1. Киселото Мляко

Какво сме дали на Света? е въпросът.
А това е първият Отговор.

Върху опаковката на всеки млечно-кисел продукт, произведен в Япония, се изписва името на откривателя на млечно-киселата бактерия :

Д-р Стамен Григоров, българин.

Д-р Григоров е роден в село Студен извор, Трънско през 1878.
През 1905 за пръв път описва млечно-киселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко.

По-късно микроорганизмът е наречен :
Lactobacillus bulgaricus,
в чест на родината на неговия първо-откривател.

Днес официалното име на този микроорганизъм е :
Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus Grigoroff 1905.


Има един куп теории за произхода на Киселото МЛЯКО.
Турците казват, че е тяхно.
Гърците направо си го рекламират като тяхно.
Иранци и какви ли не още се борят за тази слава.

Траките, обаче, са първите, които са хапвали кисело мляко.
На мен това ми се вижда достатъчно и спорът е излишен.

Помни само,
че българин е открил млечно-киселата бактерия.


Нещо интересно :
Българското кисело мляко и надписа Lactobacillus bulgaricus са патентовани в България.

Българското кисело мляко се произвежда само от 2 съставки: мляко и закваска.

Продуктите, съдържащи и друго, например сухо мляко, соя, нишесте, консерванти за спиране на ферментацията, не са българско кисело мляко.

как започна всичко + всичко накуп (тук)



Facebook Comments

20 коментарa :

Unknown каза...

Аз лично не съм съгласен с твърдението, че ние сме открили киселото мляко. Йогурта е на история и възраст далеч по-голяма отколкото съществуването на държавата и дори пра българите, а бактериите, които така обичаме да наричаме Български са не просто убийствено разпространени из света, но и всяка жена си ги носи между краката, ако ще в Южна Африка да е.

Анонимен каза...

Аз лично на такива пост-интелигентни хора като теб Делянчо бих им ударил по една плестница!Жената просто се е подразнила от факта че един англичанин които и капка си няма на идея колко всъщност е дал българският народ на света е трагнал да пита за постиженията му.А такива като тебе могат да ходят в англия да берат ягоди и с парите да си купят по нов компютар за да пишат никому нужните им коментари!

varnik каза...

Браво, Чолаков, браво, български юнак! И нещо като допълнение: ако си нямате село и в него баба, която да заквасва мляко от домашната си било кравичка, било овчица или козичка, то наистина не сте наясно какво е българското кисело мляко. Бегла представа бихте могли да получите, ако си купите кофичка кисело мляко от нерекламиран производител - някоя неизвестна селска кооперация, например. Оставете кофичката ден-два на стайна температура (даже не е необходимо да е жега). Ако капачката на кофичката се е издула, то това наистина е БЪЛГАРСКО КИСЕЛО МЛЯКО. Вкусът му е резливо кисел и е най-доброто разхладително средство в горещините. След това вземете кофичка от известен производител: например ДАНОН. Дори два месеца да стои, няма да се надуе. Което показва колко далече е то от нашенския продукт и колко живи бактерии има в него. А то е направено по западните технологии на йогурта. Така че, разлика наистина има и тя е в наша полза. Гордейте се, българи, злобейте всички останали!

seddensky каза...

ще трябва да те разочаровам като ти кажа, че всъщност киселото мляко е произлязло от мала азия. а единствената, подчертавам единствената причина бактерията да носи името на България, е, че българин е бил първия, който се е сетил да го патентова.
айде стига с излишния национализъм... това към останалите коментиращи.

varnik каза...

Аман от нихилисти! Като е произлязло от Азия, защо днес никой там не произвежда такова кисело мляко, а? Или и ти, effervescent, ще ми развиваш теорията, че прабългарите са го донесли със себе си чак от степите, така ли? Тука обаче тази бактерия намерила плодотворна почва и се впуснала да се размножава. И днес можете да я видите по полята да пасе тучна тревица и да въздиша по обширните азиатски степи. Пълни глупости!!! Разсъждавайте малко бе, хора! Бактерията не вирее по хората, а сред точно определени климатични условия, и ако тези условия ги нямаше тука, щяхме и ние да пием някакъв измислен йогурт, какъвто има из цяла Европа!

Nathalie каза...

може би грешката е моя, не исках да натрапвам киселото мляко като тема, но слагайки това заглавие, неизбежно беше.

в случаят открието е млечно-киселата бактерия.

а за киселото мляко - надявам се да се намери наш учен, който да се задълбаее в историческите данни и да докаже най-после произхода му.

за мен - няма съмнение, но явно много българи имат нужда от това доказателство.

varnik каза...

Трябва да уточня, че и аз имах предвид точно тази прословута бактерия, защото без нея киселото мляко не е същото. Но наистина е без значение дали сме я донесли с нас при преселението или е била тук открай време и ние само сме се научили да я използваме. Важното в случая бе това, че по света се знае, че това е БЪЛГАРСКОТО КИСЕЛО МЛЯКО!
А, честно казано, не съм си представял, че може сред младите хора у нас да има толкова консервативни и нихилистично настроени индивиди!
Каквото и да е, дайте да се гордеем с него, а не да се опровергаваме един другиго. И, ако трябва нещо да доказваме, нека е на чужденците (макар че те по-лесно приемат фактите и ни уважават повече отколкото ние себе си), а не да се опровергаваме помежду си. На страницата на свежо между мен и Albena се разгоря ожесточена дискусия за това дали киселото мляко е тукашен продукт или са го донесли нашите предци от Азия. Категорично съм на мнение, че тази бактерия е била тук през цялото време, но ние сме се научили да я използваме. Иначе досега щеше да е безвъзвратно изгубена. Което, за щастие, не е станало, а и не може да стане, защото бактериите не избират народ, при когото да живеят, а се развиват при определени климатични и географски условия. Ако не вярвате, питайте някой биолог.

Анонимен каза...

Нямам думи с които да опиша простотията на този коментар на създанието Делян Делчев. Момче, вземи малко и попрочети. Бактерията вирее само в българия, а за Япония специално се изнася...,но както и да е. Влез в YouTube, и потърси реклами на кисело мляко(японски) по възможност и ще разбереш. Браво на момичето за тази статия. Продължавай все така ;)

gigata_too каза...

syjalqvam 4e pisha na anglijski, molq za izvinenie!mislq, 4e otkydeto i da e doshla, tazi bakteriq taka ili ina4e e bila tuk i samo nie sme se nau4ili da q izpolzvame po tozi izklu4itelno vkusen na4in!!!Spored men imeto ne idva samo ot otkrivatelq ili 4ovekyt, koito e patentoval tazi bakteriq, no syshto i ot naroda, koito se e nau4il da otglejda tazi bakteriq, da q izpolzva po tozi na4in!Az sym na 12 godini i MNOGO obi4am da qm kiselo mlqko i znam 4e samo BYLGARSKOTO kiselo mlqko e takova, a ne iogurta!!!

gigata_too каза...

Syjalqvam 4e vi pisha na latinica, no neshto ne stava na gylgarski, izvinete!!!

Анонимен каза...

Otdavna tarsya podobna straniza.Blagodarya na Natali,za yznesenoto- Kakvo sme dali na sveta.Mnogo sme dali, no malko jora znayat faktite.S udovostvie ste dobavya kakvoto az sam otkria za Moyata Bulgaria y Velikite y lichnosti.Pisa ot Ispania y nymam klaviatura na Kiriliza.Molya da bada izvinena.

Анонимен каза...

to balgarskoto kiselo mlyako moje da e razli4no,no nee vyarno kiseloto mlyako nee balgarsko,i se kazva YOGURT NA CELİAT SVYAT!zashtoto turcite sa go otkrili yogurt e turska duma!
eto za da se nau4ite
http://en.wikipedia.org/wiki/Yoghurt
http://de.wikipedia.org/wiki/Joghurt
http://es.wikipedia.org/wiki/Yogur
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%88%D0%BE%D0%B3%D1%83%D1%80%D1%82

Анонимен каза...

До анонимния горе:
"Арабските" цифри се казват "арабски" - но НЕ СА!!! Това, че нещо е придобило известност под турско име, не означава, че е турско! Кисело мляко е имало ПРЕДИ Османската империя да достигне до тук!!!
Ама то поне малко трябва да се мисли...

Unknown каза...

Наистина ми хареса тази статия. Прочетох и коментарите. На тези които не вярват, че това е българска работа и са имали наглостта да пишат на български при това, много се ядосах! Тъй като до сега не се е споменала и една по- обидна дума аз ще се въздържа, въпреки че в главата ми изплуват доста. Човек трябва да се гордее с произхода си. Ако не може да намери причина, той трябва да я потърси. Ако се обърнеш срещу собствената си националност и тя ще се обърне срещу теб. А човек без националност е самотник, мизерен и нещастен.

Анонимен каза...

kakvo obscho ima bakterijta s balgarite.jvno e uspjla da zakvasi i naschite mozaci.

Анонимен каза...

ИМА И ОЩЕ КАК!!!Ако не си го разбрал ,това си е твоя загуба!Важното е кой първи и по най-добрия и полезен начин ще се научи да използва това ,което съществува в природата.Определено българските мозъци имат "закваска" и са го доказали.Ето ти още едно очевидно доказателство дадено от Джон Атанасов-компютъра,без него нямаше да можеш да си "подквасваш "мозъка сега!!!

Анонимен каза...

Данон-осъдени за подвеждаща реклама
http://abcnews.go.com/Business/dannon-settles-lawsuit/story?id=9950269

Анонимен каза...

Здравейте! Искам да попитам авторката, дали има начин да бъде преведен целия този ценен материал на грамотен и добър Английски, за да го разпространяваме? Аз мога да го преведа на Испански, ако искате, но ми трябва и на Английски. Вкрая на краищата целта му е да бъде популяризиран приноса на България към световните открития!
За спорещите по-горе, какъв е смисълът да опорочавате едно добро дело, дами и господа! Отново вместо да се обедините под една хубава идея вие се чудите за какво да се скарате! Да, българи сме, с всичките ни кусури и недостатъци, но и с многото велики хора, които, за разлика от вас са направили нещо, за да прославят тази страна, а не само да мърморят и недоволстват от труда на другите! Лаладжиите са й достатъчни на нашата родина, дори са й в повече, трябват дела, градивност и положително мислене! Поздравления за авторката!!!

Nathalie каза...

здравей, Анонимен. на няколко пъти възниква идеята публикациите да се преведат на английски език, но това все още не се е случило. ако се сещаш за някой активист, който има желание да го направи. аз съм окей.

Анонимен каза...

Такива мекерета като Делян Делчев след време ще управляват България. Боже прибери си версиите!

Публикуване на коментар