Треската по романите на Стефани Майър..

... зарази и мен!
Отдавна съм излязла от тинейджърската възраст, но въпреки това ме обхвана тази необикновена еуфория, зарибяване или както искаш го наречи. В героите, в тяхната невъзможна любов аз открих част от себе си.


Признавам си - първо ме грабна филмът TWILIGHT, или ЗДРАЧ. Когато изгледах трейлъра си казах, че задължително ще го гледам. Историята ми се видя свежа, различна от останалите предъвквани битки между хора, вампири, върколаци (не че не ги харесвам). Разбрах, че ще има любов, че героите ще са доста положителни, дори за такива страховити същества, ще изпитват и човешки чувства - понякога страшни и за самите човеци.

Как научих за книгата? Стана случайно (или всъщност НЕ, защото случайни работи НЯМА) и пак беше, така да се каже, любов от пръв поглед. Привлече ме корицата - две протегнати бели като мляко ръце, подаващи червена ябълка. Някак асоциирах със Снежанка и понеже съм късогледа помолих човека да ми я подаде, за да разгледам. Нито за книгите, нито за хората съдя по обвивката, но като прочетох рецензията и видях, че романът е филмиран, ми светна за какво точно става въпрос. Казах си, че това е моята книга, хем има за четене, хем за гледане!

Следващата вечер бях на опера в приятна дамска компания. В антракта останах с дъщерята на моето шефче - много разумна и любознателна тинейджърка. Заговорихме се за ЗДРАЧ, че и двете го чакаме с нетърпение, че е по книга... В един момент тя ми казва, че всъщност са четири книги и това е само началото. Аз се опулих, че пак съм изостанала, но си казах, че ще наваксам с информацията. Обаче бях изостанала и в още едно отношение - не знаех, че филмчето вече го дават на киното до вкъщи. Колко много неща можем да научим от по-малките, стига никога да не ги подценяваме! Сладурчето ми обясни, че тъкмо дочита книжлето, за да иде на кино. Аз обаче предпочитам обратното, защото колкото пъти съм чела книга, която впоследствие филмират и оставам крайно недоволна от режисьорското виждане.

Да си призная нямах кой знае какви очаквания за филма, може би заради тази вихреща се тин-мания. Предполагах че книгата ще ми се понрави повече, заради описанията, заради всичко което минава през мислите на героя и не може да бъде предадено с камерата. Обаче излязох от залата възхитена! Бе интригуващо и за мен, героите си имаха тъмна страна, но и невероятно красива светла, откриваха другия, откриваха и себе си... То си е до усещането, стори ми се близко, познато, вероятно заради това. Но бях възхитена от още нещо - хората в залата. Да, имаше тинейджърки, които сладко си шушукаха особено на някои сцени, а зад нас седяха момчета, които явно не бяха дошли заради момичетата, тъй като стояха твърде далеч зад тях. Аз бях с моя приятел, а имаше една жена на моите години, която бе с майка си. Доста разнороден състав, който ми бе много интересно да разгледам на излизане. Всички лица бяха усмихнати!

ЗДРАЧ е приятна книга и се чете на един дъх. Нямам намерение да ти издавам всички подробности, за да можеш да усетиш сама. Написана е по повод на сън. Авторката не е имала намерение да пише книга и по-скоро е била за лично ползване, но след като е имала такъв успех са поръчани още три броя. Всички книги от четирилогията са: Twilight (Здрач), New moon (Новолуние), Eclipse (Затъмнение) и Breaking dawn (Разсъмване или Зазоряване). За сега на български са издадени първите две, но очакваме до края на годината да бъдат издадени и другите две. Ще има и още филми.

Вампирите отдавна са завладели въображението на хората и не очаквам скоро да го пуснат. Писало се е и пак ще се пише... Сравняват авторката на "Здрач" Стефани Майер с Ан Райс, която пише "Хрониките на вампирите". Разграничават ги по това, че романите на първата са предназначени за тинейджъри и са написани по-достъпно, а на Райс - са за възрастни. Сигурно, защото не се чувствам кой знае колко възрастна за моите 27 години, съм на тази вълна (усмивка). Мисля, че можем да си вземем по нещо и от едната и от другата.

Сравняват Стефани Майер и с Джоан Роулинг - създателката на любимия на всички възрасти Хари Потър. Смята се, че тя е запълнила една празнина, която е оставила финалната книга за младия магьосник. Според мен вампирските романи на Майер са за по-големите деца, но нали и малките, закърмени с историите на Хари Потър, порастват!

Мнението на майстора на ужаса Стивън Кинг за Стефани Майер е отрицателно. Всяка професия си има тънкости, но едва ли всички от тях са забележими за околните. Пък и всеки от нас има свободата да види, да прочете и да оцени според своите критерии дали му допада, или не.

Аз си купих и втората книга, смятам да изчакам да преведат и останалите. Мога да чакам. Но има един ръкопис, публикуван на официалния сайт на писателката - Midnight sun (Среднощно слънце), който не е завършен и не е ясно дали ще бъде издаден официално. В него се разказва историята на ЗДРАЧ, но с главен герой - вампирът.


На мен историята подейства положително. Мисля, че и на младите момичета и момчета би подействала по същия начин. Биха оценили живота с вяра в доброто, любовта, разбирателството между хората и този, в който тя липсва.

Хареса ми и това, че сякаш се върнах назад в моите тинейджърски години, с разпалено любопитство прелиствах страница след страница. Размислих се също, че ако имах свое дете би ми било интересно да надникна в света, който го вълнува.

Ти също имаш тази възможност.




Facebook Comments

23 коментарa :

Анонимен каза...

Филмът е строхотен,вече го гледах два пъти:) И вече нямам търпение да прочета книгите

Анонимен каза...

Книгите са страхотни...не исках да сжършват..

Анонимен каза...

*свършват (;

Dimana каза...

Знаех си аз, че има и други зарибени като мен :) И вълнението си личи дори по правописа ;)
Пък когато нещо свърши винаги откриваш следващото, което ти носи нови усещания. А и можеш отново да се върнеш към тези любими книги и филми, когато имаш нужда.

Nathalie каза...

Дими, убеди ме ...дръпнах си филма и го изгледах, беше права за всичко ..:)

pala каза...

zdraveite...pobyrkala sym se po toq film...gledah go 3 pyti za 2 dni...
razbrah 4e imalo prevedeni i 3tata i 4tata kniga nqkyde iz neta...rovete se i vie i ako gi namerite-pi6ete pls,kkto 6te napravq i az... ;)
uspex!

Dimana каза...

http://twilight.foromotion.net/forum.htm
Ето от тук може да си намериш преведени третата и четвъртата книга, трябва само да се регистрираш :) Приятно четене!

Анонимен каза...

искам да питам дали има разлика в превода който е в интернет и този на вече издадените книги...много ви моля кажете ми защото наистина много се запалих по филма и много искам да прочета книгите и се чудя дали да ги купувам или да ги дърпам от нета ако може някой да ми каже още днес че наистина нямам търпение да почна мерси предварително

Анонимен каза...

Книгите са НЕВЕРОЯТНИ,много вълнуващи и увлекателни.Нямам търпение да излязат и останалите,а всъщност кога излиза "Затъмнение"? Прочетох няколко версии и не съм наясно. Бихте ли ми казали? ;]

Dimana каза...

"Егмонт България" планира да издаде и останалите две книги от поредицата до края на 2009 година. Това пише на сайта на издателството, което считам за най-достоверна информация. Ще следя и мога да ви информирам кога излиза.
Нещо друго ми направи впечатление. "Здрач" е изчерпана и втория тираж излиза на 10.04.2009. Ако си пропуснал - може да наваксаш!

Анонимен каза...

Много мерси,ако разбереш нещо повече пиши.И пак МЕРСИ.

Nathalie каза...

изпратиха ми линкове към книгите на Стефани Майер в електронен вариант. феновете на Здрач http://twilight.foromotion.net, са направили фен-превод на книгите.

Здрач
http://4storing.com/201s6/3551fa573a0c1a3a91948d95a0e2346d.html


Новолуние
http://4storing.com/n38h5/759f753fd857c40002d5b4456d340436.html


Eclipse
http://4storing.com/9ehca/df15742cb63457e0303d8dbe03a79665.html


Breaking dawn
http://4storing.com/gdkqt/ba62663f86bfdd1e4110543145fed5f0.html

Анонимен каза...

Малееее...много ви обичам.Имате ли скайп?

Анонимен каза...

много благодаря за линковете ,нямах търпение за 3 татат и 4 та книга ,току що приклучих с "новолуние" почвам поредната :))

Анонимен каза...

v bravo pi6e 4e eclipse(zatamnenie) izliza na 18 mai

Анонимен каза...

"Зазоряване" е най- хубавата книга от поредицата.Има фен превод.Не знам дали ще я филмират, но ако го сторят ще е прекрасно.Никоя поредица до сега не ми е носила толкова положителни емоции.Колко жалко, че Стефани не иска да завърши "Среднощно слънце"!Тя вече има нова книга светът, който описва в нея отново е прекрасен.За сега няма превод.
Филма "Здрач", ти доставя изключително удоволствие и изобщо това няма нищо общо с годините на човека,а с неговата душа и както казва Роб в едно негово интервю "Това е филм за единствената най- голямата и предопределена любов."Е за това всеки има право да я изживее макар и чрез книгите и филмите независимо от годините и пола си!

Анонимен каза...

гледала съм само филма, но с нетърпение чакам да започна книгата. наистина е нещо свежо

Анонимен каза...

Филма ЗДРАЧ-спечели наградата на МТV най-добър филм.Робърд/Едуард/ и Кристин/Бела/ също печелят награди за най-добър актьор и най-добра актриса,филма спечели награди за най- романтична целувка и най-добра битка.Не е ли чудесно това!!

Анонимен каза...

Здравейте, аз прочетох и четирите книги от поредицата Здрач, гледах и филма. Определено книгите са доста по-добри, надявам се когато пуснат втория филм да не разочаровам още повече. А да ви попитам говори се нещо че щяло да има и пета книга, някой да е чевал нещо такова?

Анонимен каза...

Гледах те ли Новолуние?Много е хубав!

Анонимен каза...

И мен ме завладяха книгите и филмите /двата/. Тъй като много отдавна съм минала определената като подходяща зо четене на тези романи възраст /майка съм на тинейджър/, реших че нещо с мен не е наред.Но четейки писаното от вас явно греша. Значи хората с романтични сърца оценяват историите. Наистина смятам добро попадение. Не коментирам литературните достоинства, където малко куцат нещата, но без да съм специалист смятам, че всяка следваща книга писана от авторката става все по добра. Определено последната най-много ми хареса. Може и да е заради щастливия край. Но няма значение - историята е страхотна. Чакам с нетърпение и другите два филма.

Анонимен каза...

4-та книга (Зазоряване) е най- хубава според мен!!! Направо е невероятна!!! На 30.06 ще излезе Затъмнение- филмът!!!! Урааа!

Анонимен каза...

От Ели : Чета "Зазоряване" в момента. Книгите се четат на един дъх. Хубаво е, че Стефани ги е написала на достъпен и лесно смилаем език за тийнейджърите. Аз също първо изгледах филмите от любопитство, но после си взех книгите и ги прочетох буквално на един дъх. В момента съм на развръзката, имам още доста, но света в който потапя Стефани ми харесва и когато приключа, четенето на тази история ще ми липсва. Книгите определено ме размислиха за стойността на човешкия живот, за това колко са ценни приятелствата и определено мисля, че тази безусловна любов между Бела и Едуард винаги ще вълнува романтичните натури независимо на колко са години! Така мисля аз. Да видим с какво ще ни изненада филмирането на четвъртата книга!

Публикуване на коментар