Age of Stupid, Ерата на Глупостта

натрупаха се няколко почивни дни, а с тях заваляха и офертите за интересни и полезни събития и прояви. вчера вече писах за Деня на Мира и прожекцията на The Day After Peace. a днес е ред на друго събитие. Age of Stupid.



та, така да пристъпя към новината : днес, 22 септември, от 19 часа в Кино Арена Запад, в София, ще бъде прожектиран, определено, документалният филм на годината The Age of Stupid или Ерата на глупостта. нещо, което ще се случи в още 45 държави и 550 киносалона в настощия ден. това е един филм за бедствията от промените в климата, който си поставя за цел да спаси Земята от разрушаване.

филмът бива определян като хибрид от драма, документален филм и анимация. действието се развива в бъдещата 2055, когато климатичните промени вече са опустошили Земята. 89 минути от погледа на 2055 година.

в ролята на възрастния мъж, който живее сам в опустошения свят е Пийт Постълуейт. във филмът той е основателят на Световния архив, хранилище в Арктика, където ледовете вече са се разтопили и където се съхраняват всички постижения на човечеството с надеждата, че планетата един ден ще бъде отново обитаема. Пийт събира новини и документални филми от периода 1950 - 2008, за да подготви послание, което да покаже какви грешки са допуснати хората на Земята и защо. гледайки архивен запис от 2008, той се пита: Защо не спряхме промените в климата, когато имахме шанс да направим това?

във филмът се преплитат историте на още 6 души, снимани в различни точки на света : САЩ, Великобритания, Индия, Нигерия, Ирак, Йордания, Алпите :

Алвин Давърни е палеонтолог, който е спасил 100 души след урагана Катрина, известен през 2055 като едно от важните събития, свидетелстващи за промяната на климата.

Йех Уадия живее в Мумбай, Индия и прави планове да основе нова ниско тaрифна авиокомпания и успява да превози 1 милион индийци.

Лейфа Малеми живее в абсолютна бедност в малко селце в Нигерия, откъдето Shell черпи нефт за десетки милиони долари всяка седмица. Тя мечтае да стане доктор, но лови риба във водите, замърсени с нефт, за да събере пари.

Джамила Байуд е на 8 години и е бежанка от Ирак, която живее на улицата в Йордания, след като домът й е разрушен, а баща й убит по време на инвазията на САЩ през 2003. Тя се опитва да помогне на по-големия си брат, да преминат границата и да са в безопасност.

Пиърс Гай е специалист по вятърни генератори.

Фернан Паро е 82 годишен планински водач от Франция, свидетел на това, как любимите му алпийски ледници са се стопили със 150 метра.

>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<< към прожекцията на филма, ще вървят и куп други събития. в програмата е записано, че ще има сателитни предвания от премиерата в Ню Йорк, изявления на известни личности, политици, всички те, ангажирани със зелената кауза. в България откриването няма да мине без създателката на gorichka.bg, Магдалена Малеева, която е и посланик на кампанията на MTV : Play to Stop Climate Change.

програма(та) на прожекцията на Age of Stupid.

20.00
излъчване на кадри от Премиерата в Манхатън. въведение от режисьора Франи Армстронг и изпълнителя на главната роля Пийт Постълуейт пред построената за събитието соларна палатка.

20:03
излъчване на кадри, които показват как холивудски звезди пристигат за премиерата в Манхатън с екологични превозни средства, в това число, лодка, велосипеди, рикши, автомобили със слънчеви батерии, електрически коли и скутери и дават интервюта на зеления килим. кратко обяснение на екологичните елементи.

20:15
прожекцията на филма Age of Stupid, Ерата на глупостта.

22:00
дискусия на живо за проблемите по опазване на околната среда и промените в климата. Джилиан Андерсън изразява впечатленията си от филма и говори за личните си усилия за предотвратяване на кризата с климатичните изменения. Пийт Постълуейт обяснява как е приел да участва в проект за нискобюджетен документален филм. режисьорът на филма Франи Андерсън отговаря на въпроси от публиката. Кофи Анан говори за филма и за въздействието на промените в климата върху човека. и още в този дух.


към трейлъра на филма Age of Stupid към сайта на филма Age of Stupid.

Facebook Comments

2 коментарa :

Анонимен каза...

Послание дано се чуе!Ние хората сме странно устроени иска ни се да живеем удобно иска ни се комфорт и ползване от всички нови технологии,тук и сега.А после каквото ще да става.За някой всичко е пари!Тук и сага!Много смели хора се стремят да събудят заспалото съзнание, дано повече хора чуят защото всичко зависи от човеците.Природата ще се възстанови след време, но човеците няма да сме тук.

Nathalie каза...

добре си го казал Анонимен. ще продължаваме да говорим, пък дано повече чуят ...

Публикуване на коментар