Свети Валентин + Подаръците

всяка година, по едно и също време, празнуваме любовта.

знаеш ли откъде е тръгнало всичко.всъщност никой не знае.
има разни теории по въпроса. общото между тях е денят. 14 февруари присъства като ден на мъченията на Свети Валентин. светецът е бил подложен на тях, заради вярата си (християнската). в едната легенда, която прочетох, в деня преди мъчението си Свети Валентин праща любовно писмо до дъщерята на тъмничаря си. а в другата легенда, той се явява в ролята на Купидон, помагайки на римските войници да сключат брак с любимите си, и това по време на иператорски запор върху женитбите.

от тогава са изминали векове и векове. традицията е затихвала и се е възраждала. докато се стигне до днешно време, когато ако не афишираш любовта със съответния материален израз, то значи не обичаш достатъчно. и за да те измъкна от това сконфузено положение, ще ти разкажа какво се върти тази година в моята глава :

сърчица от пластелин.
из супермаркети и книжарници се подвизава едно нещо наречено паста за моделиране. или просто пластелин. специфичното в тази паста е, че се втвърдява на въздух. иначе речено, щом разкъсаш пакета и си поиграеш с нея и след малко тя вече застива в избраната от теб форма. можеш да я съживиш отново с малко водичка. това 'оръдие' за арт-производство е с марка Jovi. може би има и други, аз тази най-често съм я срещала и използвала. та след като заформиш едни ми сърчица, пробиваш дупчица в тях с моливче, оставяш малко така, и после оцветяваш с маслени боички. цветът става по-плътен с тях. след това остава да вържеш едно конче или панделка. подаръка е готов. и кой ти каза, че трябва да се ограничиш в раздаването само на любим човек, а ми приятелите ти, ами мама и тате, ами братчетата и сестричетата, ами съседите и колегите. а защо не връчиш този пластелин в ръцете на децата и не ги оставиш да се позабаляват и да изразят тяхната любов..подобно нещо би могло да се сътвори и от дърво, за тези, които ги бива в час по труд и творчество.


възглавница изрисувана с любов.
колко често ти се е случвало да гушнеш силно възглавницата си? всяка вечер..? е това може би ще ти хареса. един маркер и една бяла калъфка за възглавница. сядаш и твориш. любовни поеми, скъпи слова ..каквото си пожелаеш. много вероятно е посланието ти да замине още при първото пране, но пък колко му е - ще напишеш ново. чух наскоро, че имало принтери с цветен печат, които ставали за тениски, а това би трябвало да означава и за калъфките за възглавници. ако чуя повече по въпроса - ще споделя.

книжка от карти.
малко се доближава до идеята от миналата година за любовните карти. само че в новата идея - върху опакото на всяка карта описваш с изрезки поне една причина за любовта си. тъй се събират 52 причини за любов.


любовен ваучер.
последните години са много модерни ваучерите. не знаеш какво да купиш, взимаш един ваучер на стойност Х и изпращаш получателя му сам да си избере подаръка. типично за нашето все по-мързеливо общество. но моята идея е доста по-смешна. взимаш две листчета хартия. на едното рисуваш сърчица, гълъбчета и купидончета, а на другото описваш стойността на ваучера. ще нахвърлям само някоя и друга идея - пък ще оставя на теб да се вихриш. - мили мой, този ваучер ти гарантира 1000 от моите специални целувки. възползвай се от него в ситуация на нужда. - мила моя, моят ваучер е на стойност 50 изхвърлени кофи за боклук, 20 прекарани вечери наведен над преливащата от чинии мивка и поне по 1 целува за добро утро и лека нощ и .....използвай го, мила, в радост и тъга, в болест и здраве ...

мерудиено сърце.
леко откачено заглавие получи този валентински подарък. идеята е оригинална и на някои места по света - се продава готова, направо за подаряване. аз обаче из претрупаните рафтове на софийските магазини не съм виждала нищо такова, подобно. за туй ще се наложи пак да запретнеш ръкави. из магазинчетата за подаръчни кутии има такива под формата на сърца. ако са от по-плътен картон, ще свършат работа. а в магазинчетата за цветя има пръст, също живи цветя, и също така семена. слагаш поне няколко найлона в кутията, върху тях пръста и може да поръсиш семенца от мерудия (магданоз), босилек.. след седмица ще започнат да никнат. времето обаче е ограничено, за туй може да засадиш теменужки, минзухарчета, всякакви цветчета и цветенца ..и ще се сдобиеш с живо цветно сърце.


последната идея за днес.
открих я в писанията на моята добра приятелка от gotvarstvo.georgievi.net.

любовна поезия.
идеята ми хареса и хукнах из книжарниците да търся подарък. попаднах на няколко мини книжки с доста нагласени именца като Обичам те! .. Да те жадувам и тъй нататък. поезията вътре ставаше, но начина на поднася - не ставаше. за това продължих да питам и разпитвам за още и още - така стигнах до сонетите на Шекспир. хубаво издание съвместяващо оригиналния текст на английски + превод на български. представих се как се излежавам в топла лятна нощ и чета тихичко на човека до мен - поезия. доста ретро, но кой каза, че ретрото е овехтяло. и въпреки, че намерих нещо близко до идеята, продължих да разпитвам поредното момиче в поредната книжарница и за щастие - тя откликна и ми подаде една книжка с различен формат и хубава корица - Запечатано с целувка. Любовните писма на великите мъже. същата книжка, която Кари Брадшоу от Сексът и Градът четеше на Тузара. впечатлена от прозорливостта на издателя, си я отнесох вкъщи. прекарах часове над нея. ако не мога да редя ред по ред любовни слова, то бих го казала с думите на великите мъже - Вечно твой. Вечно моя. Вечно наши.


и ако казаното по-горе не те вдъхнови дори грам. то не се отказвай, а продължи да четеш. темата с подаръците ми е любима. личи си, нали?




Подарък за Свети Валентин
9 Съвета за Свети Валентин
Подарък за Любимия
100% Подарък за Жена
Нестандартни Идеи за Подаръци
Подаръци с повод и без повод
Къде да намерим Хубав Подарък?
Сайтове за Подаръци




Facebook Comments

3 коментарa :

Ecogen каза...

Възглавница най-ме спечели. :)

Анонимен каза...

Ето още една идея за подарък - http://napolovina.com/offer.php?id=1103

Анонимен каза...

е има и интересни неща на www.thechocolate.bg

Публикуване на коментар