нито потискай, нито се отдавай.
бъди по средата.един възрастен мъж отишъл при лекаря и го попитал защо има болежки тук и там, пък живее здравословно. не пуши, не пие, ляга си рано. лекарят го успокоил, че за неговите 74 години, това е нормално и го пратил на топли минерални бани.

и така, възрастният мъж отишъл на топли минерални бани. там срещнал друг мъж, който изглеждал много стар и немощен. двамата се заговорили и от дума на дума, нашият възрастен мъж попитал другия каква е неговата тайна за достигане до дълбока старост. треперещият, стар мъж му отговорил, че когато бил на 17 години, баща му му казал да се наслаждава на живота, да яде, да пие и да се весели от сърце. вместо да се жени, да остане ерген и да има десет жени. и че той точно това направил. на колко години е, го попитал възрастния мъж, а немощния му отговорил, на 24.

това са двете крайности. едната крайност е потискането, другата е отдаването на удоволствията. нито потискай, нито се отдавай. бъди по средата. това е твоят живот и не е необходимо нито да го потискаш, нито да го пилееш. грижи се за него. обичай го. отнасяй се приятелски с него и той ще ти разкрие много тайни.

ОШО

Facebook Comments

1 коментарa :

безплатна музика каза...

Много точно казано. Има млади хора, на по 20 и няколко години, които знаят само да пият и пушат, без въобще да се поддържат. Като ги погледнеш оставаш с впечатлението, че са жени и мъже на средна възраст.

Публикуване на коментар