Diwali. празникът на светлината.

днес беше специален ден. всъщност говоря за вчера. защото часовника отдавна отброи 12. все по-често ми се случва да отбелязвам събитията пост-фактум. някакво време след като те вече са отминали. но въпреки това, сядам и пиша. очите ми се затварят, но празникът, за който ще пиша си заслужава минутите отделени за него. дори и ден по-късно да се замислим за дълбокия смисъл. е по-добре, отколкото просто да пропуснем да го направим.


Дивали, Diwali, Дипвали, Deepavali е празникът на светлината. още. индийският религиозен фестивал на светлината. един от най-важните. древни празници. празнувани от 7000 години, та чак до нас. нещо като нашата Коледа.

ровя се из google, да разбера откъде идва. и откривам. Deepavali е дума на санскрит, обединяваща в себе си две думички : светлина, някъде я срещам и като огън Deepa, и редица Avali. редица от светлини. огнени редици.

денят на Diwali се мени, според календара. винаги е Новолуние, преди Пълнолуние. след дъждовния период и преди да е дошла зимата.

историите и легендите разказват какво ли не. че в този ден е сватбата на богинята на плодородието Лакшми и бог Вишну. че в този ден бог Рама се завръща триумфално след 14 години изгнание, и след победата си на демона Равана. че на този ден бог Кришна убива демона Наракасутра. на този ден се споменават и богинята на духовната сила Кали, богинята на блаженството от духовното познание Лалита, и богинята на материята, енергията, и мисълта, на трите свята Трипура Сундари.

подготовката за празника на светлината започва 2 дни преди денят X. а празнуването продължава цели 5 дни. всеки един наречен специално. но и до там ще стигна.


по традиция преди празника на светлината Dawali, се купува нещо за дома. индийците вярват, че да купиш нещо за дома е добър знак и носи късмет на дома, а и на обитателите му. домът се чисти, подрежда. отварят се прозорците и се държат отворени, за да може да влезе богинята на здравето и благоденствието Лакшми във всеки дом. вадят се новите съдове. готвят се празнични ястия. правят се индийски сладкиши и бонбони. който символизират речта, и пожеланието е тя да бъде така сладка, като тях. редят се свещи и глинени лампи.


тези малки глинени лампи са наричани Дийа или Дипа. в тях е скрита символика в доза голяма. самата глинена лампа символизира физическото ни тяло, което е преходно. горящото масло в лампата е символ на духновното знание. пламъкът е символ на душата ни, която влизайки в контакт с Универсалната душа, разпръска светлина. съхранявайки пламъка в ума, ние запазваме връзката с Универсалната душа, а това означава, че сме съзнаващи, развиващи се.


ритуалът предполага тялото да се изкъпе с благовонни масла сутринта. и да се облече в нови дрехи. индийките обличат на този ден сарита със златни нишки. златото се явява символ на Златната епоха, епохата на чистотата и хармонията. а старите дрехи са отражение на Желязната епоха, която често срещаме като Кали Юга.

първият ден от празника на светлината Diwali e наречен на богинята Лакшми. за индийците благоденствието не е даденост, а нещо, което трябва да се придобие. те вярват, че благоденствието е резултат от всички добри дела, извършени през миналите животи, или така често говорената карма.

вторият ден е в почит на богинята на духовната сила, Кали. молейки се, желаем да премахнем мързела и злото от живота си.

третият ден е последният ден от лунния календар. палят се лампите, символ на знанието.

четвъртият ден е първият ден от лунния календар на новата религиозна година. всички сметки се приключват, и се отварят новите счетоводни книги.

петият ден се почита древният индуски крал Бали. Бали разрушава вековните философски традиции на обществото. но той е запомнен още с щедростта си. и със стремежа си да види доброто у всеки, включително и у враговете си.


Дивали, Diwali, Дипвали, Deepavali е символ на победата на светлината над тъмнината, на знанието над невежеството, на истината над лъжата, на доброто над злото. в дните, в които се празнува празникът на светлината : всяко действие, мисъл и чувство имат дълбок духовен смисъл.


остава да го открием.
дали сме християни, католици, мюсюлмани, евреи, хиндуси, будисти. празниците без значение от религията са ни дадени, за да ни замислят. за да ни откъснат от всекидневния ропот и да насочат погледа ни навътре към душата, към светлината в нас.

запали свещичка, и поднеси си нещо сладко.
че да ти тръгне новата година.
по най-добрия за теб начин.




Facebook Comments

5 коментарa :

Dimana каза...

Прекрасно е, Нат :))) Винаги съм си мислила, че има какво да научим от индуизма, но все не намирах времето да започна да събирам информация... Благодаря, че ни обогатяваш :)

Lillie каза...

Ех, Натали, без да знам съм изпълнила някои от по-горните ритуали - почистването на къщата и поднасянето на нещо сладко, жалко само, че не запалих свещичка...

Nathalie каза...

Dimi, : )
Lillie, никога не е късно, да запалим свещичка. с повод, и без повод.

andrej vasilev каза...

хубав пост :)

Анонимен каза...

Толкова уникални народи и обичаи има на нашата земя!Толкова много имаме да учим едни от други-като:"Пламъкът е символ на душата ни, която влизайки в контакт с Уникалната душа разпръсква светлина" Всеки има нужда от това.Обичам да паля свещи и аромата им всеки път да е различен-правя го според настроението си.Благодаря за просвещението за този уникален Diwali,Наталия.Нека светлината е навсякъде около теб!

Публикуване на коментар