Високите токчета и ниското самочувствие

Днес пак ги видях. 13-14-годишни с височина на токчетата, отговаряща горе-долу на възрастта им. Няма лошо – така им харесва. Обаче… Голямо обаче, с което се питам всеки път, когато пред очите ми изникне подобна гледка – защо си причиняват нещо, което нито им е удобно (а това е повече от очевидно), нито ги прави да изглеждат кой знае колко по-привлекателни (може би единствено в случаите, когато не мърдат, това е така). Защо?

Самата аз съм висока ни повече, ни по-малко от 163 сантиметра и, признавам си, има случаи, в които ми се искат няколко сантиметра отгоре, но до този момент не съм си позволявала да тръгна с обувки, с които не мога да вървя нормално. Обичам токчетата - несъмнено придават още по-осезаема женственост на дамите, но когато са съчетани с крачета, които едва мърдат с тях – не е много за харесване.

Добавяме няколко сантиметра топирана коса отгоре, няколко сантиметра токчета отдолу и ето че ръстът ни драстично върви към т.нар. манекенски. А цялостният вид? Колко се замислят за това как изглеждат, ходейки, мърдайки, бързайки, изобщо – движейки се? Има ли връзка между височината на токчетата и нивото на самочувствието?

И нека да сме обективни – не са само 13-14–годишни. Не толкова за възрастта става въпрос, колкото за начините да изглеждаш ЖЕНА. А истинските жени понякога трябва да тичат, за да са навреме за среща, друг път вятърът 'бърза' в срещуположната на движението им посока, налага им се да носят повече от сенки за очи и огледало в чантата…

Високият ток придава изящество, необходим е, понякога задължителен. Но е добре да знаем и отговаря ли височината на тока на способността ни да се движим с тези обувки.

Повечето от нас са носили токчетата на мама като малки и тогава това е било сладко, забавно, умиляващо… Но си е било за тогава.

Ако всички вие, момичета, които бързате да станете ГОЛЕМИ, носейки обувки с висок ток, мислите, че това е начинът, не се заблуждавайте – ГОЛЕМИ сте, но височината не прави жената.

Facebook Comments

6 коментарa :

nana каза...

А защо да не е по-скромо.Нищо не пречи

Veni каза...

Да да да ! Адски съгласна съм! И аз го мисля напоследък.Не са виновни момичетата,че няма свястно качество в България.Не са и виновни,че никой не им обръща внимание вече...На голяма част от подрастващите и изграждащите се деца дори родителите им нямат време да огледат дъщеричките си. Казахме вече са културата на силиконовата индустрия и симетрията и омазаните с грим същества,който прекосяват улиците ни всеки ден........ Абсолютно смешно е , когато видиш човечка,мъчеща се да си прибере краката и да върви в права линия. Аз вече дори им се присмивам...и се замислям... колко ще съм нещастна ако съм на тяхно място...По цял ден да мислиш за това как да се качиш по стълбите...чувам страскащия,зловещ звук на тракащи токчета,преплитащи се по стълбите надолу...очаквайки всеки момент великото спъване и падане...претъркулване...смях...ставане.Как да му помогнеш,като то само не иска да си помогне :) И абсолютно си права че цялостния облик не е това,за което те са се подписали,давайки парите,които нямат... Токчетата са нещо адски красиво,използване по предназначение...Кого свалят-себе си или мъжете? Суета....безмислена,прекалена! Един живот в който сутиенът те стяга и не можеш да дишаш, за да изглеждаш като порно звезда и краката те болят от поредните 5 метра,които си извървал......Това е пълна безмислица!

Анонимен каза...

пропускаш нещо важно- токчетата са не само високи, но и от възможно най- тънките, които се продават. Аз не разбирам как е възможно родителите да позволяват на отрочетата си да се влачат облечени така, да им купуват обувките и да нямат нищо против да си отглеждат такива "неща" у дома. Все пак нали родителят е този, който да те научи да бъдеш изискан, поддържан, прецизен както в поведението, така и във визията си.*

svetlina каза...

О, родителите се радват. Защото другата крайност не по-малко неизискана :) Ученици с расти, раздърпани дрехи, смъкнати гащи и вериги са ми също толкова съжалителни, колкото и нарисуваните момичета с токчета.

Анонимен каза...

Смятам,че има нещо сбъркано. Защо обществото трябва да определя кои сме, как да се обличаме, какво ни харесва?! Нека не забравяме, че и ние сме били на 13-14 и също сме търсили себе си. Никак не ви правят евала тези коментари..

svetlina каза...

Знаеш ли какъв ми беше бунтът на 13? Навих си на пръста, че не си харесвам съучениците и че непременно трябва да се махна, заради което аз (отличничката) тръгнах и на уроци по математика и ме приеха в най-елитната гимназия в Шумен.
Не е нужно да разрешаваме на всеки, който счита че е изгубен и че трябва да се намери, да стане за смях. Има си как да залитнеш по готик, рап или чалга, но без майка ти да се срамува да върви с теб по улицата.

Публикуване на коментар