

Естествено, започнах от мен самата. След като пресметнах датите на майка ми и баща ми, наистина се оказа, че кръвта на мама е била “по-нова”, когато съм била зачената. И ето ме мен...

Ентусиазирана, продължих с дати на мои близки, роднини и приятели...
И за моя огромна изненада, останах изумена от “съвпаденията”. Прекалено много бяха те, за да се нарекат просто “случайно съвпадение”. От “проверени” над 50 деца (които вече са родени и е ясен техният пол!) несъответствие имаше само в 3 случая, но в единия от тях датите на майката и бащата бяха много близки, с разлика от само няколко дни, така че може и това да е оказало влияние, не знам.

Но определено ми стана интересно.
Затова искам да споделя това с теб и да те помоля ти също да направиш въпросната “проверка” за теб и за най-близките ти, за които имаш нужната информация. Хайде, грабвай елката и календара и започвай да смяташ (на мен с лист и химикал ми беше по-удобно).

А аз ще чакам след това да споделиш “получените резултати” и доколко те са съвпаднали с фактите!
(усмивка)




Facebook Comments

34 коментарa :

Анонимен каза...

аз го направих и наистина аз съм била с по "стара обновена кръв" отколкото бащата на детеи и имам син който е роден на 16,04,2006 г

от Варна

Анонимен каза...

от Марин

Имам 2 момчета. Съгласно твоята сметка жена ми е била и при 2-те зачевания с по-млада кръв.
Извод 1: Теорията ти при мен не работи.
Извод 2: Бащата никога не е сигурен.

Анонимен каза...

И за мен и сестра ми не важи

Анонимен каза...

глупости :)

това е толкова вярно, колкото късането на венчелистчета и "обича ме, не ме обича".

Анонимен каза...

sorry ако е било просто шега и не съм я схванал :(

Анонимен каза...

pri men se polu4i suvpadenie.mujut e bil s obnovena kruv predi za4evaneto na deteto i imam mn hubavo mom4ence!!!

Анонимен каза...

Мхм, действа.. :) Интересно :)

Анонимен каза...

много са ми любопитни подобни закономерности, а съм и малко или много наивен,
но....
според моите сметки аз и малкия ми брат трябва да сме момичета ама не сме ...
за жалост не мога да проверя за големия ми брат защото е от първи брак на майка ни и нз рождената дата на баща му
но когато я науча ще го проверя

Анонимен каза...

пълни глупости. полът на детето зависи само и единствено от мъжа, жената е носител единствено на х хромозома, а мъжът на х и у, следователно когато сперматозоидът оплоди яйцеклетката, хромозомът който той носи е решаващ. хх-момиче, ху-момче. личи си кой няма представа от елементарна биология

Анонимен каза...

tozi metod go znam otdavna i trqbva da vi kaja,4e raboti v 80% ot slu4aite.Ne go othvarlqite s leka raka,ako to4no na vas ne vi savpada,prosto damata predpolagam e propusnala fakta,4e ne e 100%,no i 8o% e interesen fakta,4e savpada.Fiziologiqta na 4oveka e mnogo slojna ta vsi4ko da e na 100% i da mojem da go obqsnim.Veroqtno sa6testvuvat i drugi faktori,koito vliaqt,no te sa neizvestni pone za sega vapreki nau4niq napredak.tozi metod zasega e nai dostoverniq,no az trqbva6e da zapo4na s edna popravka na predlojenoto.proverete metoda v saotno6enie 3 kam 5,a ne 3 kam 4 i 6te vidite ne6to dostoino za komwntar.....naistina.6te 4akam za rezultata.

Анонимен каза...

i za men sa palni glyposti i pri men ne izleze ni6to po tazi logika trqbva da sam mom4e ,pak az sam momi4e

Анонимен каза...

hmmm tova protivopolojno na naukata,noi tia nee 100% istina

Анонимен каза...

obratnoto e po-vqrno.po-starata krav e dominirashta.

Анонимен каза...

Бих се радвал да видя линк към въпросната теория или поне указание къде мога да прочета ако е от вестник или списание.

Анонимен каза...

I pri men ne se polu4i, no godinata na poslednoto obnovqvane i pri dvamata e edna i su6ta a te sa s mnogo malka razliza v datite...Neznam no moje i da ima ne6to vqrno.

Анонимен каза...

ха хааааа
и кво? четири години си връткаш стара кръв и изведнъж кръвта се обновява ....
несериозно е това!

Анонимен каза...

И аз съм на мнение, че теорията е НЕНАДЕЖДНА!!!За мен и синът ми работи, но при много колежки - НЕ!Не може да вярва изобщо на това!!!

Анонимен каза...

трябва да имате елементарна култура по биология за да разберете,че тази теория не е вярна.

Анонимен каза...

Когато двете хромозоми след оплождането на клетката се слеят в една хх или ху се разбира какво ще е детето
момче или момиче при хх-момиче при ху-момче

Анонимен каза...

Ама бая народ се е тествал, ха-ха! Тук освен биологията работи и теория на вероятностите. Шансът майката или бащата да е с по-млада кръв, е 50/50, защото са двама равнопоставени, както двете страни на монета. Извадката от 50 човека не е доказателство, въпреки че ти се вижда много народ, това е съвпадение. По същия начин може да се падне Ези 48 пъти от 50 , но това не доказва нищо.

Анонимен каза...

Не мога да разбера защо има толкова злобни хора! Що за коментари. Просто авторката го споделя като нещо интересно, не кара никой да вярва в написаното. Факт е че и при нас "работи". Имаме момиченце заченато септември миналата година т.е. 2007, като наистина моята кръв е била "обновена" 1 месец след на бащата в същата календарна година.

Анонимен каза...

Аз не твърдя, че това е 100% надежден метод. Напротив, приемам го също толкова скептично. Именно затова заглавието на статията е "Възможно ли е да е вярно?!" :)
А и не съм отсъствала чак толкова много от часовете по биология, така че знам принципа с хромозомите ;)
Но в медицината и науката открития се правят всеки ден. Защо да не бъде открит и подобен метод?! :)

Анонимен каза...

хаха това,че някои не могат да го сметнат не значи,че не е вярно изпробвах го на всичките ми познати-излезе абсолютно вярно ;):)

Анонимен каза...

я по-добре дайте на някой по-знаещ да ви го реши,че вие може да имате и затруднения хаха...изпробвах го с родителите ми-резулатта беше верен :)

Анонимен каза...

Това го бях чула преди 22 години.Тогава и аз "проверявах" познатите си и се оказа че от около 50 човека маи само при 2-3 не е така.По този начин планирах раждането на второто ми дете.

Анонимен каза...

Pola na deteto se 'reshava' na 3-tata sedmica ot oplojdaneto!!! i moje i da ima savpadenia no ne vyarvam da e ot znachenie, imam 7 bratya :) i nai malko dva pati maichinata krav e bila po nova

Анонимен каза...

Искам само да отбележа за човека с теорията на вероятностите, че шансът майата или бащата не е един и същ според точно тая теория - нека вземем период от 12 години например = женската круж схте се обнови 4 пъти, а мъгката - само 3 - тоест вероятността жената да се с по-млада кръв се увеличава. Груба сметка предвижда следното 3 години жената е с по-млада кръв, 6 години мъжът, а през останалото време имаме относително малки разлики, тоест незначително предимство за единя родител. Това прави относително предимство за жвната от 2/1 грубо. Което поради други фактори може да се минимизира като пропорция (не вярвам някой да мисли, че тая теория овяснява всичко - случай на близнаци момче и момиче биха били невъзожни което е глупаво) и да доведе до др пдопорция - 3/2 примерно - което маи до голяма степен се доближава до реалността, т.к. май все още се раждат повече момичета, както в България, така и в целия свят :) Иначе на мен най-интересно ми е дали прясността на кръвта на двамата се определят еднакво - тоест тк кръвта на мъжете се определя на период от 4 години вместо 3те на жените - може би мъжка кръв на 4 месеца се равнява по сила на женска кръв на да кажем на 3 месеца и половина (заради различните периоди на цикъла). Тогава теорияте би придобила доста различен смисъл. Може би над това трябва да поработят учените. Колкото до мен аз съ се родил когато майка ми е била на 23г 6м а баща ми е с месец по малък. Това би означавало кръв на 2,5 и кръв на 3,5 съответно, а съмк мъж. Най интересно ми е точно около тези периоди на 12 години как става определянето (за родители с една рожденна година или 12 години разлика съвпаденията стават в 12-тата и в 24-тата и 36-тата години и тн) Мисля че трявба да излседват темпа на остаряване дали винаги е един и същ в зависимост от половете най вече, но и от други провменливи (освен операциите).
Интересно ми беше да се позамисля все пак. благодаря за статията :)

Анонимен каза...

А още нещо само - ако наистина разглеждаме тези периоди от 12 години, то има 3 години, в които никой няма преимужество и ако приемем шансут да е 50/50 примерно (което не е вярно, но нямаме др избор) то получваме пропорция от 7,5/4,5 или 5/3 или 63/37% и ако предположим статистичееска грешка от +- 7-8% ми се струва, че доста държави биха се побрали като резълтати в рамките на това излседване с относително голяма точност ;)

Анонимен каза...

Ами близнаците - момче и моми1е как ще обясните - сигурно с това че са от различни майки :)

Анонимен каза...

по логиката на тези изчисления , детето ми би трябвало да е момиче , а пък то е момченце :))) явно при мен не важи този метод

Psalm_m каза...

Аз съм съгласен със авотора,който е писал за хромозомите.Но все пак интересно:)

Alexander Nenov каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Alexander Nenov каза...

В процеса наречен гаметогенеза при жената мъжа няма никаква роля. Само жената определя пола за детето, а процеса на определяне на пола е стохастичен. Иначе казано не може да се предвиди защото от една клетка се създават 4 гамети 3, от които закърняват и остава само 1 - тази която в крайна сметка ще даде поколението.

Анонимен каза...

:) много забавна е сметката ако майката е родена 1961 бащата 1955 а двете момчета съответно 1981 и 1993 / датите на раждане на двете момчета са по-близо до майчината дата /

Публикуване на коментар