пица Маргарита.

стрелките на часовника едва прескочиха 11 часа. а аз съм гладна. в главата ми се върти идеята за една проста сочна вкусна пица. през последната година се превърнах в консерватор относно ядането на пица. аз, експериментаторът, поръчвам само и единствено пица Маргарита. така стана след като посетих Италия преди време и хапнах оригинална италианска пица Маргарита в Неапол. за пореден път се убедих, че простите неща са най-хубави. и съзнателно започнах да пренебрегвам нашите претрупани разбирания за пица. оригиналната пица Маргарита е леко водниста от доматите, с тънък блат. към нея задължително вървят и няколко листенца босилек.
историята й е стара. равнява се на 120 години. годината е 1889 кралица Маргерита Савойска и нейният съпруг крал Умберто I са в Неапол. по случай празник в резиденцията им е поканен най-известният сред неаполитанските пицари. Рафаеле Еспозито. по това време пицата е вече много известна сред простолюдието. майсторът пицар приготвя за случая 2 вече популярни пици : със свинска мас, сирене и босилек и с чесън, зехтин и босилек. изненадата на вечерта е новата пица с моцарела, домати и босилек. тя е пицата в червено, бяло и зелено. цветовете взаимствани от флага на Италия. пицата така се харесала на кралицата, че Рафаеле Еспозито е нарекъл Pizza Margherita. така е известна тя в Италия. а извън Италия е добре познатата ни пица Маргарита.

бавно и славно пицата е пренесена и отвъд океана. 1895 в Ню Йорк Дженаро Ломбарди прави първата пицария в САЩ. ще я последват вериги пицарии, доставки по домовете и полуфабрикати. но няма нищо по-вкусно от това да запретнеш ръкави да омесиш тестото, да подредиш с любов цветовете на Италия и да вкусиш труда на твоите ръце. време е да се захващам!

pizza е най-известната италианска дума. по света.



Facebook Comments

3 коментарa :

fen каза...

Ам-ам, и за мен една:)

Анонимен каза...

браво! усеща се, че говориш с чувство:))

Италия- почивка каза...

Като се замисля, думата пица, си е пица на който й да е език и всеки един ще те разбере ако му кажеш, че ти се хапва нещо като пица.Има толкова вкусни варианти и ми се струва че каквото й да е все ще е вкусна.На скоро хапнах пица със спанак и останах очарована от всички вкусове и сирена,които имаше в нея.Благодаря за интересната статия, радвам се че ни пишете.Благодарение на моряците и войниците в миналото,които са пътували и са били на по брега на Италия малко по малко са пренесли и в останалите страни.

Публикуване на коментар