37. Райна Кабаиванска

Какво сме дали на Света? е въпросът.
А това е тридесет и седмият Отговор.


Кавалер на Ордена на Италия, 5 пъти най-популярна личност на Италия и 2 пъти музикант на годината е:

оперната певица Райна Кабаиванска, българка.

в България.
Райна Кабаиванска, родена в Бургас на 15 декември 1934. Баща й Яким Кабаивански е ветеринарен лекар, писател и университетски преподавате. Майка й Стайка е учителка по физика. Райна Кабаиванска свири на пиано като дете и пее в детския хор Бодра смяна. Завършва оперно пеене и пиано в държавната консерватория Панчо Владигеров. В 1958 заминава за Италия да специализира при Дзита Фумагали.

в Италия.
През 1959 Райна Кабаиванска дебютира като Жоржета в Мантията на Пучини и печели оперния конкурс във Верчелли заедно с Лучано Павароти. Същата година дебютира и в Палячи във Фано. По-късно печели конкурса за млади изпълнители към школата на Миланската Скала. През 1961 я аплодират в Миланската скала [един от най-реномираните театри в света] в операта Беатриче ди тенда от Белини. Година след това в Метрополитен опера в Ню Йорк. Лондонската Ковънт Гардън е следващата сцена, на която Райна Кабаиванска дебютира през 1962, в ролята на Дездемона от Отело на Верди.

ролите на Райна Кабаиванска.
Райна Кабаиванска е изпълнила около 100 роли на оперната сцена. Ролите на Тоска и Мадам Бътерфлай от едноименните опери на Пучини тя е изпяла повече от 400 пъти из цял свят. [Райна Кабаиванска изпълнява Un Bel Di от Madama Butterfly.]



репертоарът на Райна Кабаиванска
Мадам Бътерфлай, Тоска, Манон Леско, Мантията на Пучини = Дон Карлос, Отело, Фалстаф, Травиата, Трубадур, Силата на съдбата, Сицилиански вечери, Ернани, Реквием на Верди = Беатриче ди тенда от Белини = Риенци на Вагнер = Адриана Лекуврьор на Чилеа = Роберто Деверьо на Доницети = Палячи на Леонкавало = Фауст на Гуно = Манон на Масне = Ла Вали на Каталани = Дама Пика и Евгений Онегин на Чайковски = Капричо на Щраус = Франческа да Рамини на Дзандонай = Весталката на Спонтини = Армина на Глук = Делото Макропулос на Яначек = Веселата вдовица на Лехар = Въртенето на винта на Бритън.

розите Райна.
Първите разцъфнали рози в Сан Ремо [в  годините 1965, 1970 и 1973] са кръстени Райна на Райна Кабаиванска. Италианското признание за българското сопрано, което жъне успехи по цял свят.

семейството на Райна Кабаиванска.
През 1969 се запознава със съпруга си Франко Гуандалини, оперен режисьор, колекционер на произведения на изкуството и потомствен фармацевт от Модена.

През 1975 се ражда дъщеря й Франческа, кръстена на героинята от операта Франческа да Рамини на Дзандонай.  Към днешна дата Франческа е доктор по археология.

наградите на Райна Кабаиванска.
Белини [1965]
Viotti d'oro [1970]
Златен Пучини [1978]
Илика [1979]
Монте Верди [1980]
Лоренцо Великолепни [1990]
Академия Медичеа [1990]
Абиати [1995]
Един живот за музиката [2000]
орден Стара планина [1994]


сопраното Райна Кабаиванска.
Райна Кабаиванска води майсторски класове в Италия, България, Испания и Франция. Професор е в италианската музикалната академия Чиджияна и в Нов български университет. Член е в журита на редица престижни конкурси. Учредител е на фондация за подпомагане на културното и духовно изграждане на талантливи български деца-сираци.

официоналният сайт на Райната Кабаиванска : rainakabaivanska.net

из дебрите на българските открития {цялата поредица}


Facebook Comments

3 коментарa :

Dimana каза...

Поклон!

Анонимен каза...

Здравей Наталия,
Това,което си започнала е наистина хубаво. Ако мога само един съвет относно оперните постижения на България. ПОнеже си написала за Райна Кабаиванска,(с целия ми респект към нея!) мисля че е редно да добавиш още един куп велики български оперни певци- най-малкото Гена Димитрова и Николай Гяуров! Извинявам се,че давам съвет без да ми е поискан, но ще е най-добре да обобщиш българската оперна школа като цяло! Известна и почитана в цял свят!

Nathalie каза...

напълно съм съгласна. уви. поредицата не е завършена и не вярвам някога да бъде. винаги ще има още нещо за добавяне. при първа възможност ще добавя Гена Димитрова и Николай Гяуров. благодаря ти за подсещането.

Публикуване на коментар