Свети Йоан Кръстител, 29 август


Днес, 29 август е един от шестте дни в годината, в които Православната църква почита Свети Йоан Предтеча и Кръстител. На този ден се възпоменава отсичането на главата му и неговата смърт.


Свети Йоан Предтеча и Кръстител живеел според Божиите закони, вярвал в тях и ги проповядвал на Юдейския народ, като го подготвял и за идването на Спасителя. Разобличавал и заклеймявал всяко беззаконие, отричал всички пороци. Учил бедни и богати как да променят себе си и живота си и как да се покаят за грешките, които са направили за да са готови за настъпването на царството Божие. Приемал всички покаяли се, които идвали при него и после ги кръщавал. В църковните писания пише, че когато Божият син, Иисус Христос навършил 30 години отишъл при него, за да бъде пречистен и кръстен.

Изказвайки неодобрението си за брака на Цар Ирод с жената на брат му Филип - Иродиада, той си навлякал гнева на царя и жена му, а това станала и причина за хвърлянето му в тъмница, а по-късно и обезглавяването му. Тялото му е погребано в Севастия от учениците му, а главата му била първо скрита в Елеонската планина, след това пренесена в град Емеса. През V век тя бива отново открита и преместена в Халкидон, а после в Цариград и накрая в Комана.

На този ден според народният календар се празнува Секновене, което ще рече 'сечене' на времето, тогава денят и нощта стават равни, лятото и летните горещини са към края си и отстъпват място на идващите хладни есенни дни. На този ден не се работи, не се започва нищо ново, не се носи черно и се гледа на кой ден от седмицата ще се падне Секновене, за да не се работи на него през цялата година.

Молитва към Свети Йоан Предтеча (при главоболие)
Как да прославим твоето досточтимо посичане, свети Йоане? Недоумява умът ни и изнемогва езикът ни, защото не знаем с какви сълзи да заплачем и с какви песни да възхвалим твоята мъченическа смърт! Беззаконният Ирод на земята отсече твоята глава, Господен Предтече, а Вседържителен Бог на небето те увенча с безсмъртие и ти дарува Своето Царство. Ти си велик пред Бога и можеш много неща да изпросиш от Него. Затова, като падам пред тебе, моля те, Кръстителю Христов, чуй ме, който страдам от главоболие. Облекчи и успокой този ми недъг, уталожи скръбта, освободи ме от болки и ме изцери, за да славя чрез тебе Бога във вечни векове. Амин.

Честит празник на всички именници!!


Иконата на Св. Йоан Кръстител е нaрисувана 0т художничката Зоя Георгиева.



Facebook Comments

0 коментарa :

Публикуване на коментар