Майски празници 2009

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ В МАЙ

1 май
МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТРУДА

Историята на този празник се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарни социални права. Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. Последвали са репресии от страна на полицията, за които няма да пиша, но ако искаш да знаеш повече, може да ползваш Уикипедия.

У нас за пръв път се чества през 1890 г. от Топографското дружество, а през 1939 г. 1ви май е обявен за официален празник. От 1945 г. се чества ежегодно с мащабни манифестации, в които участват главно държавни служители. След края на комунистическия режим този празник като че ли е позабравен и не се организира нещо по-специално, пък и е някак парадоксално на този ден, посветен на труда - ние да си почиваме.

Ред държави отбелязват този празник. В Китай, в бивш СССР се чества по-ярко, с военни паради, докато в демократичните страни като Германия, Австрия и др. се отбелязва по-символично. В САЩ и Канада се чества Ден на труда (Labour day), който е първият понеделник на месец септември.


6 май
ГЕРГЬОВДЕН,
ДЕН НА ХРАБРОСТТА и БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

Гергьовден е най-големият пролетен празник. Практикуваните векове наред обичаи и обреди ни отвеждат в дълбока древност, когато връзката между човека и природата е била изключително силна и важна. Когато растенията и животните са обожествявани и убивани, за да се възродят отново, а в по-късен период принасяни в жертва на един, или много богове. Гергьовден се празнува в деня на християнския светец Георги Победоносец. В традицията Свети Георги винаги е представен като конник, който не само побеждава змея, но и освобождава девойката, предопределена за жертва. Така е изграден и образът му в народните песни, а дори и в иконографията. Всъщност това е една метафора за победата над студа, зимата, злото и освобождаване на пролетта и растежа. Така славянските народи пренасят върху християнския светец някои от чертите на пролетните божества на плодородието и той се приема като пазител на стадата и овчарите.

Обредните практики почти изцяло имат езически характер; жертвоприношението на агне (курбан) и месенето на обреден хляб, наречен за Св. Георги, са не само израз на почит, но и издават желанието на скотовъдците да заслужат покровителство над стадата си. Те представляват жертване на скъпото, лишаване, своеобразна смърт, която трябва да предизвика нов живот и изобилие. Тематиката на някои от тъжовните песни, които се изпълняват на празника, дава възможност да оценим действителната стойност на тази жертва; а поръсването на лехите с кръвта на агнето е особен вид 'засяване' с плодовитост. Така жертвата става предпоставка за бъдещото раждане.

Запазените до наши дни традиции повеляват подготовката за празника да започне още от предния ден. Тогава момите берат цветя, зеленина и цъфнали клони. Всичко е закичено с венци и зелени клонки - главите на хората, къщите, кошарите. Не случайно празникът се нарича още Цветен Георги. Месят се обредните хлябове, като най-големият се нарича на Св. Георги. Тестото се замесва с цветна вода и се оставя да втаса, завито с женска риза, отгоре с китка здравец, вързана с червен конец - да се раждат женски агнета. Обредните хлябове се украсяват с агнешко кокалче или други украси според предназначението си - за трапезата, за овчарите, за кошарите и за здраве.

Смята се, че нощта срещу Гергьовден е добра за правене на магии, тогава 'играе' заровеното имане, а свети Георги ръси земята с роса за здраве и изцеление от болести. Затова хората казват, че по Гергьовден всяка капка е жълтица. Поверието гласи, че който се окъпе в течаща вода на този ден, ще бъде здрав през година, а жени, които нямат деца, ако се отъркалят по голо в сутрешната роса, ще заченат.

На самия празник се коли първото мъжко, родило се през годината, агне; прекадява се и се освещава. Коленето става пред трапезата, на която има сол, трици и трева, от които предварително се дава на агнето, за да има ситост, плодородие, здраве и живот. Събраната кръв се изсипва върху лехите, за да ражда земята повече. Всички се събират на обща трапеза, прекадяват я, пият, веселят се и пеят песни: 'Св. Георги обикаля нивите', 'Здравец за Гергьовден', 'Венец за агънцата'. На трапезата освен печено агнешко трябва да има пресен лук и чесън, салата, пиле, хляб и вино. След обеда се играят хора и се връзват люлки, на които моми и момци се люлеят, за да им върви през годината. Някъде момите вадят от бял котел с мълчана вода предварително оставени да пренощуват пръстени, гривни или китки и наричат коя мома за кого ще се омъжи.

Празнуват и всички именници - Георги, Герго, Гергана, Геро, Гюрга, Гето, Гецо, Гоце

6 май е също и Ден на храбростта, който започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. С указ № 1 от първи януари 1880 г. княз Александър Батемберг учредява военния орден 'За храброст' - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от девети януари същата година се постановява честването на празника. След няколко прекъсвания през 1993 г. този ден отново заема полагаемото се място в празничния календар на българската армия.


24 май
ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА,
ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ


Това е празникът, който се отбелязва от най-дълго време в близката ни история. На този ден ние честваме българска култура и създаването на славянската азбука (глаголицата) от Св.Св. Кирил и Методий.

24 май е празник, какъвто нямат другите народи по света - празник на писмеността, просветата, културата. Празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Буквите, създадени от Кирил и Методий, преводите, които правят на най-важните богослужебни книги, защитата на правото на всеки народ да слави Бога на своя език, са от историческа значимост не само за формиране на българския народ, но и за неговия просперитет. Делото им е високо хуманно и демократично, всеславянско, служещо на великата общочовешка идея за равенство на всички в духовната област.

Безспорен факт е, че Константин-Кирил Философ създава азбуката и първите преводи на богослужебните книги на славянски език. Един от най-интересните и нееднозначно решени въпроси е създаването в относително кратък период на две славянски азбуки - глаголицата и кирилицата. Не съществува и абсолютно единна позиция по въпроса, коя от тях е създадена от Константин-Кирил.

За да оценим колко е велико делото на Солунските братя, следва да отбележим, че днес на кирилица пишат не само българите, но и сърбите, черногорците, руснаците, украинците, белорусите, както и още много не славянски народи от бившия Съветски съюз, а също и монголците - общо приблизително около 200 милиона души. Нека се гордеем и да я ползваме!



БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИЦИ В МАЙ

11 май
СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ (стар стил),
Професионален празник на българските библиотекари,
Празник на град Ловеч

През 1851 г. в Епархийското училище 'Св. Св. Кирил и Методий' за първи път денят се чества и като Празник на българската просвета (24 май - нов стил). От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В средата на 19 в. празникът се чествал в Русия и в България, във връзка със започналата борба за църковна независимост.

След Освобождението 11 май става всеучилищен празник на славянските първоучители. Тогава възниква и идеята за празничен химн. През 1892 г. Стоян Михайловски написва химна 'Върви народе възродени'. През май 1901 г. Панайот Пипков написва музиката към текста. С въвеждането на григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, вече се чества на 24 май.


21 май
СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА

На 21 май Българската православна църква чества паметта на император Константин и майка му - царица Елена. Те заслужили званието равноапостоли, тъй като проявили апостолска ревност за разпространението на християнската вяра. В повечето райони на страната денят на Св. Св. Константин и Елена се чества само като църковен празник.

Празникът носи още името Костадиновден - последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Вярва се, че 'Еленка носи в ръкава си градушката', че 'Еленка и Костадин носят градушката в чувал'. Затова се чества за предпазване от градушка.

В Родопите Костадиновден е голям празник на овчарите. В някои села между Странджа и Черно море на този ден се извършва обичаят "нестинарство".

Именници са: Константин, Костадин, Костадинa, Динko, Елена, Еленko, Елен, Ели, Елица, Койчо.


28 май
СПАСОВДЕН

Възнесение Господне, Възнесение Христово или Спасовден е християнски празник, който празнува момента, когато Исус Христос се възкачва на небето. Празникът е подвижен и се чества 40 дни след Великден и винаги се случва в четвъртък.

Според християнските вярвания, след смъртта и Възкресението си, в продължение на 40 дни Христос се среща с учениците си, за да им разказва за Божието царство. На 40-тия ден, придружен от тях и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим, и оттам, пред очите на всички, се възкачва на небето (Евангелия от Лука 24, 50-53; от Марко 16, 19), което се смята за край на Христовия път на земята. Въпреки това, Христос не изоставя хората, а им изпраща Светия Дух на Петдесетница и не престава да се застъпва за тях пред Отца.

У нас и към този празник са пренесени ред езически обичаи. Вярва се, че ако вали на Спасовден, годината ще е богата и реколтата — обилна; спасовският дъжд е скъп — капката струва колкото жълтица. На този ден се вярва, че русалките, които ще 'сеят' своята роса над нивите, вече са дошли.

Разпространен е обичаят ходене на 'росен'. Срещу празника болни от различни болести хора и бездетни жени отиват в гори и ливади, където расте лековитата билка росен. От нея русалките си вият венци. Хората носят със себе си нова зелена стомна, нов пешкир, бъклица с вино, пита хляб, печена кокошка и чорапи или пешкир — дар за русалките, който закачат на клоните. Води ги техен близък, който се уважава като 'побратим' или 'посестрима' на болния. Престояват до втори петли, а после мълчешком стават, поръсват се с водата в стомната и скришом влизат в селото. Вярва се, че така ще оздравеят.

Спасовден е последният, седми по ред Велики четвъртък. Според народните вярвания на Спасовден се прибират душите на всички покойници, пуснати на свобода на първия Велики четвъртък. Затова жените отиват рано на гробищата, раздават варено жито и хляб за своите мъртви и разстилат орехови листа върху гробовете им. Така смятат, че им правят сянка на "оня свят". Разпространено е и поверието, че рано сутринта на Спасовден, ако човек мълчешком отиде при пуст кладенец и се погледне в него, вместо своя образ ще види образа на онзи свой починал роднина, за когото си мисли в момента.

Следобеда на мегдана се събират всички и се играят 'спасовските' хора — само по песни, без музикални инструменти. Празнуват и всички именници.


30 май
СВ. ЕМИЛИЯ

На този ден християнската църква почита паметта на Св. Емилия.
Св. Емилия е майка на Св. Василий Велики. Произхожда от богат благороднически род. Родила пет дъщери и петима синове. Двама от братята на Василий - епископите Григорий Нисийски и Петър Севастийски били причислени към православните светци. Най-голямо влияние върху децата в семейството оказала тяхната баба - Св. Макрина Старша. След като децата й напуснали дома, Св. Емилия и Св. Макрина Старша основали женски манастир. Емилия разделила семейното имущество между децата си и освободила робите. Много освободени робини се присъединили към тях и така се образувал женски манастир, където всички живеели под един покрив и всичко правели заедно. По този начин Емилия доживяла дълбока старост. Когато починала, по нейно желание била погребана в малък семеен параклис при съпруга си и един от синовете си.

Именници: Емил, Емилия, Емилиян, Емилиянa



МЕЖДУНАРОДНИ ПРАЗНИЦИ В МАЙ

3 май
МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА СВОБОДАТА НА ПЕЧАТА

На 3 май 1991 г. ЮНЕСКО оповестява своята инициатива за отбелязване на Международен ден на печата. С решение на Общото събрание на ООН тази идея е одобрена през 1993 г.
На този ден се присъжда Световната награда за свобода на печата на ЮНЕСКО "Гилермо Кано", която е учредена е през 1997 г. в памет на колумбийския журналист Гилермо Кано, убит на 17 декември 1986 г. заради критични материали за дейността на наркокартелите в родината му.

У нас празникът се отбелязва от 1994 г. Считам, че не само на този ден следва да обръщаме внимание на свободата на словото и цената, с която тя се защитава. В наши дни журналистиката е по-опасна професия откогато и да било. Над 500 представители на медиите са убити през последните 10 години, в повечето случаи - при изпълнение на служебните си задължения.


8 май
ДЕН НА ЧЕРВЕНИЯ КРЪСТ и ЧЕРВЕНИЯ ПОЛУМЕСЕЦ

На този ден се отбелязва Международният ден на Червения кръст и Червения полумесец. За основател на движението се счита швейцарският предприемач Анри Дюнан, който през 1859 г. организира лазарет и оказва помощ на ранените при битката при Солферино. При тази битка по време на австро-итало-френската война от 1859 г., състояла се на 24 юни 1859г., загиват 22 хиляди австрийци и 17 хиляди французи и италианци. Анри Дюнан, който бил свидетел на битката, бил потресен от мащабите на кръвопролитието и решил да направи всичко възможно, за да облекчи страданията на войниците. Така той става основоположник на Червения кръст.

Официалното наименование Международен червен кръст е утвърдено през 1928 г. на международна конференция в Хага.
През 1906 г. в Османската империя се появява благотворителна организация Червения полумесец, аналог на Червения кръст.
Към днешна дата тези движения обединяват повече от 400 млн. души в 175 страни.


9 май
ДЕН НА ЕВРОПА

На 9 май 1950 г. е направена първата крачка към създаването на Европейския съюз.
На този ден в Париж, при заплахата от Трета световна война, френският външен министър Робер Шуман прочита декларация пред международната преса, в която призовава Франция, Германия и други европейски страни да обединят своето производство на въглища и стомана в "първата конкретна основа на една Европейска федерация". Робер Шуман предлага да се създаде над национална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира Шуман, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент.

На срещата на върха в Милано на лидерите на ЕС през 1985 г. е решено 9 май да се чества като Ден на Европа. От тогава до днес този ден символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.


15 май
МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА СЕМЕЙСТВОТО

Денят на семейството се чества от 1994 г. с решение на Общото събрание на ООН от 20 септември 1993 г. На този ден не само празнуваме, а обръщаме внимание на основната клетка на нашето общество. Какво представлява 'семейството' през нашия 21 век, дали много се е променило от познатото на нашите предци? Аз свързвам семейството с уважение, подкрепа, опора, сигурност и щастие. Все повече млади хора, като и аз не правя изключение, живеем без брак и се оказва, че това съжителство е много по-сполучливо, защото ги няма невидимите "брачни окови" за нашия свободолюбив дух. Приемам семейството като състояние на духа, обединяващо един куп чувства, качества и отговорности. За да бъде то здраво и щастливо следва да се намери баланса, хармонията между всички индивидуалности, които го изграждат, като задължително е те да се чувстват свободни за развитие. Трудно е, но не и невъзможно!


31 май
СВЕТОВЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ

Светът отбелязва 31 май като ден без тютюнопушене. Тютюнопушенето е основен рисков фактор за повече от 25 заболявания, сред които сърдечносъдови, мозъчни, белодробни и т.н. То представлява сериозен здравословен, социален и икономически проблем. 'Болестта на пушачите' убива всеки час повече от 250 души в света и до 2020 г. се очаква да е на трето място сред най-честите причини за смърт.

Никога не съм била пушач и няма да злословя по техен адрес, въпреки че съм принудена да им дишам пушилката. Знам колко е трудно да спреш този гаден навик, но познавам доста хора, които са успели. Значи не е невъзможно! Замисли се, ако не за за моето, или за твоето здраве, то за здравето на нашите деца! Дано то бъде достатъчна мотивация!

Проблемът е адски сериозен, но поради малкото внимание, което му отделяме вероятно се налага по-често да ни се повтарят някои неща. Има още един международен ден против тютюнопушенето. Чества се по инициатива на Американската общност за борба с рака ежегодно всеки трети четвъртък на месец ноември. Тогава се организира кампания срещу тютюнопушенето, която дава възможност на милиони хора да се откажат от пушенето поне за един ден.




Facebook Comments

2 коментарa :

Unknown каза...

да не забравяме, че на 9 май 1945 в Берлин е подписана капитулация спрямо съветската армия, и маршал Сталин обявява края на Втората световна война.

Майски празници 2014 каза...

Страхотно е че има ден, който е специално за семейството, особено на нас българите ни е нужен.Това наистина е едно състояние на духа, обединяващо един куп чувства, качества и отговорности. За да бъде то здраво и щастливо следва да се намери баланса.За мен е чудесно всички да изберат някаква почивка на планина което също е прекрасен вариант, ако искаме да изпратим зимата подобаващо. Дълги разходки в планината, следобеди с чаша димящ чай, свеж боров въздух са само част от предимствата на планинските курорти. А невероятните намаления дават възможност на всеки да изкара супер почивка.Вариантите са страшно много стига да си скрил някой и друг лев хахаха

Публикуване на коментар