Книги за родители


Чудя се как да се изразя, за да не ме разбереш погрешно? Имам теория, че съвременните родители в стремежа си да направят най-доброто за своите деца, всъщност им вредят неимоверно много. Задушаваме ги с новите си изисквания, с многото допълнителн занимания още от бебета, с манящината си да са чисти, дори и когато играят навън, да се хранят само с био и еко храни, превръщайки ги в аутсайдери в училище, с претенциите си към госпожите - да не им се карат или наказват, дори и когато са виновни, т.к. така им се уронвало достойнството пред другите деца... въобще списакът е безкраен. За някои тези неща важат повече, а за други по-малко, но всички сме в капана 'че правим най-доброто за своето дете'. Дори и когато си мислим, че децата ни не могат да ходят на зелено училище, т.к. не могат да се справят без нас, че не могат да посещават нормална детска градина, защото там няма индивидуално отношение към детето ми, че детето ми няма да оздравее, ако мама не стои цяла нощ (и ден) край него...

Да си призная понякога ми се иска да не си отглеждам децата в София, точно поради описаното по-горе. Имам чувството, че аз нещо не съм в ред, не разбирам съвременните родители и не ми харесва как се променят децата ми. Не ми харесва това, че децата нямат ограничения и че всичко им е позволено, а ако не е мама и тати ще го направят да бъде. И точно чудейки се повредата в кой телевизор е, след поредната ситуация в която се оказахме, кое е правилно и кое погрешно, минавайки покрай една книжарница от витрината ме привлече една пъстра книга с разкривени букви Преди децата ти да те побъркат, прочети това. Влязох, поисках книгата и прочетох:
Авторът търси разумни отговори на универсални въпроси: защо не можем да се справим с децата си без да повишаваме тон, възможно ли е да възпитаваме 'мъдро и хладнокръвно' и как да избегнем ситуации, в които излизаме от контрол, а после съжаляваме... И всичко това – написано на жив и достъпен език, който ободрява и вдъхва кураж.

Почудих се, дали да си я закупя, т.к. съм чела доста литература на тема деца, но любопитството ми надделя и си я взех, изчетох я на един дъх. Оказа се, че книжката е много приятно написана, дори бих казала веселяшки. Информацията не е предоставена като лекции, както повечето които съм изчела, а е поднесена под формата на проблем – решение, това което ми е липсвало до момента. Мисля, че си заслужава всеки да я прочете, т.к. съм сигурна, че ще открие нещо полезно за себе си.


В допълнение искам да препоръчам още две книги, които участват в моя Топ 3 книги за деца, а именно: Подсъзнанието може всичко за деца от 3 до 12 години на Джон Кехоу, която също е написана на базата на проблем – решение. Тя ни показва как да отглеждаме деца си здрави, уверени в себе си, как да се спрявят със страховете си, как да си намерят подходящи приятели и т.н. все неизбежни въпроси, които се появяват в главата на едно израстващо дете, а ние като родители трябва да отговорим адекватно. Дори книжката може да я четем заедно с малко по-големите деца.


И последна, но не на последно място е книгата Всичко започва от деството на българския автор Стела Даскалова, която показва колко важно за бъдещето на един човек се оказва неговото детство.


Мисля, че мнението на психолога Мадлен Алгафари илюстрира всичко, което искам да споделя и аз:
Първото нещо, което всеки от нас иска, е децата ни да са здрави! А не си даваме сметка как самите ние ги разболяваме! Това не означава, че не ги обичаме! Но грешим от незнание и неосъзнатост! Тази книга ще те накара да се замислиш, родителю, ще ти подскаже, че ако слушаш сърцето си, ще грешиш по-малко, ще ти даде и много ценни съвети за това как да предотвратиш бъдещите проблеми на детето си, ако не бъркаш в подхода си към него в детските му години. Няма безгрешен родител! Но е хубаво, че осъзнатите родители стават все повече и си дават сметка какво огромно значение за бъдещето имат и най-малките детайли в отношението с децата ни. Ако прочетеш тази книга със сърцето си, ще си един от тях!

Facebook Comments

0 коментарa :

Публикуване на коментар