Денят на ЗЕМЯТА { 22 април }



днес (22 април) е денят на Земята. още вчера исках да напиша този пост, но умората ме тръшна и времето не ми стигна. но после си казах { какво пък, всеки ден е ден на Земята }. тези празници са измислени, за да привлекат вниманието на хората. ако не се нарочи ден, а просто се обяви, че всеки ден е Ден. то неизвежно след втория или третия ден ще забравим и ще се оставим на ежедневните грижи.

всъщност Денят на Земята не е нова приумица, въпреки че аз чувам за него последните 2-3 години, преди това нямам спомен. първият Ден на Земята е отбелязан в САЩ през 1970. начело на инициативата са двама души - Гейлорд Нелсън [губернатор и сенатор на щата Уискънсин] и Денис Хейес [студенски лидер].  идеята е повече от ясна и до ден днешен тя е същата - опазването на природата. първата проява привлича 20 милиона американци. днес говорим за милиони, и така е, защото денят на Земята придобива международен статут през 1990. за малко да пропусна : денят е 22 април. всяка година! [ earthday.net ]

много се изговори и изписа за промяната на климата. няма да се повтарям. един поглед върху снимките е достатъчен. всички вече сме чули какво ни чака. и какво се очаква да направим? действие му е майката. само така може да променим хода на събитията.

и няколко идеи как да действаме.

(1) да садим дръвчета. и друг път съм го казвала. как става номера? отиваш до най-близкия градински център. купуваш една фиданка, една елхичка или каквото дръвче си харесаш. а след това с бодра крачка към планината, равнината или двора. ако това действие ти се струва леко тромаво. има и по-лесен начин. всъщност са два. и двата съм ги тествала и работят. mokugift.com на цената от 1$. и българският вариант gorichka.bg за 20 левчета.

(2) да ходим пеша. когато е възможно и както е възможно. аз съм пристрастена към колата си и в тази насока ми е трудно да давам съвети. но ето какво мога да кажа. вместо да поръчаме доставка до вкъщи, да се разходим до въпросното заведение и сами да си е вземем. вместо да поръчваме дружно в офиса, да си набележим заведение в района и да се разходим до там. малко движение ще ни дойде добре. ще задвижи кръвообращението ни. такива малки неща можем да направим. пък току виж ни харесало.

(3) да сменим електрическите крушки вкъщи, на село, на вилата. и ако е възможно да повлияем това да се случи и в офиса. и да спреем да мрънкаме, че светят различно. щом ни идват прекалено светли да си вземем такива с по-малък волтаж! вече съм писала по темата: аз си сложих зелени крушки. а ти?

(4) да перем дрехите със студена вода. едно, че ще се спасим от арт оцветяването им. второ, че ще спестим и енергия. около 80% от енергията, използвана за миене, е за подгряване на водата.

(5) да излезем на чист въздух с приятели. тази точка е най-лесната за изпълнение, но пък е особено важна. наслаждавайки се на природата, а това в България хич не е трудно, в нас ще се събуди и желанието да я пазим и защитаваме. и това не са глупости. през изминалия уикенд се качих на Витоша и това, което видях не ми хареса. понякога е лесно само да повтаряме, че другите рушат, че изхвърлят отпадъците си навсякъде. а трикът е всеки от нас да се наведе и да почисти, дори и когато някой друг го е направил. само така нещата могат да се променят.



Facebook Comments

1 коментарa :

Анонимен каза...

da tva e mn qka

Публикуване на коментар