Светите Мъченици Адриан и Наталия, 26 август

Днес, 26 август, почитаме светите мъченици Адриан и Наталия.


Адриан и Наталия живеели в Никодимия по време на управлението на римския император Максимиан, споменаван в историята като жесток гонител на християните.

Адриан бил един от близките хора на императора, член на преторията, знатен и богат човек, също и езичник. Ставайки свидетел на жестоките мъчения на християните, Адриан разбрал божествената истина. Той застанал сред преторията и казал на писарите, които записвали имената на осъдените на смърт християни да запишат и неговото име, защото и той повярвал в Христос и с радост искал да умре за него. Императорът подложил Адриан на жестоки мъчения, опитвайки се да го откаже от новата религия.

Съпругата на Адриан : Наталия, била християнка. Наталия докрай останала до съпруга си, не преставала да го поддържа и да го въодушевлява сред изтезанията, на които го подлагали заради вярата му в Христа. Тя прекарала времето си с Адриан в тъмницата, прислужвайки на мъчениците, измивайки раните им.

Адриан не се отказал от вярата си и напуснал този свят като християнин. Скоро след смъртта на съпруга си Наталия се поминала при гроба му. Тя била причислена от Църквата към лика на мъчениците, защото послужила с любов на християните.

Този ден, 26 август, е празник на Адриан, Адриана и Наталия. Името Адриан произхожда от Хадрия, град в северна Италия, дал името на Адриатическо море. Името Наталия идва от латинския глагол natale, в превод, раждам или родна, рождена.



Facebook Comments

4 коментарa :

Боян каза...

Честит имен ден на патерици :)

Случайно или не попаднах на този блог точно на този ден...

Страхотен е!
А ти бъди жива и здрава за да носиш дълго красивото си име!

Галина каза...

Честито и от мен! Присъединявам се към пожеланието на Боян като добавям да се събуждаш усмихната и да заспиваш удоволетворена и щастлива че си зарадвала толкова хора с твоя прекрасен сайт!!!

Анонимен каза...

Честито и от мен със закъснение. Да си жива, здрава и много щастлива :)

Nathalie каза...

благодаря ви, изненадахте ме много приятно. благодаря ви от ♥

Публикуване на коментар