имаме 100 месеца да спасим Света (всъщност 93)

само преди броени дни пуснах 8 снимки отразяващи приближаващото се глобално затопляне. в коментарите възникна и въпроса - обратим ли е процеса? 

винаги съм вярвала в действието. винаги съм вярвала, че ако правим добро, ако се отнасяме с грижа, то резултата няма да закъснее. но днес разбрах, че всъщност времето ни е преброено.

93 месеца. 2725 дни. 65400 часа. толкоз остават.

не съм го измислила аз. измислили са го експертите по климата. 
[д-р Виктория Джонсън и Андрю Смит]

www.onehundredmonths.org

след един куп изследвания експертите стигат до извода, че ако не направим нещо и не намалим количеството вредни парникови емисии, който изхвърляме в атмосферата (1000 тона за секунда), то в началото на 2016 температурата на земната повърхност ще се покачи с 2 градуса.

само някакви си 2 градуса. но точно те ще обърнат климата образно казано с краката нагоре. ледниците ще се разтопят. нивото на океана ще се покачи. теченията и ветровете ще променят циркулацията си. катастрофата ще е пълна. 

с други думи няма място за отлагане.
налага се да намалим въглеродните газове.
да спрем сечта в горите.
това са глобалните неща.
но и има и един куп други, малки.
7 години хич не са много време.
дори и малкото би имало значение.

през август миналата година стартира инициативата :
100 месеца ..да спасим Света.
сайтът отброява доста звучно всяка минута.
най-малкото, което може да направим е да го видим.
да се регистрираме, да кажем и на другите..

а в следващите няколко дни ..
ще издиря малките неща, които аз и ти можем да направим ..
че да спасим нашата Земя.





Facebook Comments

3 коментарa :

Анонимен каза...

Да, ще се повиши температурата, да вятърът ще задуха от север вместо от юг, да ще се поразтопи някой ледник и какво от това?!?
Нищо особено - поредният паникьорски сайт без покритие - пълна глупост.

Dimana каза...

Хей, анонимко, а ти специалист ли си, че да кажеш на 100 %, че е сайт без покритие??? Нима ти не виждаш промените, да белите мечки и пингвините са ни далече, но ако ти беше от изчезващия вид???
Натали, шапка ти свалям, че се ровиш и поставяш на дневен ред този проблем! Аз правя уж някакви неща, които смятам за правилни, но никога не е лошо да си сверя часовника с какво още мога да помогна :) Чакам с нетърпение следващия пост.

Nathalie каза...

само да кажа, че далеч не искам да паникьосвам. паниката, доказано е, води до по-голям хаос. и евала за оптимизма.

донякъде си прав (анонимко), че някой друг вместо теб ще свърши работата. е, може би, не този път. но по принцип тази практика е работела до сега. какво й пречи да продължи да работи?

прав си и по още един пункт - най-вероятно след 7 години няма да дойде краят на света, най-вероятно няма да измреем всичко вкупом, най-вероятно ще се приспособим и към новия ред, но ще има и такива, който ще платят пре-скъпо за това. искам да знам, че съм имала шанс и нещо съм направила...

Публикуване на коментар