Интервю с д-р Паулу Убиратан. На шега...

Предлагам ти част от интервюто, което д-р Пауло Убиратан (главен лекар в болницата в Порто Алегре, Бразилия) е дал преди време за местната телевизия. В него той засяга сериозни въпроси, свързани със здравословния начин на живот. Но прави далеч по-нестандартни препоръки и дава доста различни от общоприетите съвети. Отпусни се, прочети, помисли и...се усмихни:

- Твърди се, че упражненията за сърдечно-съдовата система удължават живота, това вярно ли е?
Сърцето е създадено за да изпълнява определен брой съкращения. Не ги похабявайте за упражнения. Вашият жизнен период ще изтече независимо от начина на използване на сърдечните съкращения. Това е все едно да твърдите, че можете да удължите живота на колата си, като я карате с по-висока скорост... Искате да живеете по-дълго? Спете и уважавайте сиестата...

- Трябва ли да се спре консумирането на червено месо и да се ядат повече плодове и растителна храна?
Необходимо е да се разбере стратегията на ефективността на храненето. Какво ядат кравите? Трева и царевица. Така че една пържола всъщност е най-ефективният начин да предоставите растителна храна на своя организъм. Предпочитате да приемате зърнени храни? Тогава яжте пилешко...

- Следва ли да се намали употребата на алкохол?
В никакъв случай! Виното се приготвя от плодове. Брендито – това е дестилирано вино. Това означава, че от плодовете е премахната водата така, че да извличате максимална полза от тях. Бирата пък се прави от ечемик. Затова не се лишавайте и от нея...

- Каква е ползата от редовните спортни тренировки?
Моята философия е такава: ако няма болка - не правете нищо. Вие сте си добре...

- Вреди ли консумирането на пържено?
В днешно време храната се пържи предимно в олио. Което е с растителен произход и продуктите, които се подлагат на пържене, се напояват с него. Как може да бъде вредна допълнителната растителна храна?

- Как фитнесът помага да се намали наднорменото тегло?
Абсолютно никак. Единственият резултат от упражненията за мускулите е, че се увеличават техните размери...

- Шоколадът вреден ли е?
Шоколадът се състои основно от какао - също растителна храна. Прекрасен продукт, употребата на който ви доставя наслада и щастие. Животът не трябва да бъде пътуване към гроба с цел да пристигнете там в добро здравословно състояние, с привлекателна и добре съхранила се външност. Най-добре е да тръгнете по пътя с чаша бира в едната ръка и вкусен сандвич в другата и да го завършите след безкрайно практикуване на секс, с напълно уморено, използвано тяло. И да признаете накрая, че това е било едно прекрасно пътешествие и наистина си е струвало да го изживеете...

- Какво бихте ни посъветвали още?
Ако дългото ходене пеша беше толкова полезно, то пощальоните щяха да са безсмъртни. Косатките плуват цял живот, ядат риба и пият вода, но въпреки това са дебели. Зайците бягат и скачат без почивка, но живеят не повече от 15 години. Костенурките са мудни и бавни, не бягат и нищо не правят, но въпреки това живеят по 450 години...




Facebook Comments

19 коментарa :

Serendipity каза...

Супер!!!! Точно това е моят лекар, моите убеждения, моят начин на живот и моята най-любима диета. И ако по телевизията бабите и дядовците викат "Да си жив и здрав, д-р Ливайн", то аз казвам "Да си жив и здрав д-р Убиратан :)

Анонимен каза...

Отговорите в това интервю противоречат на всички знания за човешката физиология, хранене, изобщо на цялата медицина, както и на най-обикновената логика. Как могат да бъдат сравнявани косатките, костенурките и хората?!?

Този апотеоз на мързела и безотговорното хранене и пиене не би могъл да бъде написан от лекар. Хубаво е, че това, че става дума за шега, се уточнява в заглавието, макар че невежството и търсенето на оправдание са повече трагични явление, отколкото комични. Все пак, не бива да се забравя, че може да се намерят хора, които действително да приемат написаното за сериозно мнение от лекар и чрез приемането на тези изказвания за истина да нанесат значителна вреда на своето здраве и на здравето на близките си.

Струва ми се, че трябва да бъдем по-внимателни, когато публикуваме крайно несериозна информация, звучаща сериозно. Целта на информацията е да казва истината, а не да служи за успокоение и оправдание на нечии неразумни действия.

Анонимен каза...

Въобще не е несериозно това - особено за спорта и сърцето, научно доказано е, че сърцето се "износва", така, че Анонимен, много се впрягаш, част от нещата са абсолщтно реалистинчни, въпреки че е описано като шега интервюто.

Анонимен каза...

Аз съм първият анонимен.

А ти случайно да си чул, че пулсът в покой се забавя като резултат от редовни ареобни тренировки? Пулсът на един трениран човек в покой може да има разлика от порядъка на няколко десетки удара в минута в сравнение с пулса на един нетрениран. Да ти кажа ли дали на един трениран или нетрениран човек ще се износи сърцето първо или можеш сам да се сетиш? Това се знае от всеки средно осведомен човек, да не говорим пък за лекар. За справка - "Аеробика" на Кенет Купър, това е популярно издание, отпреди няколко десетилетия, ако не и повече. Там той се спира, ако добре си спомням, сравнително подробно на този добре известен тренировъчен ефект и на неговото благотворно значение за сърдечно-съдовата система.

Мога да анализирам всичко казано в това интервю, което представлява колоритен сбор от чисти глупости, но нямам това време.

Значението от подобни абсурдни здравни препоръки няма нищо общо с научните факти. То е чисто психологическо - подобни писания носят успокоение и заблуда на хората, които водят неразумен живот, че всъщност не правят нищо лошо на здравето си. Затова такива съвети се подкрепят горещо от някои хора, които предпочитат да се залъгват със заблуди, вместо да поемат отговорност за здравето си.

Лошото, че с пропагандирането на невярна здравна информация се вреди и на тези, които просто от незнание може да вземат написаното за чиста монета и да си платят скъпо в един момент за това.

Анонимен каза...

Доктор Пауло Убиратан е супер!Според мен той ни казва да се радваме на живата.Истината е че ако всичко е с мярка в храненето,пиенето,спортуването,няма вреда.Но да не опиташ от всичко е чиста загуба на приятни емоции.Той е прав пътят е ясен от самото ни раждане та нека го извървим приятно с малко хубава храна и още нещо...!!

Анонимен каза...

За приятното и за радването на живота не говорим, безспорно много неща са приятни, които не са полезни. Но едно е приятно, друго - полезно.

"Докторът" обаче не говори за мярка или за приятно, а се опитва да изкара, че вредните неща са полезни и това вече е едно опасно дезинформиране.

Иначе, разбира се никой не е светец и хората сами си преценяват риска, но трябва да са напълно наясно с този риск. Едно е примерно да пушиш, защото за себе си си решил, че "кефа" от пушенето си струва вредата, а съвсем друго е да го правиш, защото си мислиш, че не е вредно, или дори полезно, а и да убеждаваш другите в това.

А ако толкова много думи се изписваха в защита на полезните навици, колкото на вредните, нямаше да имаме нужда от толкова доктори.

Анонимен каза...

Тогава да се тъпчем със сандвичи и да пием бира без да се помръдваме! Всички дълголетници за които съм чувала са лоести топкки, безработни и тъпчещи се с месо. Оле, нека вечният живот започне сега....

Анонимен каза...

Прекалено много първични емоции и прекалено малко разум има тук.

Анонимен каза...

Харесва ми, защото вярвам, че това е една гротеска на разумния начин на живот, приемам го като шега :))) И аз обичам да се шегувам... Разбира се, всеки сам избира как да изживее живота си...
Това не е моят избор... :)

Анонимен каза...

Много ми допада иронията на отговорите. Не се втелясвайте да хабите излишна енергия в диети, непривични дейности като фитнеси и насилие над себе си с прекомерна работа или суета. Радвайте се на живота: ако ви се яде - яжте, ако ви се спи - спете, ако ви се пие - пийте. Ако прекалите с едно от нещата, ще е неизменно за сметка на нещо друго. Въпрос на избор и баланс.

Анонимен каза...

"А ти случайно да си чул, че пулсът в покой се забавя като резултат от редовни ареобни тренировки? Пулсът на един трениран човек в покой може да има разлика от порядъка на няколко десетки удара в минута в сравнение с пулса на един нетрениран."

Ето това е истината. Нетренираното сърце може да прави по 70-90 удара в мин., а тренираното може да слезе до 56 например.

Така, че който иска, нека си остане лоена топка.

Анонимен каза...

(от cicomanco)
Дядо ми казваше :
-Не е важно да си як като бик! Трябва да си спокоен като вол!
И беше прав!

Но все си мисля че як като бик и спокоен като вол е още по-добра комбинация!

Анонимен каза...

До първия анонимен:
Защо се палиш бе човек?! Статията е за смях и разтуха, а не да провокира научно обосновани брътвежи. Ай със здраве

к каза...

Хей, анонимните, не се спичайте толкова. Просто живейте!Радвайте се и се усмихвайте по-често!

Кремена каза...

Исках да се представя, но стана малка грешка :))) Предният паст е от мен- Кремена

Кремена каза...

Исках да се представя, но стана малка грешка :)))Предният пост е от мен-Кремена

Анонимен каза...

Много свежарски пост:)))Благодаря както за него така и за този с бизоните :)))))
А до коментиращите(излючвайки първия и последните )- ей хора ама вие сериозно ли???? Все си мислех че не е възможна абсолютна липса на чувство за хумор,ама вие ме навеждате на други мисли.Кажете ми моля, че се шегувате по ваш си неразбираем за мен начин за да не умре и тази ми вяра, тъй както умря онази за това, че глупостта не може да еволюира :)
Лили

Анонимен каза...

Чувството за хумор доста отдавна е изчезнало у повечето хора. И се търсят само сериозни изявления. Дори и децата ни нямат чувство за хумор. Смеят се само ако има клакьори. Възрастните пък се дразнят и от клакьорите и рядко се засмиват, а какво остава да се смеят от сърце.
А за това което е публикувано - тази тема не е най-подходяща за хумор. И от постингите става ясно, че повечето търсят оправдане за поведението си, отколкото забавление и смях. Сарказъм или нещо подобно, но заради реакцията на публиката повечето клони към цинизъм и арогантност.

Анонимен каза...

Jalko sam che si gubim vremeto da chetem podobni gluposti, vmesto istinski kachestven humor :-)!

Публикуване на коментар