Юнски празници

МЕЖДУНАРОДНИ ПРАЗНИЦИ В ЮНИ

1 юни
МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕЦАТА

Този празник се чества в почти всички държави на различни дати, което е свързано с различните традиции на отделното място. На 1 юни празнуват в Ангола, Беларус, Армения, Босна и Херцеговина, Румъния, Монголия, Португалия и в много други страни. Този ден се празнува в повечето от ислямските държави на 4 юли. Празникът е отбелязан от ООН като международен.

У нас, подобно на повечето страни от бившия Социалистически лагер, този празник се е отбелязвал на днешния ден, без да бъде излишно политизиран и се е съхранил във времето. Традиционно всички шофьори карат със запалени фарове, за да изразят своята съпричастност към каузата да пазим децата на пътя. Обикновено се организират тържества и забавления за децата, обръща внимание на наболели проблеми, свързани с тях, които за съжаление не са малко.

Аз свързвам този ден с чистотата и невинността на децата, с искреността на техния смях, с надеждата, която се чете в топлите им, открити към света очи, с блясъка на мечтите и с безрезервната обич, на която ни учат. Да, мисля че има какво да научим от децата! Как да бъдем преди всичко хора, което май възрастните доста честичко забравяме. Те са най-голямото ни богатство - нека да ги пазим и обичаме!!!


4 юни
СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ЗАЩИТА НА ДЕЦАТА, ЖЕРТВИ НА АГРЕСИЯ

Няколко дни след Международния ден на детето, вниманието ни приковава подобен наболял проблем. Този ден е включен в световните дни на ООН, което е показателно за неговата значимост. Като най-беззащитни, те са най-честата жертва на насилие в семейството, в училище, на улицата... Впоследствие това рефлектира върху обществото, защото децата могат да копират подобно поведение и от своя страна да се превърнат в насилници. Хубаво е всеки да помага. Но си мисля, че е от особено значение да знаеш как да помогнеш! Това е изключително специфичен проблем, особено що се отнася за деца и следва да имаш поне някакви насоки от специалист. Създадени са голям брой неправителствени организации, където можеш да откриеш необходимата помощ - повече {тук}.


5 юни
СВЕТОВЕН ДЕН НА ПРИРОДАТА

На този ден се обръща внимание на опазването на околната среда. Налице са всички индикации, че не се справяме много добре с тази задача. Хубаво е да ни се напомня по-често, че дори и възобновяемите ресурси на нашата ЕДИНСТВЕНА планета си имат някакъв период за възстановяване и ако искаме нашите деца и внуци да има какво да използват, трябва да бъдем умерени в тяхната експлоатация СЕГА. Заостря се вниманието ни какви малки неща може да направи всеки от нас за опазване на околната среда, най-малкото от които е да изхвърля боклуците си на определените за това места, по желание и разделно... Натали и Гери писаха за някои от тези малки неща, които можеш да си припомниш {тук} и {тук}. Важно е да бъдем единни и постоянни в това, така и децата ще си изградят полезните навици и бихме сътворили промяната, която всички искаме!


17 юни
СВЕТОВЕН ДЕН СРЕЩУ ОПУСТИНЯВАНЕТО И СУШАТА

Наличието на такъв ден е доказателство, че не се справяме достатъчно добре с опазването на природата. Преди време ти показах филма 'Шест градуса, които могат да променят света', който доста красноречиво говори и по тази тема - можеш да си го припомниш {тук}. Писа се при нас за месеците, които имаме да спасим Света - {тук}. Все си мисля, че не е излишно пак да се напомня, пак да се обръща внимание на тези проблеми - поне докато има някаква видима промяна. А тя зависи от мен и от теб. Не отлагай!


26 юни
Международен ден за борба с наркоманиите;
Международен ден в подкрепа жертвите на изтезания

Тези дни са сред световните дни на ООН, приети с резолюция от 1987 година. Отново ни поставят пред неприятни, но сериозни и за съжаление доста широко разпространени проблеми, които не трябва да игнорираме, а да се борим с всички сили да преодолеем. Всяка държава организира мероприятията на национално и местно ниво за превенция, за оказване на помощ на хората в нужда. И тук мисля, че би помогнало да се информираме, да потърсим съвети от специалисти, за да можем пълноценно да помагаме. Пък и никой от нас не е застрахован... Повече информация за наркоманиите {тук}, а за подкрепа жертвите на изтезания {тук}.


БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИЦИ В ЮНИ

2 юни
ДЕН НА БОТЕВ И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА И НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

Христо Ботев, е български национален герой, революционер, поет и публицист, роден на 25 декември 1847 г. в град Калофер в семейството на учителя, книжовник и обществен деец, даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. За него единственото радикално средство за разрешаване на националния въпрос е била революцията. Той, както и много други достойни българи, е отдал живота си за Отечеството, за да види народа си свободен, гордо вдигнал глава и устремен към светли бъднини. Защото

"Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата."

в. "Знаме" бр. 23, 27 юли 1875 г.

На 2 юни 1876 година е последният тежък бой — привечер след сражението куршум пронизва Ботев. Това се случва в подножието на връх Вола във Врачанския балкан.

Той отдава живота си и получава безсмъртие! Заради всичко, което е дал за България. А то е безкрайно, защото кой може да измери стойността на човешкия живот?! Кой може да остане безчувствен пред красивите му стихове, пред вдъхновяващите му публикации?! Не трябва да забравяме безценния пример, който ни е даден и гордо да се наричаме българи и да направим родината си рай!!!


11 юни
Професионален празник на икономистите в България

Oбявен с Решение на Министерския съвет от 28 април 2005 г. по повод 110 г. от създаването на първото икономическо дружество в България, през 1895 г., което е преименувано през 1990 г. в Съюз на икономистите в България. Икономиката има важно значение за живота ни, особено в последните години и все пак съм на мнение, че с нищо не бива да се прекалява. Предлагам да си припомним един Урок по консуматорство {тук}.


15 юни
ВИДОВДЕН
Имен ден празнуват: Вида, Видка, Видо, Видол

Видовден е един от не много известните и слабо проучени календарни празници. Една от причините за това е, че той не е познат навсякъде в България, а се е чествал само в ограничен кръг региони на западната й част като Годечко, Трънско, Брезнишко и др. Видовден е значително по-добре познат у сърбите. Както у едните, така и у другите в честването му са запазени следи от култ към езическото божество Видо или Видьо. Смятали го за един от четиримата градушкари: Герман, Въртоломей, Лисе и Видо.

Според едно народно поверие пък, празникът е в чест на Вида, сестра на двамата светци (наричани 'градушкари') - Въртоломей и Елисей, и се отбелязва за предпазване от градушки. Ето защо е прието, че на този ден не трябва да се работи, за да не се разгневят градушкарите.

Най-често обаче се срещат сведения, според които Видовден е посветен на здравето на очите и виждането. В областта Граово в навечерието на Видовден поставят китка трендафил в дъждовна вода, събрана от листата на растението вида лугачка, с която след това лекуват болни очи. Смисълът на духовното 'виждане' също не е чужд на Видовден благодарение най-вече на любовните гадания, но и на този ден се 'вижда' кой какви грехове има...


24 юни
РОЖДЕНИЕТО НА СВ. ЙОАН КРЪСТИТЕЛ;
ЕНЬОВДЕН
Именници: Еньо, Енчо, Янко, Янчо

В българската традиция Еньовден стои по значение редом с Коледа, Великден и Гергьовден, но от всички тях като че ли той е с най-силно езическо влияние. С него са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения. Смята се за празник на билкарите.

В основата на празника стои култът към Слънцето, тъй като календарно той е свързан с лятното слънцестоене - един от най-важните астрономически преломи в годината. Според народната вяра от този ден то започва да умира, а годината клони към зима. Тогава Св. Еньо 'облича калшника (кожуха) и отива да донесе зима', 'Свети Еньо започва да си кърпи кожуха и се стяга за зима'. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, слънцето 'трепти', 'играе' и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва де се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува. С култа към слънцето е свързано и паленето на обредни огньове, което е характерно и за цяла Европа.

В нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила. Вярва се, че след изгрева я губят и не трябва да се берат. Затова се събират рано сутринта, преди да се е показало слънцето. Това се прави при специален обред за 'откупване' на тревите от самодивите: бабите подреждат в кръг цедилките, в които са набрали лечебните и магически растения и играят около тях 'сключено хоро' в пълно мълчание. От билките, между които на първо място еньовче, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. В някои райони приготвят толкова китки, колкото души са в семейството, наричат ги и ги оставят през нощта навън. Сутринта по китката гадаят за здравето на този, комуто е наречена. Еньовските китки и венци окачват на различни места из дома и през годината ги използват за лек – с тях кадят болните, запойват ги или ги окъпват с вода, в която са топили китките или венците.

На този ден не се работи никаква работа. В народните представи той е "хаталия" (лош) ден и се вярва, че Свети Еньо ще порази с гръм нивата на онзи, който не го е уважил на празника му, а е отишъл да работи.


29 юни
СВ. АПОСТОЛИ ПЕТЪР И ПАВЕЛ;
ПЕТРОВДЕН
Именници: Апостол, Камен, Кремена, Павел, Пейо, Павлина, Пенчо, Пеньо, Пенка, Петър, Петрана.
Ден на занаятите.
Празник на Белоградчик, Етрополе и Лясковец

Православната църква чества едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, които тя нарича първовърховни и първопрестолници и вселенски учители.

Петровден е празник, на който не се работи. Коли се петел или пиле, а от първите ябълки петровки се раздава за мъртвите. В много селища на този ден се правят сборове, колят курбани за светиите и се слага обща трапеза с песни и хора.

Свързаният с живота и смъртта петел символизира плодородието и продуктивността; затова често той е жертва и в сватбените обреди, която ще осигури плодовитостта на брака. В Новия завет петелът става знак на разкаянието на Петър.

Традиционни рецепти за този празник може да видиш {тук}.


30 юни
ПАВЛЬОВДЕН

В църковно християнския календар Павльовден е отбелязван на 29 юни (Ден на св. апостоли Петър и Павел), но народът го приема като самостоятелен празник и го отбелязва на следващия ден (30 юни).

Това е народен празник, отбелязван главно в Източна България за предпазване от огън, пожар, гръм и по-рядко от градушка. Свързва се със стари народни представи за унищожителната сила на огъня. На този ден строго се следи да не се работи (не се жъне), да не се пали огън (дори за приготвяне на храна). В Източна Тракия не се меси хляб, за да не се 'опавлюва' брашното, т.е. да бъде запазено от сплъстяване и червясване.




àáîíèðàé ñå çà áþëåòèíà

Facebook Comments

4 коментарa :

Nathalie каза...

благодаря слънчо. за половината дори не подозирах. добре правиш, че ни подсещаш :)

Dimana каза...

:))) И ще продължа, поне докато не изръшкам всички празници, или поне по-важните според мен.

Анонимен каза...

Отбелязах си ги, за да не забравя някой от празнуващите! Сърдечни благодарности, Димана :)

пожарогасител- проверка каза...

Много сладка снимка на момиченцето.Благодаря за статията.Пишете интересни неща и се радвам че намерих блога ви.Весело е да има точно определен ден който да е за децата, не че те обикновено не са най важните де!Беше ми и любопитно да науча как от билките, между които на първо място еньовче, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец, се създава един невероятен празник,който се цени и пази вече толкова много години.

Публикуване на коментар