Да пътуваме различно


Един по-различен поглед към Пътуването.
И то предложено не от кой да е, а от - ПАУЛУ КОЕЛЮ
............................................
Бях съвсем млад, когато открих, че за мен пътуването е най-добрият начин да науча нещо. Запазил съм и до днес тази своя душа на скитник, ето защо реших да споделя някои от уроците, които научих, надявайки се те да бъдат полезни за други скитници като мен.

1) Избягвайте музеите.
Този съвет може да ви се стори абсурден, но нека да помислим заедно: след като се намирате в непознат град, няма ли да е много по-интересно да потърсите настоящето, отколкото миналото? Хората много често се чувстват длъжни да обикалят музеите, защото са им втълпили още от деца, че да пътуваш, означава да търсиш именно такъв вид култура. Музеите са важни, разбира се, но изискват много време, както и определена цел - трябва да знаете какво искате да видите в тях, в противен случай ще останете с впечатлението, че сте видели огромно количество неща от първостепенно значение за вашия живот, но няма да си спомните кои са те.

2) Посещавайте заведенията.
Именно в тях, за разлика от музеите, се проявява животът на града. Под заведения нямам предвид дискотеките, а местата, където човек отива, за да изпие нещо, да поразмишлява върху днешните времена, да поговори с някого. Купете си вестник и се загледайте в хората, които влизат и излизат. Ако някой ви заговори на някаква тема, колкото и глупава да ви се стори, завържете разговор: не можем да преценим дали пътят е хубав, ако не откъсваме очи от собствената си врата.

3) Бъдете общителни.
Най-добрият екскурзовод е някой местен жител, който познава отлично града си и се гордее с него, но не работи в туристическа агенция. Тръгнете по улиците, изберете си някого, с когото бихте желали да разговаряте, и му поискайте някаква информация (къде се намира еди-коя си катедрала, къде е пощата и т.н.). Ако не ви отговори, опитайте с друг - гарантирам ви, че до края на деня ще си намерите прекрасна компания.

4) Пътувайте сами или с половинките си.
Така ще бъдете малко повече ангажирани, никой няма да се грижи за вас, но само по този начин наистина ще се откъснете от страната си. Груповите пътувания са начин да пребивавате на чужда земя, като говорите на родния си език, подчинявате се на водача на стадото и се интересувате повече от това какво ще кажат останалите от групата, отколкото от мястото, което посещавате.

5) Не сравнявайте.
Не сравнявайте нищо - нито цените, нито чистотата, нито жизненото равнище, нито транспортните средства, абсолютно нищо! Вие не пътувате, за да докажете, че живеете по-добре от останалите, а за да разберете как живеят другите, какво бихте могли да научите от тях, как се справят с действителността и с необичайните неща в живота.

6) Знайте, че всички ви разбират.
Дори и да не говорите местния език, не се плашете: бил съм на много места, където не съм имал възможността да общувам с думи, но винаги е имало кой да ми помогне, да ми посочи пътя, да ми даде ценни съвети, намирал съм си дори и интимни приятелки. Някои хора смятат, че ако пътуват сами, ще се изгубят веднага щом тръгнат по улиците на някой непознат град. Достатъчно е да носите в джоба си хотелската карта и в краен случай да вземете такси, като я покажете на шофьора.

7) Не купувайте много вещи.
Изхарчете парите си за неща, които няма да е необходимо да носите: хубави театрални пиеси, ресторанти, разходки. В днешно време, с глобалния пазар и с помощта на Интернет, можете да се снабдите с всичко, без да е необходимо да плащате за свръхбагаж.

8) Не се опитвайте да видите целия свят за един месец.
По-добре е да останете в един град четири или пет дни, вместо да посетите пет града за една седмица. Градът е като капризна жена, трябва му време, за да бъде съблазнен и да ви се разкрие напълно.

9) Всяко пътуване е приключение.
Хенри Милър казва, че е много по-важно да откриеш някаква църква, за която никой нищо не е чувал, отколкото да отидеш в Рим и да се чувстваш длъжен да посетиш Сикстинската Капела с двеста хиляди туристи, които крещят в ушите ти. Вижте Сикстинската Капела, но не пропускайте и да се поразходите безцелно по улиците, почувствайте свободата да търсите нещо, без вие самите да знаете какво точно, но което със сигурност ще промени живота ви, след като го намерите.
..................................................
Английската версия на статийката може да прочетеш тук

Facebook Comments

0 коментарa :

Публикуване на коментар