не ме е Страх! аз мога, аз искам, аз обичам.


идеята е на az-moga.com. и видеото пак там може да видиш.

някои от нас изпитват панически страх от тъмното (скотофобия), други от височини (акрофобия), трети от срещи, четвърти от отхвърляне, пети от зъболекарят, шести от факта, че ако са себе си, никой няма да ги обича.

страхът ни съпътства. малка доза вдига адреналина и ни пази, но когато дозата скочи. нещата се объркват. много. спираме да живеем, защото се страхуваме. казваме по-често нЕ, и по-рядко дА, защото ни е страх.

едно време си мислех, че всичката тази информираност е нещо страхотно. може и едно време така да е било. но сега телевизия, радио, печатни медии всички те са си поставили за цел номер 1 : да всяват страх. убийства, катастрофи, атентати, земетресения, отвличания, наводнения, финансови кризи. хич не е трудно човек да изпадне в паника и несигурност. появили се несигурността и страха се събужда. след него на опашка чакат депресията, самотата, чувството за малоценност, насилието, завистта. това те изяжда отвътре.

страхЪт от смъртта.
или страхЪт за живота. все тая. едно и също е. страх те е, че утре няма вече да си тук. барикадираш дома си и себе си, за да се опазиш. всъщност според религията, която и да е тя, битката е тук на Земята, а отвъд е радостта и щастието. интересно! защо тогава сме се вкопчили в този наш толкоз скъп живот?

страхЪт от отхвърляне.
спирачка за инициативността ти. нищо не правиш, защото така няма как да бъдеш отхвърлен. не се влюбваш, защото ще те наранят. не се жениш, защото ще се разведеш.

страхЪт от провал.
вече ти се е случвало. защо да опитваш отново и да се подлагаш на това унижение и на тази болка. вързан си. не искаш да учиш, не искаш да опитваш, не искаш да смениш работата. отказваш да живееш и се задоволяваш с неща, които не ти носят удовлетворение. сам си го избираш.

страхЪт от бедност.
не даваш, защото те е страх да не свърши. отказваш да бъдеш щедър от страх. а казват, че тоз, който дава, му се връща двойно. но не ти се иска да проверяваш, за това живееш в стрес. а стресът не ти помага да взимаш умните решения и  бедността вече чука на вратата ти.

страхЪт от друг човек.
неспособен си да потърсиш правата си. виждаш се малък и недостоен. някой ти го е казал, намекнал ти e и ти си му повярвал, защото така е било по-лесно, отколкото да опитваш, показваш, доказваш. толкоз те е страх, че заявяваш, че човек не може да се промени.

страхът те стяга и те държи в окови, до момента, в който не поискаш да се срещнеш с него. и не направиш крачка напред. тогава, разбираш, че всичко е вътре в теб. че си загубил времето си мислейки за страха, вместо радвайки се на живота си.

таблетки против страх няма, за да преодолееш страха, начина е един, да преодолееш себе си. по пътя на тренировките. подреди страховете си в скала от малките към големите. и давай. разучи ги, открий задвижващия механизъм, бори се, приеми себе си, надскачай се.

наскоро (преди месец и повече) гледах YES MAN (на български Навитакът). съветвам те, да го видиш този филм. дори и да не стигнеш до там, да казваш на всяко предложение дА, вместо нЕ. то със сигурност ще ти светне пред очите, че няма нищо страшно, че всичко е вътрешна борба. че си тук да живееш, а не да се страхуваш.

колкото и големи да са грижите и страховете ти. не се безпокой. нито за днес, нито за утре. защото ще получиш всичко, от което имаш нужда. повярвай го и се съсредоточи върху мига сега.



Facebook Comments

10 коментарa :

Анонимен каза...

" ще получиш всичко, от което имаш нужда"...Разплака ме...Благодаря ти.

Анонимен каза...

много готино клипче :)))

Dimana каза...

ДА, много е хубаво и много вярно! Когато човек спре да се страхува, започва истински да живее...
Мисля, че в малки количества е наистина полезен, защото е като граница, показваща ни от къде започва безразсъдството. Но както всяко нещо, с което се прекалява, води до нездравословни последици ;))) Май във всяко нещо трябва да търсим златната среда!

Георги каза...

Получила се е хубава статия :)

Аспарух К. каза...

Клипът е невероятен и вдъхновяващ. Само за едно в текста ти, честно казано, не съм съгласен. Казвам го като мъж, от личен опит: ако си себе си, да, никой няма да те обича. Освен ако в това "себе си" не е скрита някаква свръх-ценност...

Анонимен каза...

Благодаря за страхотния клип, направен е много добре!
Лично мен отдавна не ме е страх, един ден го реших и погледнах страха право в очите, от тогава нещата се промениха за мен!

Georgi Tanev каза...

Изабела - абсолютно от нищо ли не те е страх ?

Анонимен каза...

имах нужда точно от това и точно сега.благодаря

наталия каза...

много добро :) аз се научих ,че когато започна да усещам страха, просто трябва да си кажа ,че е страшен само страха и всичко отминава поне при мен е така

Анонимен каза...

Казвам се Анелия.
Днес по обяд ме беше страх...И сега се страхувам,но като че ли по-малко...Мислех се за луда вярвайки на тези неща и тогава открих твоите статии.
Благодаря ти!

Публикуване на коментар