грозде и ябълка. за повече здраве.


днес ми е тръгнало на тема здраве. четох, че гроздето пази от атеросклероза.

атеросклероза е, болестта при която във вътрешния слой на артериите се отлагат мастни вещества и стените на съдовете стават по-дебели и по-твърди. заболяването протича бавно. среща се сред хората около 40 и нагоре. но истината е, че всичко започва много преди това. когато посягаме към поредната закуска, вместо към някой слънчев плод.


и да продължа с прочетенето: според дозина френски учени, соковете от ябълка и грозде взимани редовено биха попречили да се развие атеросклероза в тялото ни.

защо : защото в сока от грозде и ябълка се съдържат феноли. като в гроздовия сок те са повече, поне 2 пъти и отгоре, отколкото в ябълковия.

всички (медии + диетолози) проповядват : да се ядат повече и повече плодове. правят го, защото освен витамините и целулозата. плодовете, съдържат и феноли.

за групичката, която като мен не обичаше часовете по химия :
гроздето съдържа феноли и танин. фенолите са вещества, които определят цвета, структурата и аромата на гроздето. също и на ябълките. и на много други плодове. а пак фенолите имат дезинфикционни качества. и антиоксидантно действие.

за да си добре, яж плодове. и аз пробвам. поне, когато не забравям :-)



???????.com

Facebook Comments

1 коментарa :

Анонимен каза...

в момента си хапвам ябълка! аз лично обожавам плодове и съветвам всички,когато се сетят да изядат по един плод,много по-полезни са от вафлите и т.н диетични закуски

Публикуване на коментар