ПРАВИЛАта НА МАГЬОСНИКА

ще започне отдалеч.
но накрая ще достигна там, където всичко започна.

не си падам по фентъзи. признавам си. без бой.
обаче. фентъзи или не. всяка книга. всяка история се базира на нещо истинско. нещо, което е около нас. {общо}валидно. криминале или фентъзи. навсякъде ще го намериш. стига да го търсиш.

и обратно при фентъзито. това, което привлече вниманието му.
THE SWORD OF TRUTH. МЕЧЪТ НА ИСТИНАТА. поредица.
с автор ТЕРИ ГУКАЙНД. TERRY GOODKIND

и защото за мен бе нещо ново. и непознато.
разрових за историята. героите. всичко, което открих.

и така. накратко. историята започва в едно малко селце. бащата на Ричърд Сайфър е убит. а неговата цел оттук нататък е да намери убиеца на баща си.

съдбата го среща с мистериозната Калан Амнел. последната Майка-Изповедник, която е наследила от предците си способността да {докосва} със силата си. {докоснатият} признава всичко, което е извършил, под влиянието на магията й. пламва любов, но и нещо повече. Калан става причината Ричард, да открие истинската си същност. че той е първия магьосник-воин, роден през последните 3000 години. а призванието му е Търсач на Истината. а оръжието му Мечът на истината.

но преди да намери себе си, Ричърд трябва да научи Първото Правило на Магьосника. а после и Второто. и Третото.

тайните, за разбулване, са много. истината е една, и причинява болка. Ричард, избраният Търсач, заедно с красивата и загадъчна Калан, и могъщият магьосник Зед ще се изправят срещу злият магьостник Мрачния Рал, за да спасят света от злото.

това е историята. появила се и на екран преди година. под формата на сериал с игралното име. Legend of the Seeker.

и най-после стигнах до там. откъдето се появи интереса ми. онези, правила на Магьосника, който Ричърд трябва да научи. ПРАВИЛАта НА МАГЬОСНИКА първото правило на МАГЬОСНИКА Хората са глупави. Хората могат да повярват в нещо или защото много искат да е истина или защото много се страхуват, че може би е истина. второто правило на МАГЬОСНИКА Най-добрите намерения могат да причинят най-големи вреди. третото правило на МАГЬОСНИКА Страстите управляват разума. четвъртото правило на МАГЬОСНИКАа В прошката има магия. Магия, която лекува. В прошката, която даваш, и повече в прошката, която получаваш. петото правило на МАГЬОСНИКА Гледай какво правят, а не само какво казват другите, защото по делата личи лъжата. шестото правило на МАГЬОСНИКА Единственият суверен, който можеш да си позволиш да те управлява, е разумът. седмото правило на МАГЬОСНИКА Животът е бъдеще, не минало. осмото правило на МАГЬОСНИКА Талга Вастернич: Заслужи победата! деветото правило на МАГЬОСНИКА Противоречия не съществуват. Нито отчасти нито изцяло. Да вярваш в противоречия означава да изоставиш най-ценното, което притежаваш, разума си. десетото правило на МАГЬОСНИКА Да извръщаш съзнателно глава от истината е предателство. единадесетото правило на МАГЬОСНИКА Правилото на всички правила. Неписаното правило. Правилото, за което никой не е казал и дума от зората на историята. Никой никога не го е споменавал, никой никога не го е записвал. Но Баракус е искал да ти каже, че именно това е тайната за използването на силата на Магьосника воин. Единственият начин да ти подскаже какво е имал предвид е да ти даде ненаписана книга, за да те подсети за ненаписаното правило.

Facebook Comments

7 коментарa :

Lil каза...

Натали,като човек прочел почти всички части на книгата,подчертавам книгата-филмът или жалката екранизация не представя величието на Гудкайнд.Обидена съм дори ,особено от българския превод-ужасен е ,поне да бяха погледнали превода на книгата.Поредицата на БГ е наречена Меча на Истината и се състои от 14 части,като някои от частите съдържат по 2 книжки.Горещо препоръчвам това велико творение да се прочете,а не гледа.И все пак Благодаря ти за написаното-заслужава си на 100%.

Nathalie каза...

благодаря, Lili, за коментарчето. впечетлена бях от Правилата на Магьосника, които и извадени от контекста на книгата, имат своята сила.

Vladimir каза...

Допълнението към първото правило, което го прави използваемо е:
Хората могат да повярват в нещо или защото много искат да е истина или защото много се страхуват, че може би е истина.

Nathalie каза...

благодаря, Vladimir. за допълнението. :)

Анонимен каза...

книгата наистина е страхотна. Честно казано нарочно не гледах сериала, за да не се разочаровам.
Благодаря за статията ти, Nathalie - много е добра

Анонимен каза...

Наистина е тъжно, че много хора говорят против екранизацията. Аз лично обикнах сериала и се интересувам от това, да бъде продължен. И ДА, чела съм книгите, но попаднах на тях заради сериала. Четох ги докато излизаше 2ри сезон и ми беше забавно и даже по-интересно да виждам разликите, да не знам какво точно очаква героите. Книгите са шедьовър, има какво да извечеш от там. Преди около месец майка ми започна са ги чете и е приятно изненадана. Тъй като съм си купила само първата книга, останалите ги имам електронен вариант и успях да поправя грешките с имената на някои от героите, които наистина ме влудяваха в началото хаха КЕЙЛАН!!!!!!! Без лоши чувства, но пък преводачите са можели да се поинтересуват малко.. мое мнение. та.. за книгите мога много да говоря. Те са нещо като тема за разговор, която не омръзва. Лятото излиза нова книга за Ричард и Кейлан. Приятно четене!
В.

Анонимен каза...

Здравейте,
Поредицата от книги наистина е много вълнуваща!Държа да отбележа, че също така са и до известна степен поучителни.От тях човек би могъл да извлече хиляди добродетели и да си помогне сам да бъде по-добър и осъзнат в реалния живот.
Радвам се че има хора които са фенове на поредицата,но за сериалчето честно казано съм разочарован.
Според мен книгите не могат да се екранизират като Властелина на пръстените примерно, поради простата причина че съдържат твърде много истории и действия,толкова са мащабни че ще трябва да се направят 14 пълнометражни филма по 3/4 часа единия или десетки хиляди серии.

Книгите на Гудкайнд ме накараха да повярвам в магията, защото сами те са омагьосващи.
Поздрави на Натали.

Публикуване на коментар