Какво е Мандала?

Какво са Мандалите и за какво могат да бъдат използвани...



На Санскритски думата - Мандала има две значения - Кръг и Център. Кръгът представлява видимият външен свят, и Центъра - вътрешният свят на тялото и душата. Мандалите са с формата на кръг. Използват се като символи за медитация, закрила и лечение.

Могат да бъдат нарисувани, направени от най-различни материали: хартия, цветен пясък, издялани от камък, или да се нарисуват върху стъкло, така наречените - витражи... Всеки един от нас може да си направи собствена. Не се изискват никакви специални умения за направата... единствено желание.

Мандалата е картина, която може да разкаже история, да опише пътешествие, което си поел, да покаже и изясни връзката между всеки един от нас и вселената. Tя ни учи, че във всяко човешко същество има място за красота, мечти, свобода; и мечтите на всеки за щастие, любов и успехи са различни. Тя може да ти бъде водач в намирането на отговорите на твоите най-съкровенни търсения, въпроси и желания, да ти помогне да бъдеш доволен от твоя живот и всичко, което те заобикаля.

Когато рисуваш мандала - можеш да нарисуваш това, което е дълбоко в теб или да нарисуваш света около теб, такъв какъвто ти го виждаш и искаш да бъде. Рисувайки, ти изваждаш своите мечти навън и им придаваш форма, събираш ги в един кръг - кръгът на твоите мечти, на твоето вътрешно истинско Аз. В тази твоя мандала можеш да сложиш всичко и всеки когото искаш да бъде с теб и около теб и ако настоящият ти живот не те удовлетворява и искаш да го промениш и средата в която се намираш и всичко, което те заобикаля - не ти харесва - и това можеш да направиш, достатъчно е да им придадеш нова форма и в тях да вложиш своите желания.

Можеш дори да си направиш мандала, когато си уплашен, когато има някой или нещо, което е около теб и не ти дава мир и спокойствие, просто сядаш избираш си цветовете, които изпълват представата ти за това твое безпокойствие и рисуваш...крайният резултат може да ти помогне да разбереш по - добре този твой страх и преодоляването му. Дори можеш и на приятел да подариш Мандала... да нарисуваш своите чувства към него, например за празници, рожденни дни - вместо да кажеш своите пожелания, можеш да ги нарисуваш в една мандала и да я подариш...

Ако искаш можеш да си направиш малък експеримент - рисувай всеки ден по една мандала за да видиш как се променят настроенията и усещанията ти според това какво преживяваш и през какви събития преминаваш в даден ден и как те са повлияли на твоите рисунки.

Мандалите съществуват от древни времена. Съществуват и днес и са използвани в много култури и религии като: Индийската, Китайската, Тибетската и Индианската. Почетени са във Будизма, Християнството, Таоизма и Хиндуизма чрез изкуството.

Пясъчните мандали са произведения на изкуството сътворявани от Будиските свещенници. Традицията предавана от поколения продължава да съществува и днес. Наричат ги dul-tson-kyil-khor или преведено, означава: Мандала от цветни прахове. Съществуват две, които са най-трудните за направа - Колелото на времето и Kalachakra.



ето и един пример за индианска мандала:



намерих и християнска, която си е наша българска и се намира в Рилският манастир:



Те са и навсякъде около нас в природата. Не е нужно да отиваш надалеч, достатъчно е да се огледаш и да ги откриеш... В този слънчоглед, например:



или в тази пайжина, сама по себе си перфектна и уникална...


и дори в тази малка снежинка...



а защо не и в една от най-красивите мандали - тази в която живеем... нашата Земя:



Примери много и различни...оставям на теб удоволствието да ги откриеш сам за себе си и да си нарисуваш или направиш своя...

>

Facebook Comments

11 коментарa :

Nathalie каза...

благодаря ти, Georgina. мисля си, още днес да се захвана и да си нарисувам моя си. преди съм го правила, без да знам какво точно съм правила .. просто по инстинкт. но сега вече знам... благодаря ти.

Анонимен каза...

Прекрасно написано, обяснено и онагледено! Започвам да рисувам своята Мандала :)
Полина

Dimana каза...

Ммм, обясних си защо толкова обичам слънчогледи :))) И аз благодаря за постчето и като изследовател се заемам да търся още и още мандали в природата, защото аз съм сръчна в ръцете за плетене и майсторене на джунджурийки, но не ме бива да рисувам и се опасявам, че кръга трябва с пергел да го правя ;)

Анонимен каза...

Благодаря от сърце Geogina! Страхотна статия :)

Слънчев и усмихнат есенен ден на всички!

Анонимен каза...

Извинявам се за грешката в името Georgina.

Ondine каза...

Интересно!Ще се пробвам и аз:)

Georgina каза...

Приятен ден и от мен на всички!!, Радвам се, че Ви е харесала статията и темата...(усмивки)
Анонимен, няма проблем за името, грешки стават в бързината:)
Аз, Дими си взех едно CD и си го очертах на лист хартия и така си започнах Мандалата...
и аз не мога да направя перфектен кръг на ръка, така, че да те успокоя не си само ти...но според мен по-важното е какво ще си сложи всеки вътре в Мандалата...:)

Ondine каза...

Срам,не срам ето я моята днешна мандала :)
http://ondineondine.blogspot.com/2009/10/blog-post_29.html
Поздрави!:)

Jana Fingarova каза...

http://didi.oliala.com/mandala-woman.html още нещо за мандалите може да се види в тази страничка!
една приятелка ги шие във вид на торбички за подаръци и като се правят от сърце, носят наистина вълшебство в себе си!

Анонимен каза...

Очарователно! :)

Г. Гаджева каза...
Този коментар бе премахнат от автора.

Публикуване на коментар