ДИЕТА БЕЗ ДИЕТА

Точно преди 2 дни,
една жена ме заговори в online чата - На приказки...с мен!

Бързо стана ясно, че тя е експерт по храненето ...
и има какво да сподели с нас.

Това е нейната първа статия за Сайтът на Една Жена.
Представям ти Петя Пoпова и нейната история за Диетите.

***********

Ще ви разкажа как открих идеалният режим за хранене, с който свалих всички излишни килограми от себе си, без да гладувам, без да провисне кожата ми и как това премахна силното ми главоболие, дълбоката ми депресия и ме направи спокойна и щастлива и много горда с постижението си.
Всичко започва от това, че гледах как майка ми се мъчи цял живот, изпробвайки всяка модна диета, всеки продукт със странен вкус и мирис и си ходеше гладна и недоволна от външния си вид.

Смятах, че генетично съм наследила предразположение към напълняване и затова около 36-та си година можех да нося само широки дълги поли и широки връхни пуловери и туники. А исках да облека модни дрехи, но те или не ми ставаха или изглеждах ужасяващо в тях. Но не се примирих с това и реших, че ще намеря начин да изглеждам много добре. Веднъж взела решение, се заех да изучавам всичко за моя начин на живот и начина ми на хранене. Да не мислите, че си казах, ето от утре съм на диета или ще гладувам и ще тичам. Нищо такова.

Първо установих, че не пия достатъчно вода. Трябваше да се науча да пия поне 1.5-2 литра вода дневно. А в онези дни изпивах няколко кафета и може би чашка вода. Не обичах да пия вода. Имаше странен вкус, особено сутрин и на гладно. Но бях решена да се справя и стиснах зъби. Всяка сутрин изпивах 2 чаши топла вода и след това при всяко излизане от тоалетната пиех по ½ или 1 чаша. Разбира се, започнах да ходя по-често до тоалетната и беше отначало проблем, когато излизах от къщи. Но постепенно регулирах нещата така, че 30 минути преди да изляза спирах да пия вода на чаши, а само на големи глътки. Вземах си малко шише с вода с мен и така излизах. По път си пийвах често на големи глътки. Освен това станах познавач и посетител на заведенията с най-изисканите тоалетни. Там правех и срещите си. В заведение винаги имах вода до себе си.

Започнах да пия кафето без захар. Забелязах, че с всяко кафе съм поемала по поне 3 пакетчета захар т.е. поне 15г. Започнах да умножавам по броя кафета дневно, по дните в месеца и по месеците и за година се получи огромно количество захар, което сега спестявам на себе си.

Но основната причина, защо не отслабвах нито грам все още стоеше пред мен като задача за решаване. Като човек запознат професионално с храната, усвояването й от организма и метаболизма на тялото, знам колко са важни всички хранителни групи за тялото. Белтъчините като градивен материал, въглехидратите, като източник на енергия и дори мазнините са важни за душевното състояние, за запазване младостта и т.н. Да не изреждам общоизвестни истини.

Знаете ли, че самата храна не бе виновна за моето положение. Сама си бях виновна. Ние се храним, за да живеем добре, но не живеем, за да се храним. Направих подробно изучаване на моите хранителни навици и си отбелязах това, което не ми харесваше. Например, не закусвах. Пиех само кафе, а тогава и пушех. Хранех се в случайни свободни часове и където и каквото ми попадне. Вечерята беше обилна и често добавях бира, когато бях навън.

Започнах да променям начина си на живот. Взех решение да спра цигарите и година по-късно изпълних решението си. Ако някой се интересува мога да му разкажа и за това.

Направих си режим на хранене по часове - закуска 7ч, обяд 12ч, вечеря 19ч. Спазвам този режим и до ден днешен, неволно, защото вече имам изградени навици.

До обяд пия повече вода. Имам преса за пресни сокове, която ползвам непрекъснато. Това е времето, в което организма лесно отделя всички остатъци от преработените храни и токсините. Така се самопочиства и детоксикира. Освен вода и пресни сокове пролет и есен по 1 месец пия и гел от алое вера. Действа противовъзпалително и възстановява клетките.

Много е важно преди да помислим за отслабване да почистим и нахраним тялото си и то на клетъчно ниво. Когато всяка клетка е освободена от отпадните продукти и приема всичко необходимо като храна, тя работи правилно и в общност, организма усвоява това, което му е необходимо, а другото изхвърля. Говоря за естествена храна без химикали, които не винаги се изхвърлят и често се натрупват в тялото.

Създаването на меню за хранене, което ежедневно да внася всичко необходимо в организма, за да го поддържа, е основна стъпка към отслабване. Не е необходимо менюто да е стриктно и ограничено. Трябва да има възможност за разнообразна питателна и вкусна храна.

Ето, тук бе мястото да преразгледам какво ям и да премахна, това, което смятах, че не трябва да ям и го заменя с по-полезна и добра за мен храна. Не съм любител на месо, но в един момент, бях започнала да прекалявам с него, също много колбаси, затова реших да го изключа за 6 месеца от менюто си. Разбира се, трябваше да го заместя с нещо със същите хранителни стойности. Избрах соята, като заместител. Открих много добри соеви продукти. Храната приготвена със соеви продукти не се различаваше от тази с месо. Имах сериозен проблем със сладкото. Затова реших тези 6 месеца да не ям нищо сладко. Всъщност си хапвах сушени плодове или свежи плодове и дори домашен компот с много малко захар. Но не хапнах нищо от сладките, шоколадите, сладоледите и т.н .И трябва да ви кажа, че съм много доволна от това. Не мислете, че е трудно да премахнете някой свой навик, който разбирате, че ви пречи. Просто измислете с какъв положителен ще го заместите и мислете за основната си цел, която ще постигнете с това и ще получите допълнителни вътрешни сили да го направите.

И така, ето какво меню си избрах аз:

Закуска
2 с.л. овесени ядки натопени от вечерта в малко студена вода, подсладени с малко сушени плодове

След час
Чай без захар, предпочитам зелен или черен.

След час
Пресен сок
Може да приемаш няколко различни сока през няколко часа
А може да си хапнеш и цял плод според сезона

Обяд
Супа всеки ден различна или готвено сезонно ястие
1 филия черен хляб
Салата според сезона
Компот с малко захар.
Най-добър е домашно приготвения пресен компот.

Вечеря
2 с. л. овесени ядки накиснати в чаша кисело мляко от сутринта.


Искам да ви кажа, че съставих това меню според своите вкусове и любими храни и за всеки би могло да бъде индивидуално. Най-важното е, че непрекъснато го обогатявах с вкусна за мен и здравословна храна. Резултата след 6 месеца беше потресаващ. Трябва да отбележа, че беше необходимо време да се прочисти организма ми, което стана, защото премахнах, всичко което ми пречи, на второ место трябваше да нахраня тялото си добре, което не значи да го угоя, а да му дам добра лесно смилаема и пълноценна храна, която може да се приема прясна, според сезона. И така тялото ми се възстанови до размери от абитуриентските ми години и като продължих да спазвам основните си принципи на хранене нямам никакви проблеми с килограмите.

Разбира се, не писах нищо за физическото натоварване, но то беше разнообразно и свързано с работата и живота ми. Например, всеки ден изминавах доста километри пеш или като работа или за удоволствие. Никога не си спестявам ходенето, само когато е крайно наложително се качвам на кола или автобус. Правя само обичайната гимнастика за раздвижване. Обичам дългите разходки вечер. Предпочитам природата пред заведенията. Просто смених приоритетите си. Ако човек направи дори и малки промени с живота си може да постигне чудеса.

За всички, които искат, но не знаят откъде да започнат, но са взели решение, защото не се харесват или за здраве, мога да помогна да се променят с безплатна консултация.

Можете да се свържете с мен....
pette@abv.bg
056/838 934
0885526028

Петя Попова
инструктор по хранене


Facebook Comments

9 коментарa :

Plamena Markova-Koleva каза...

Много мотивираща история :) Напълно съм съгласна с идеята за диета без диета - правилно, т.е. обмислено хранене и движение!

Анонимен каза...

"Диета без диета" за мен винаги е бил единственият вариант да вляза във форма, ако съм качила няколко килограма. А в момента го спазвам с още по-голяма сила, повтаряйки си, че не го правя за да изглеждам по-добре, а за да съм по-здрава :) Действа. До преди месец-два не можех да вляза в дънките си от миналото лято, а сега пак си ги нося с удоволствие и без да ми спират дъха :))

Само си мисля, че за хора, които искат да свалят 10кг+ едва ли ще помогне много-много.

Петя Попова каза...

Скъпа Мария,аз самата свалих 22 кг и то за винаги.Това е нов начин на живот и изисква пълна промяна на ежедневните навици и при правилно изпълнение всеки ден стопяваш по 200 г докато всичко излишно изчезне,тоест тялото избира оптималната си форма без да вреди на здравето

Анонимен каза...

аз също закусвам така. но размесвам мюсли без захар с овесени трици - общо две лъжици с вода, защото не ги обичам с мляко. старая се да пия вода, а кафето с подсладител (макар че не зная дали е полезен или по-скоро вреден). проблемът е, че не мога на вечеря да мина само с овесени ядки. така ще се окаже, че въобще няма да ям домашно приготвена храна, а само ще обядвам по разни закусвални. а за алое гел - и аз съм чувала, че е много полезен.

Анонимен каза...

..според мен Петя просто е решила да сложи край на излишните килограми с нещо, което винаги е знаела и обичала..т.е.без тормоз, без насилие,а с любов към храната, която приема, към всичко,което прави.Според мен това е в резултат на хармония, извираща вътре от самата нея. Тя сама казва ,че всичко е въпрос на възприятие. за нея не е било решаващо важно че не са свалени точно 7кг на първият месец, а по-скоро с усмивка и спокойствие тя се е радвала на постигнатото и е знаела ,че това е само началото..определено ме мотивира и мен...всъщност от около седмица и аз за себе си реших ,че след като никакви диети на Дюкан и не знам кой още не могат да спрат последващото ми опустошаване на огромни количества храна от всякакъв род и вид, реших за себе си ,че мога да изключа някой неща, например аз не обичам особено да ям месо/измъчих се с диетата на Дюкан/, не обичам да ям разни приготвени сладки и шоколадови неща, мечтая да ям постоянно зеленчуци, плодове, сирене..и всъщност е по-добре да ям нещо, което обичам в подходящи часове, като не ги смесвам "лошо" храните и заместя шоколадите и месото с нещо, което обичам и е здравословно.сега не се тормозя от факта ,че нещо трябва да спазвам,а насочвам вниманието си към избраните от мен любими храни и си хапвам..не качвам килограми, усещам ,че започвам бавно да свалям!и се радвам на живота, правя го с удоволствие!и любов! Томова sv.tomova@abv.bg

Анонимен каза...

Благодаря ти,че толкова точно си ме разбрала и ти желая успех и ако имаш нужда от мен просто ми пиши.

Анонимен каза...

нещо не мога да разбера... какво пълнеене щом не обичаш слади и шоколади? при любов към зеленчуци и плодове има ли тогава проблем с килограмите?

Unknown каза...

hm, tova e mnogo dobra reklama, no vsqka duma, koqto kazvashe, si licheshe, che prodavash hranitelni dobavki. samo deto ne spomenavash za tqh, moje bi shte go kajesh na bezplatnite konsultacii, kakto i da e, pozdravqvam te, naistina umelo uspq da se reklamirash

Анонимен каза...

ПЕТЯ може ли да ми поблекуваш някоя много строга диета, за бързо дваляне на килограми но се съобрази с това че съм диабетик и с големи проблеми на черния дроб.

Публикуване на коментар