как да медитираме?

колко от нас се оплакват : от натовареното ни ежедневие, следващата ни навсякъде умора и зацакилянето в живота ни. медитацията не е магическата дума, с която всички проблеми ще се отстраняват. но е начинът да дарим почивка на тялото и ума ни. 20 минути медитация се равняват на 4 часа дълбок сън. да медитираме не е като да излезем в парка да потичаме. не се иска специална подготовка, нито екипировка. а времето може да е толкова, колкото имаме и когато го имаме.


процесът на медитацията започва с решението ни да си дарим няколко мига на спокойствие и щастие. преди да започнем ще ни е от полза да изчистим съзнанието си от очакванията. единствено желанието ни да си починем и да се отпуснем, само него може да оставим. разполагаме се удобно на земята, на възглавничка, на леглото или на стола. иска се да ни е удобно. колкото по-удобно ни е в позата, толкова по-малко ще мислим за нея. затваряме очи, вдишваме дълбоко, изпълваме дробовете и издишаме. вдишваме и издишваме. и колкото и да не ни се иска, мислите нахлуват едно по една, а после на цели талази. не ги гоним. нито им се ядосваме. връщаме се отново към дишането. и те изчезват. и така. всеки път. когато мислите нахлуват се връщаме към дишането. което все повече се успокоява и забавя. в целия процес няма насилие. всичко правим бавно и спокойно. понякога една думичка много помага. примерче ще дам с благодаря и любов. избираме си една и си я повтаряме при всяко вдишване и издишване. след време няма да имаме нужда от думичката. ще ни е лесно да потънем и да се почувстваме спокойни и щастливи. когато мислите изчезнат и диханието ни се успокои, за миг материалното ни тяло изчезва и ни изпълва хармония. това е медитацията. процесът на достигане до хармонията. в това състояние може да останем колкото желаем. ако предварително сме си казали, че имаме само 20 или 30 минути. може да се доверим на съзнанието, че то ще ни подскаже, кога е време да се върнем към нормалния ритъм на живот. бавно и спокойно отваряме очи и така.натам.

как да медитираме : процесът материализиран във видео.

поемаме дъх, намираме си тихо местенце и сме готови да се насладим на почивката си. едно + едно допълнение: Медитация - Що е то? holosync или как се научих да медитирам и още едно допълнение: години наред си казвах, че трябва да се науча да медитирам. всички казват, че е полезно и помага. но тези думи идваха отвън. когато в мен се породи желанието, тогава се появиха и първите ми опити да медитирам. в началото хич не ми се получаваше. стигах до там, да седна, да затворя очи и да се оставя на мислите, които буквално ме заливаха. грешката ми бе, че непременно исках да ги изгоня и всичко да се случва много бързо. едва седнала и вече да съм в състояние на пълна хармония. отнема известно време. особено първите пъти. след това е по-лесно и по-лесно. а веднъж достигнала до приятното усещане на покой ми се при-иска всеки път да е така. това бе втората ми грешка, която дълго правех. все забравях, че трябва да се оставя на процеса, той да ме води. а не амбициозно да преследвам целта. към днешна дата истински се наслаждавам на миговете, в които оставам сама със себе си. знам, че е трудно да ми повярваш, ако не си пробвал, но в състояние на тъга, безпокойство, напрежение, дори гняв: думите, говоренето все по-малко ми помагат да се почувствам добре. дори напротив. зареждат ме с още и още неприятни усещания. тогава избирам почивката чрез медитация. когато отворя очи, ситуациите, хората, обстоятелствата, все още са там, където са били, разликата е в мен, и в начина, по който ги виждам.

Facebook Comments

18 коментарa :

Orlin Baev каза...

Ясно, просто и от сърце написано! :)

Georgina каза...

Много полезна информация...мисля да следвам инструкциите и да опитам и аз да медитирам.
Благодаря ти,Натали! :)

Анонимен каза...

Един въпрос: при опит да медитирам, като навляза в медитативно състояние (всичко външно е приглушено), почва отвътре да ме напушва един лек неконтролируем смях, и ми разваля процеса - какво е това?

Nathalie каза...

при мен също се случва, не е точно смях, а една голяма усмивка. не знам какво е. честно казано не бях се замисляла дали и на други се случва. бях го приела като моето вътрешно Аз излиза на повърхността. отдай му се, нещо дето идва така отвътре в такъв момент, не може да попречи.

Анонимен каза...

Поздравления за чудесният блог!По повод на медитацията си мисля,че умението да се научим да медитираме е като прохождане на бебе в един нов свят.Но ми се струва ,че много хора бъркат понятието медитация с обикновенното релаксиране и отпускане.

Анонимен каза...

Много ведър и усмихнат сайт!
Аз медитирам по системата на Сахаджа йога, която използва вътрешната ни духовна енергия.Ефектът е не само усещане за лекота и радост, но и опознаване на самия себе си в дълбочина. Оказва се, че имаме в себе си толкова много неща, които ни пречат да се чувстваме радостни и омиротворени постоянно - страхове, нагласи, обвързаности. Когато започнеш да осъзнаваш какво ти пречи, в медитацията тази духовна енергия ти помага да се освободиш от ненужното и полека-лека отваряш сърцето си.При тази медитация имаш усещания по дланите, пръстите, над върха на главата, по които можеш да установиш дали си балансиран, или не, както и към какво в поведението си да насочиш вниманието си. Ако всичко е наред, усещането е за нежен хладен полъх. Осъзнах, че в нас самите е заложена възможността да се чувстваме щастливи и удовлетворени - тази духовна енергия е във всекиго.

дино каза...

незанам аз успявам да префарлям енергияата си кадето искам мн е яко и вече го правя бързо първия път ми отне 1 час сега 10 мин и по малко

Анонимен каза...

А по колко пъти на ден може да се прави .. или не е ограничено ?

Nathalie каза...

по колкото пъти на ден имаш желание, няма ограничение.

Анонимен каза...

Bravo za vsi4ko ,no vijte i sayta na Yogani -http://bg-ayp.dir.bg/

Анонимен каза...

Опасна ли е медитацията

Анонимен каза...

не, не е опасна.

Анонимен каза...

При медитация на няколко пъти вече ми се случи при припомняне на даден спомен да си отварям очите и просто да спирам (споменът е доста гаден), след това трябва ли да продължавам с медитацията или не?
Благодаря предварително

Nathalie каза...

прави само това, което ти се иска и с което се чувстваш комфортно. ако искаш да спреш, спираш.

Анонимен каза...

Как си кръстосвате краката бе хора? Мен на първата минута започват да ме болят. По всякакъв възможен начин се опитвам да ги кръстосам и не ми се получава :(

Nathalie каза...

опитай да седнеш удобно на легло или стол, или на пода с подпрян на стената гръб и опънати напред крака.

thesame_ каза...

Как мога да разбера дали медитирам правилно? И само желанието ли е нужния фактор или и друго е нужно за постигане на целта?

Nathalie каза...

@thesame_, важно е как ти се чувстваш. ако се чувстваш добре, ако се чувстваш отпусната, заредена, спокойна, значи това е правилния начин за теб. желанието е напълно достатъчно.

Публикуване на коментар