или добро, или нищо.


наблюдавам в последно време не една, а няколко на брой тенденции.

първата е да омаловажаваме постиженията, придобивките, живота и връзките на другите. така, уж ние сме си пак велики. но всъщност тайничко се сравняваме и от това по-добре не ни става. а и друго има. например. омаловажавайки пътуванията на приятели и познати, ние сами не си позволяваме да получим същото. един вид отдалeчаваме се от това, което искаме. защо да не си го кажем, радвайки се на другите се приближаваме и до радостта в нашия живот.

втората тенденция е да казваме мнението си, особено когато то е критично и негативно. дълго време в svejo(net) се водеше дебат да го има или да го няма бутона Не ми харесва. в крайна сметка полза от него няма. верен е лафа = или добро, или нищо. изказвайки мнението си към действията, предметите, нещата на другите под формата = На мен не ми харесва. Тези аз не ги понасям. и в този дух. да не изброявам. всъщност единственото, което правим, е да се зареждаме с не-енергията.

сещам се за една случка. преди бая време, когато се сдобих с нов notebook, един приятел в желанието си да ме (предупреди) изказа неодобрението си за покупката ми. аз махнах с ръка и казах, че съм щастлива и другото е въпрос на късмет. не се мина много време и скъпият му, и хубав notebook се прецака, и това доведе до куп неприятности. разбира се, може и изобщо да няма връзка. ала, кой знае?

под номер (3) тенденция ще спомена, желанието ни да спрем другите да направят това или онова. да ги предупредим (приятелски) за неуспеха, които ги очаква. или лошото, което ще срещнат по пътя си. много често съм вярвала, че това е добро. че така трябва. а всъщност е израз на нашите собствени страхове, които можем да спестим и да не вменяваме, и на другите. ако някой е решил да почва нов бизнес, въпросът към него (може да) е = кажи с какво да ти помогна? ако приятел ще си купува нова кола = имам приятел, които кара такава, искаш ли да те свържа с него? и така натам. не сме се събрали да се критикуваме и предупреждаваме, а да си помагаме, и да се уважаваме.

едва ли щях да седна да пиша точно за тези тенденции, ако скоро не ми бяха направили забележка. забележката дойде от приятелка, с която изпразвахме подред магазините в Outlet(a) на Цариградско. всъщност тя ме смъмри, че съм прекалено поощрителна, че не съм я спряла да направи тази или онази покупка, а дори съм я подканвала да направи нова, и нова. тъй ли, казах й. ами, че толкоз много хора-спирачки са се навъдили, че умирам от кеф около мен да има 1 поощрител. и каквото искам за мен, това давам и на другите. в крайна сметка, ние двете изпразнихме сметките си и освободихме място за нови постъпления. и да, две седмици по-късно тя получи желаната дълго работа и съответното добро заплащане. дали има връзка? не знам, кой знае.

и вече съм към края на темата. на един Oriflame(ски) семинар станах свидетел на интересна статистика, която ми се връзва с казаното дотук. 10% от успеха ни се дължи на нашите придобити знания и умения. 40% на хъса и ентусиазма, които сме вложили. а 50% е дело на обкръжението ни. иначе казано, ако сме заобиколени с позитивни и подкрепящи ни приятели ще стигнем по-бързо, и по-приятно до върховете, които сме (за)изкачвали. а с каквито се съберем, такива и ще станем.



Facebook Comments

12 коментарa :

Анонимен каза...

prava si Natalie. taka e. znaesh li ot skoro cheta bloga ti. i za nyakolko sedmici veche moga da kaja che sam prochela pochti vsichko koeto ste izpisali za tezi tri godini. dori i komentarite.nyama da izpadam vav dosadnite hvalebstviya kolko mnogo mi haresva i t.n. iskam da ti kaja samo , che sajalyavam mnogo che ne te poznavam lichno, i bih bila mnogo shtastliva chovek kato teb da prisastva v ejednevieto mi

Roska Notskova каза...

Вярно и интересно нарисано.Чета с удоволствие блога,харесват ми и снимките и поеэията в Сайта на Една Жена.Всичко е интересно и ценно.

Guerry каза...

Добро утро!!!Чудесно написано,както винаги!много ме радва и вдъхновява вашият сайт!!Ритуалът ми сутрин е с кафето да прочета нещо ново от тук!!!:)Благодаря Ви!:)))
Хубав и слънчев ден!

Анонимен каза...

Благодаря Ви! Ща си принтирам написаното от вас и ще си го чета по няколко пъти на ден, докато не стане и моя философия!

Анонимен каза...

Много хубава статия Натали! Jeny :)

Анонимен каза...

Колко вярно и простичко си го написала. Абсолютно съм съгласна, толкова ми е писнало всеки да критикува и "плюе" и когато напр.в офиса се случи такова нещо и се опитам да им обясня, че нещо не е задължително да става така, както някой мисли, че може по-позитивно, че достатъчно "плюят" срещу всеки и всичко в медиите.. те ме гледат като полезно изкопаемо. Чудя се дали и кога тези нагласи ще се променят..

Анонимен каза...

"10% от успеха ни се дължи на нашите придобити знания и умения. 40% на хъса и ентусиазма, които сме вложили. а 50% е дело на обкръжението ни. иначе казано, ако сме заобиколени с позитивни и подкрепящи ни при...."
нищо вярно, или вярно само за цептер и орифлейм, където има нужда от дребни знания и умения -10% , много хъс и ентусиазъм да заблудим клиента -40% и много позитивни и подкрепящи ни приятели и техни приятели и на приятелите приятелите приятелите на които да пшродавате -50%.
елементарно и не универсално
приложи идеята си за продажба на горива, борсова търговия, туризъм....
малоумна работа малко

Анонимен каза...

Считам, че по тази логика ние и нашите приятели следва да се оправяме само и единствено на метода "проба - грешка"...
И к`во ? По тая дамска "позитивна" нагласа требе да изпиеме цело море зада разберем, че е солено, а е достатъчна 1 капка !

Анонимен каза...

Здравейте,радвам се, че Ви открих. Скоро ще бъда лектор на семинар по чисто професионална тема, но получих вдъхновение от прочетеното в блога Ви - как да привлека вниманието с кратки и съдържателни фрази за да могат слушателите ми да настроят съзнанието си на вълната на емоцията и по този начин да приемат по-лесно информацията , която иначе изглежда суха. Защото "10% от успеха ни се дължи на нашите придобити знания и умения. 40% на хъса и ентусиазма, които сме вложили. а 50% е дело на обкръжението ни" . Даниела

Анонимен каза...

Ако осъзнавахме че когато ни дебнат неудачи и те са плод на наша недобронамереност спрямо някого преди това , то тогава щяхме да сме по-добри и по-добре

Анонимен каза...

Аз се занимавам с добив на енергия, как така само 10% да са знания? Ако прилагам тази формула, цяла България ще е на тъмно...

Анонимен каза...

Един ентусиазиран човек(40%) с влиятелно обкръжение(50%) и тройки през цялото си следване(10%) беше назначен за анестезиолог в детско отделение... Останалото го знаем от новините!
Личният опит си е личен опит. Индукцията и дедукцията не са закони.

Публикуване на коментар