Анатомията на Грей.
Различният докторски сериал.


Сигурно и ти като мен си се 'зарибявала' по някой сериал, с който си си запълвала графика, когато си се чудела какво да правиш, а навън не е било особено слънчево за разходка. Сега изборът от сериали е огромен, дори има една част от деня, в която ми се струва, че по всеки канал на малкия ми телевизор се излъчва сапунка. Е, днес няма да ти говоря за Перла, Листопад или някой друг турско-колумбийски сериал, а за Анатомията на Грей (Grey`s Anatomy).

Въпреки че може да се нарече докторски, не трябва да се прави аналогия със Спешно отделение(ER). Тук фокусът е насочен към човешките взаимоотношения. Намерен е и балансът между драмата и комедията. Започнеш ли да го гледаш сякаш потъваш в света на героите, които се развиват постепенно и задълбочено серия след серия. А те далеч не са олицетворение на Американската мечта. Те ме разсмиват, разплакват, разчувстват, удивляват. Те са перфектни в далеч не перфектните си съдби.

Ще кажеш Защо сега се сети за него?, след като започна да се излъчва още през далечната 2005 година?. Защото си мислех, че е просто поредния сериал, загуба на време и т.н. Но за моя изненада не бях права. Бях мяркала отделни епизоди по телевизията, но като цяло не схващах основната идея. Когато започнах от самото начало, тогава всичко си дойде на мястото. Пъзелът започна да се нарежда. Пред мен се откри сериал, отразяващ сложността на живота, борбата и обичта към него. Много ще се радвам, ако някой се захване и започне да го гледа, четейки това. Този сериал просто не е за разказване, той е за преживяване. За да се докоснеш и ти до неговото въздействие (или ако си го гледала, да си припомниш), тук е мястото да поставя някои от любимите си цитати:

За да е истинска една целувка, тя трябва да значи нещо за теб. Трябва да е с някой, който не ти излиза от ума. Така че, когато устните ви се докоснат, да я почувствате навсякъде. Да е толкова страстна и дълбока, че да не ти се иска да поемеш въздух. Не можеш да се престориш за първата си целувка, Никол. Повярвай ми, Не можеш! Защото когато откриеш човека,първата целувка е всичко!


Кристина... бих могъл да обещая да те пазя... и да се грижа нежно за теб. Бих могъл да обещая да бъда с теб в здраве и болест. Бих могъл да кажа... докато смъртта ни раздели. Но няма да кажа това. Тези клетви са за... оптимистичните двойки, тези пълни с надежда. И аз няма да стоя тук на сватбата си оптимистичен или пълен с надежда. Не съм оптимистичен. Не се надявам. Аз съм сигурен. Аз съм уверен. Аз знам. Сърцата са моята специалност. Аз ги разделям, аз ги събирам отново. Аз ги държа в ръцете си. Сърцата са моята специалност. И в това, аз съм сигурен, ти си моят партньор... моята любовница... моята най-добра приятелка. Моето сърце, моето сърце бие за теб. И в този ден, денят на нашата сватба, ти обещавам това. Обещавам ти да сложа сърцето си в дланите ти. Обещавам ти...мен.


Не мога да се сетя за причина, защо искам да бъда хирург... но се сещам за хиляди, поради които да се откажа. Правят го по-трудно нарочно. Животът им е в ръцете ни. Идва момент, когато става повече от игра. Тогава или продължаваш напред, или се обръщаш и си тръгваш. Мога да се откажа, но работата е такава,...обожавам игрището.


Хората имат белези от рани на най-неочаквани места, като тайна карта на личните им истории, диаграми на всички техни стари рани. Повечето от раните ни заздравяват, оставяйки само един белег. Но някои от тях, не. Някои белези носим с нас навсякъде. И въпреки, че раната е заздравяла отдавна... болката още се усеща. Кое е по-лошо, нови рани, които са ужасно болезнени... или стари рани, които би трябвало да са излекувани преди години, но никога не заздравяват? Може би старите ни рани ни учат на нещо. Те ни напомнят къде сме били и какво сме превъзмогнали. Те ни служат за урок какво да избягваме в бъдеще. Така обичаме да мислим. Но това не е така, нали? Някои неща трябва да учим отново и отново, и отново.


Проблемът с плана е, че в него не се вземат предвид неочакваните неща. Така че когато сме изненадани, било в операционната, било в живота... ние трябва да импровизираме. Разбира се, някои от нас са по-добри в това от други. Някои от нас трябва просто да минат на план Б... и да го изпълнят възможно най-добре. Но понякога, това от което имаме нужда е нов план.


Много често не можеш да имаш нещата, които искаш най-силно. Желанието ни оставя с разбито сърце... изтощава ни. Желанието може да провали живота ти. Но колкото и трудно да е да искаш нещо, хората, които най-много страдат са тези, които не знаят какво искат.


Мечтаем, че когато достигнем целите си, ще бъдем щастливи. Ще открием човека, ще завършим стажа си... Това е мечтата ни. След това я постигаме. И ако сме хора, веднага започваме да мечтаем за нещо друго. Защото ако това е мечтата тогава по-добре е да се събудим.


Докторите дават на пациентите много неща. Даваме им лекарства, даваме им съвет. И повече от всичко, им даваме пълното си внимание. Но най-трудното нещо, което може да дадете на пациента е истината. Истината е трудна. Истината е... неудобна. И много често. Истината боли. Истината е болезнена... Дълбоко в себе си никой не иска да я чува. Особено, когато го засяга. Понякога казваме истината, защото това е единственото, което можем да кажем. Понякога казваме истината, защото имаме нужда да я изречем на глас,за да я чуем сами. А понякога казваме истината, защото просто не можем да се сдържим. А понякога, им я казваме, защото... им дължим поне това.


Fiorre



Facebook Comments

20 коментарa :

Кристина каза...

Страхотна статия за най-любимия ми филм!!! С ужасно нетърпение чакам всеки следващ епизод...
Наистина е различен... Просто трябва да се гледа!

Анонимен каза...

наистина много хубав филм бях забравила колко много ме впечатляваха размислите на любимата ми героиня Грейс обичам да гледам този филм .

Анонимен каза...

ето и моя цитат: "Има пет стадия на скръбта: отрицание, гняв, убеждаване, депресия, примирение!" Анатомията на Грей

Анонимен каза...

Любимия ми филм, чакам всяка серия с нетърпение. А обета на Бърк ме разплака когато го чух и сега пак имаше въздействие .... Филма наистина е страхотен.

Анонимен каза...

Филмът е страхотен. Толкова страхотен, че никоя статия не е достатъчно добра:)

Поли каза...

Някъде бях срещнала името на сериала като "Анализите на Грей" - мисля, че е доста по-точно. Но така или иначе сериалът е страхотен.
А също и музиката към него.. в една от песните се пее: "...има моменти, в които не можеш да направиш нищо друго, освен да продължиш да дишаш..."

Анонимен каза...

Браво Fiorre! Много хубава статия! Много се радвам, че си писала точно по тази тема! В този сериал, за мен, най - отличителна е борвата - от една страна да спасиш човешки живот и от друга да не погубиш себе си! :)

Fiorre каза...

Така е :)

Анонимен каза...

На кой канал дават филма? Бих го гледала отново с удоволствие!

Fiorre каза...

Дават го по фокслайф, но може да си го дръпнеш от някой сайт за торенти!Няма да съжаляваш!

Анонимен каза...

Ако ви се гледа нещо приятно и различно вижте сериала White Collar!

Анонимен каза...

Statiqta e 4udesna...neveroqten serial:)))lubimiqt mi...:)))

Анонимен каза...

:-) Много хубава статия за много хубав сериал...
Хора които се занимават с телата, а ги интересува и душата..

Анонимен каза...

Сериалът ми е любим още от 2006, а тази година изгледах последните два сезона. За пръв път чета нещо, което показва истинско разбиране на идеята на сериала, така както и аз го усещам. Обикновено хората се отнасят с насмешка, когато кажа, че го харесвам. Веднага се прави паралел с д-р Хаус(който също харесвам). Благодаря за статията и за цитатите, които ми припомнят филма.

LET THE HEALING BEGIN каза...

Незнам от къде да започна...Анатомията на Грей ми даде толкова много..Най-любимото ми нещо.Тършувах си в нета и като видях темата се зарадвах яко :D Ще следвам медицина догодина,искам да бъда педиатър.А,"Анатомията на Грей" е най-точно понеже е базирана на известна книга за анатомията,чието има на автора съвпада с това на Мередит.Не съм няква манячка просто хубатово си е хубаво..Последния епизод се радвам,че Кали и Аризона се сдобриха,но и кофти реакция на Лекси спрямо Марк

LET THE HEALING BEGIN каза...

A още нещо..Сериалът е Grey's Anatomy.Книгата е GrAy's Anatomy.Живота не е черен или бял ,а сив.И за това е GrEy's Anatomy...Игра на думи.:)

Миа каза...

благодаря страхотна е статията : )и аз съм луд фен на този сериал..гледам всяка серия със затаен дъх...и когато свърши..искам още една..

Анонимен каза...

gledaite white collar ;)

Анонимен каза...

Сериалът е невероятен ! Точно защото се разказва за нещата от живота, за това че нещата не са само черни и бели...

Анонимен каза...

Цитати са много добре подбрани. Иначе от известно време и аз се захванах с това да изгледам всичките му серии. Истината е, че страшно много се зарибих по този сериал, а той не спира да ме изненадва. Гледала съм много сериали, но колкото повече сезони имат, толкова по-глупави стават те.. е с Анатомията на Грей не е така, с всеки един сезон филмът става по-интересен, а героите се развиват все повече и повече. Статията много ми хареса, сега разбирам, че всеки, който наистина следи сериала, не може просто да остане безучастен към него.. защото наистина си заслужава гледането и отделеното време, има какво да се научи от него и ако се замислите историите в сериала не са толкова далеч от нас.

Публикуване на коментар