Глобалното затопляне в 8 Снимки

седя си вкъщи, ту пускам печка, ту отварям прозорец. както дойде. един ден вали сняг, на другия ден слънце пече. вече не може да го разбереш това време. какво му става? става му това. Глобалното затопляне вече не е само идея, за която някой разпален еколог говори. Глобалното затопляне е фактор и удома, и където и да си на таз Земя.



Глобално затопляне = бавно и постепенно повишаване на средната температура на въздуха и водата, което се наблюдава от 60 години.


Image via Vanity Fair

вече 60 години някой все дъвка тази тема, че започнахме да приемаме всичко като нещо нормално и естествено. от всякъде ни плашат, че решихме вече от нищо да не се плашим, а да си стоим и да си чакаме. та, какво можем ние, малките хорица, да направим?

да не забравяме, че : ние, малките, правим голямото. един по един сме слаби, но заедно можем много. и тук ще спра, за да не започна да звуча като някой проповедник. по-добре виж снимките и сложи една отметка в календара си на 28 март (денят на Земята) или как малките правят голямото. 


Photo via Ebuam's World

не ти трябва да гледаш графики и да слушаш статистики. вгледай се в тази снимка. днес полярната мечка остава без дом, а утре ние ще заемем мястото й.


Photo via CDNN

и това е дело на Глобалното затопляне.

Photo via Flat Planet

ураганът. промяната в климата вече ни направи свидетели на разрушителни урагани. но ще има още такива, особено в района на Атлантическия океан. ние не зачитаме даровете на Земята и тя ни отвръща.


Photo via Greenpeacе

ледник в Патагония, Аржентина в година 1928. същия този ледник в Патагония, Аржентина в година 2004. 76 години климатични промени. тогава, и сега. 


Photo via Diesel

Глобалното затопляне и рекламата? игнорирай женицата, мъжлето и дънките му. погледни какво е зад тях? не е ясно, дали тогава ще носим изобщо дънки и дали изобщо ще сме тук. ще ме прощаваш, че не съм особено оптимистично настроена, но като си замислиш - май нямаме много повод за превзет оптимизъм. но имаме повод за спешни действия.


Photo via Daily Mail

ураганите са само една част от страшното. това на снимката са облаци прах, които все по-редовно тормозят живеещите в Южна Африка.


Photo via Getty

а това тук е водопад сред ледовете. като се замислиш май не трябва да има водопади сред ледовете. там се предполага, че е толкова студено, че водата е в твърдото си агрегатно състояние = лед. обаче, тази гледка вече се среща тук-там. ледовете на Антарктида вече се топят. какво правим ние по това Време?

Часът на Земята 2009 = регистрирай се




Facebook Comments

9 коментарa :

Dimana каза...

Ужасно тъжно като се замислиш! Хубаво е, че когато ножът опря до кокала поне се замислихме и взехме да правим разни неща... Но, дали процесът е обратим?!!! :(

Анонимен каза...

да ти кажа честно - едва ли може да върнем нещата. но определено ще се научим на уважение към природата. няма да имаме избор и то съвсем скоро. и другото - надявам се заедно да намерим изход от ситуацията. когато не можем да върнем събитията, то можем да ги преобърнем .. да извлечем ползите даже и от лошото.

Анонимен каза...

tova e delo na bog!za6toto nie horata ne sme blagodarni na tova koeto toi ni e dal.tova e neizbejno!vse edin den 6te se slu4i!no nie niama da sme ve4e sred jivite ima o6te vreme.

Анонимен каза...

delo na bog?!ne tova si e li4no na6e delo i jalkoto e 4epove4eto hora ne samo ne go razbirat , no i ne se zamislqt kakvo mojem da napravim VSI4KI ZAEDNO , za da zabavim ili preodoleem tozi proces...moje bi nqkoi den 6te razberem 4e trqbva da se prmenim,no togava 6te e kasno

Dimana каза...

О да, и аз мисля, че това изобщо не е дело на Бог.
Вярно, че може и да се адаптираме; вярно, че вероятно добре ще ни дойде ако не трябва да плащаме за парно, а сигурно могат да се извлекат и други не толкова черни доводи, че глобалното затопляне не е страшно...
Аз харесвам белите мечки, тюлени, моржове, а онези големите (кралски май им казваха) пингвини са уникални създания - те са моногамни и мъжките се включват в отглеждането на малките наравно с женските, а са и толкова сладки!!! Искаме ли тези животинки да бъдат унищожени?! А искаме ли някой ден да дойде и нашият ред да бъдем изчезващ вид?!

Анонимен каза...

че как няма да сме изчезващ вид като си го правим сами

Анонимен каза...

така е,самоунищожаваме се..бавно,но сигурно

Анонимен каза...

Всяка човешка или животинска цивилизация еволюира и развива своите ресурси, дотогава докато не ги изчерпа, или не е стабилна докато й изтече времето. Ние не знаем какво правим, макар често да си мислим така. Може би ни пречи самоосъзнаването.
А земята така и така ще изстине някога, и нас едва ли ще ни има тогава. Просто хората сме еволюирали така, като сме правили всичко което можем. Използвали сме мозъка и ръцете си за едно ефективно свръхпроизводство и сега се чудим какво да правим. Но еволюцията е еднопосочен процес, уви...:)

Анонимен каза...

Не те ли е срам да плашиш хората със измислени опасности ,престани да ги плашиш със спекулиращи снимки глобалното затопляне и изобщо промяната на климата е естествено нещо което се дължи на слънцето нито ще ти измрат белите мечки нищо ще ни залее океана ясно ли ти е недей да плашиш хората климата се е променял винаги и ще продължава да се променя със или без хората!!!

Публикуване на коментар