Състрадателност или малодушие?

"Ролята на състрадателна душа е само за онези, които се страхуват да заемат някаква позиция в живота. Винаги е много по-лесно да вярваш в собствена­та си доброта, отколкото да се изправиш срещу другите и да се бориш за правата си. Винаги е по-лесно да не отвър­неш на нанесената обида, отколкото да посмееш да вле­зеш в битка с някой по-силен от теб. Винаги можеш да ка­жеш, че камъните хвърлени по теб, не са те засегнали. И само нощем - когато си сам и жена ти, мъжът ти или приятелят ти от училище спят - само нощем можеш да оплакваш мълчаливо собственото си малодушие..."

Паулу Коелю

* * *

Чета и си мисля...
Така ли е действително?
Наистина ли това, което досега съм смятала за добродетел - да разбереш, да приемеш, да отстъпиш, да простиш..., е проява на малодушие и безхарактерност?!
И ако това е слабост, в какво е силата тогава?




Facebook Comments

6 коментарa :

Nathalie каза...

мисля си, че думите са изваден от контекста на нещо. и звучат леко объркващо.

да си състардателен и да приемаш думите и критиката на другите далеч не е малодушие. малодушие е да се криеш и плашиш от мнението на другите. да го приемаш за по-важно от твоето собствено. малодушие е да се скриеш зад стените на дома си, вместо да излезеш и да подадеш ръка на детето, което проси. или човекът, останал без дом. малодушие е да се мислиш за много добър, само защото си като всички останали. и не правиш нищо.

така поне си мисля аз.

Анелия Русанова каза...

А кой е верният път тогава?Да не си малодушен,прекалено критичен,малко циничен и горд?
Колко от тези и още купища етикети някой е лепвал по адреса на друг,а било то и наричащ себе си "най-добрият ти приятел"?
Къде е пресечната точка,която ти дава смисъла и вярата,че си на вярната пътека?

jandi каза...

Душевния комфорт е единствения барометър че си на верен път.Това иска да каже.Чисто ,просто и ясно.
Това е навигатор ,от който веки би трябвало да се води,защото-какво,като си съчувствал и нищо не си направил,а само си вървял срещу себе си и си ревал през нощтта,какво ,като си послушал хорското мнение да направиш нещо,а душата ти се е разкъсвала да не го правиш....но за това се иска ОСЪЗНАТОСТ,а всички ние здраво спим наяве..

Анонимен каза...

Аз не мисля,че това е вярно, защото е много по-лесно на лошото да отвърнеш с лошо, например когато някой те нарани да го нараниш и ти или да потърсиш начин да отмъстиш, но е много по-трудно просто да обърнеш глава и да се примириш и да опиташ да продължиш напред въпреки обидата, защото вярваш,че това не е правилния начин на взаимоотношения с околния.

Анонимен каза...

Kuchko, ne si li sedna na zadnika???????Shto ne sednesh da puknesh!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

taia e gotowa da razvali jivota na vseki, koito poznava- dosta opiti e napravila i dosta jeni izplakaha ot neia. Ne i sachuvstvaite tolkova, da ne stigne i do Vas.

Публикуване на коментар