И ти все още имаш нахалството да ме .... ?!

Превод на поема
написана от един африкански "Шекспир"


Скъпи Бели Приятелю,
Ето някои неща, които ти си длъжен да знаеш:
Като се раждам, аз съм черен.
Като израствам, аз съм черен.
Като ходя под слънцето, аз съм черен.
Когато ми е студено, аз съм черен.
Като ме е страх, аз съм черен.
Като съм болен, аз съм черен.
Като умра, аз все още съм черен.

А ти, Бели Приятелю,
Като се раждаш, ти си розов.
Като растеш, ти си бял.
Когато си под слънцето, ти си червен.
Като ти е студено, ти си син.
Като те е страх, ти си жълт.
Като си болен, ти си зелен.
Когато умреш, ти си сив...

И ти все още имаш нахалството
да ме наричаш "ЦВЕТНОКОЖ"!?







Facebook Comments

27 коментарa :

Melisa каза...

;)

Анонимен каза...

:):):):):) Много свежо, благодаря ти :)

Unknown каза...

Много приятно :)))

Dimana каза...

Страхотно е! Расистите наистина има над какво да се замислят ;))

Анонимен каза...

Хехе, много образно написано :)))

Анонимен каза...

ИМАМ ЗЕТ НЕГЪР И СТРАХОТНО ВНУЧЕ!НАЙ–КРАСИВОТО НА СВЕТА.БЛАГОДАРЯ НА СЪЗДАТЕЛЯ НА ТАЗИ ПОЕМА И НА ВАС,ЧЕ ГО ПУБЛИКУВАТЕ!

Анонимен каза...

Zetia negar shto se e ojenil za biala jena??!!
Kato stava sinia, chervena i zelena?
Na nerasistite pojelavam dojivoten prestoi v uganda, kitai, india pa dori japonia
Jivi i zdravi!

Анонимен каза...

Africa for apes Europe for the whites...

Анонимен каза...

hahah da opredeleno dobre kazano.... az imam preiqteli negri i protivno na o4akvaniqta na rasistite sa si super pi4ove... daje ponqkoga po svestni ot "belite" takiva

Анонимен каза...

Nishto hubavo ne e izlezlo ot afrikanska motovilka .

Анонимен каза...

ПОДОБНО НЕЩО МОЖЕ ДА БЪДЕ НАПИСАНО САМО ОТ ЛИЧНОСТ, НАДЖИВЯЛА СЕБЕЛЮБИЕТО,ДРЕБНАВОСТТА И НЕВЕЖЕСТВОТО НИ!БРАВО!

Анонимен каза...

Звучи добре, но без логика. Първо, не разбрах защо думата ЦВЕТЕН се вменява като обидна? А иначе си цветен, защото можеш да бъдеш от бледо кафяв до синьо черен. Аз също съм цветен, защото мога да бъда от розово-бял до мургаво-бежав и какво от това?

Анонимен каза...

Както често напоследък и тук се оказа, че расисти явно са черните. Аз нямам проблем да ме наричат "Цветен".

Анонимен каза...

Nali znaete kakvo deli 4oveka pt maimunata - sredizemno more :D

Анонимен каза...

nepi6a ot BG i niamam kirilica v klyb sum sorry
ami hora sega sum na bali prekrasno miasto , neveroiatna priroda krasota toplo dori okeana e 27 gradysa dobre nali i sam za dva meseca siakak godina kogato v bg e zima . i mislai da go smeniam tova miasto mislia da si tursia drygo i znaete li za6to ami zaradi ciganite zaradi 4ernite maimyni . prosto sa si takiva trydno e da se obiasni , haresvam gi , yvajavam gi , yvajavam religiata im bogovete im , na4inut im na jivot , tradiciite , ama vseki e dobre togava kogato ima vazmojno nai malko doseg s tiah , ne 4e ne6to nesum rasisit realist sum . v sly4aia te sa cigani i se durjat kato takiva .
da 4ernite sa rasisti i imat problem s belite . v london imah ne malko problemi . negrata sa si negra . dori na rabota kudeto triabva da si izpulniavat zaduljeniata . murzi gi . imah problemi s edna bankerka , neiska da mi sbvur6i rabota 6tot sum bial i sum oti6ul 10 min predi kraia na rabotnia den . posle se surdi 6to sum napisal pismo do menijura i i sum se oplakal ot neia , ako sum oti6ul na drygia den si4ko 6tialo da e 6est , negrite sa si prosti negri i v magazinite kato prodava4ki si li4i .

Анонимен каза...

Много е сладко!!! Съпруга ми е негър и трябва да ви кажа, че е страхотен ЧОВЕК с прекрасен характер, амбициозен, упорит в делата си с чувство за хумор и невероятно излъчване! Точно поради факта че винаги е бил различен сред нас "белите" умее да цени малките неща в живота, да дава "окраска" и на най-черните неща и е далеч от пагубната суета, злобата и завистта, въпреки че те го атакуват навсякъде.

Анонимен каза...

Dopusnala si gre6ka v komentara si...moje da e nevolno - sypruga ti veroqtno e edna prekrasna MAIMUNA, a ne prekrasen 4ovek ;)A 6to se otnasq do malkite ne6ta koito umee da ceni, smeq da predpoloja 4e tova sa banani, pile6ko i dinq (rofl)

Анонимен каза...

Няма черни и бели.

Но има цигани и българи.

Няма черни и бели.

Но има евреи и гоя - за "избраните" евреи хората са като гуано, т.е. изпражнения.

Няма черни и бели.

Но има ограбени българи от цигани, турци, черни, бели, евреи, американци, италианци, чехи, германци, както и невежи българки, които се женят за араби и негри.

А после си скубят косите в чужбина.

Анонимен каза...

ххехе, много е сладко, и съм напълно съгласна ;)

Анонимен каза...

Харесва ми това, много ми харесва:) А за по-горните, дето се имат за много умни - не цвета на кожата прави хората мързеливи, ограничени, злобни, завистливи, тъпи, арогантни и тн., а възпитанието им, културата или липсата на такава. И моят съпруг е черен, имам най-красивото, добро и умно дете, разбираме се чудесно, живях 5г в Африка, където се и срещнахме, смятам да се върна там, защото ми харесва, имам чудесни приятели и хубав живот. Никога цвета на кожата на хората не ми е бил проблем, някои тук ги наричат маймуни, но това са ограничени хора, смешни с глупостите си. Тъй като съм толерантна личност, не ме интересува какво мислите, не смятам, че имате право, но ще ви кажа да не съдите, лесно може да изпаднете в ситуация, която да опровергае сегашното ви "мислене". Със здраве, и какъвто и цвят да сте - усмихвайте се повече!

Анонимен каза...

negrite sa naj-golemite rasisti!! ili ne znaete maj..

Анонимен каза...

Няма такова нещо че негрите са най-големите расисти.Има расисти и черни и бели -то е от възпитанието и от културата на хората ,зависи и в каква среда живееш.Това е моето мнение.

Анонимен каза...

Това е расизъм.Както знаете расизма не е само бял.И независимо кой какъв е-белият човек построи света и го създаде такъв каквъто го познаваме,докато черните танцуваха с кокал на носа и с копия около огнищата!

Анонимен каза...

А след като са спрели да танцуват с кокал на носа са почнали да слугуват на белите... и дори сега да има афроамериканци, които да са расисти, то ние сме ги превърнали в такива... Колко неща не са им били позволявани? Като се почне от влизането в някой долнопробен бар ... за всичката тази злоба и умраза сме виновни само ние... белите:)
Корените на мързела не тръгват от цвета на кожата:) А колко бели крадци, убиици, пияници и т.н. има? .. А колко афроамериканци са се образовали и са постигнали повече от повечето бели? .. Лекари, адвокати, учители, банкери ... вече и президенти:)
А цвета на кожата е последното нещо, по което трябва да съдим за хората .. но за нещастие живеем в България, където това на повечето хора май йм е невъзможно... (:

Анонимен каза...

Sdraveite, sorry njamam kiriliza i pisha ot USA. Jiveja tuk v momenta a predi tova sam givjala v Germania. Sasto kasvam tova?-sastoto nito tuk nito v EU(iskluchvam BG) chuh njakude obrustenite NEGAR kum zwetnokoj. I kogato cheta dori positivnite mnenija kum tjah na moite sunarodnizi s obrastenieto NEGAR-hhhhhhmmmmmmm nemoga da opisha sasto no tesi koito pishat kolko sa primitivni chernite mi se struvat che givejat oste v 13 vek. Vigdam, che iskame da budem v BG s malko po evropeisko ili zivilisovano mislene, no neka pochnem ot israsite koito ispolsvame. Strashno nekrasivo e da kagesh na njakoi Negar svuchi (ste povurna) Na namski zwetnokogite se narichat-Farbige ili prosto schwarz cherni, a tuk v USA Afro-american, noooo nikoga Negar skupi mili moi shiroko skroeni sanarodnizi, babi na zwetnokogi setove, suprugi i t.n. ................Galko, che sme v 21 vek i vse oste ne sme go rasbrali mili moi beli i zivilisovani semljazi....sorry no...

Анонимен каза...

Брех, мама му стара, новоизлюпените американци бързат по амеркански акъл да ни дават, хехе ! В Щатите наистина думата негър е табу, ама то няма никаква връзка с 21 век, просто чернилката там се обижда като я наречат негър, точно колкото би трябвало да се обижда в България ако я наричат чернилка ! А, сега, мила госпожо, обяснете на обикновените българи без американски манталитет, поради що е срамно тъмнокожите да се наричат негри ? И само да ви светна малко ако не знаете, на испански negro значи черен ! Та дали ще кажете афроамериканец, black man, schwarz, или негър, това е все едно и също и не виждам защо едното било обидно ! Обидното наименование на черните в Америка е nigger, но освен него от доста време е анатемосано и името негър !?! Те хем не обичат да им се напомня, че са черни, хем натякват, че били афроамериканци ! Нещо не съм забелязал белите да се пъчат, че са евроамериканци ! Изобщо поведението на черните издава очевидно един суперкомплекс и това се наблюдава предимно в Америка, тъй като не може да не си дават сметка въпреки всичко, че като цяло са доста, доста под нивото на белите, нищо че вече имат и президент-нобелист, както се казва изключението потвърждава правилото.....А дали пък е изключение - ще поживеем, ще видим...

Анонимен каза...

черните,имам в предвид всички там Араби,Африканци„Индийци,Бангладеш,Грузия и така нататък са просто една мързелива сган дето не ми я хвали.Само като чуя за религията им и полудявам-уж са много вярващи и следващи корана а всъщност са просто едни хитреци правещи само това което им е угодно и разправят че ги потискаш и унижаваш заради цвета на кожата.Само сериозна управленска ръка за тях-на времето Англичани,Американци и Французи много добре са си знаели как да го правят това.

Публикуване на коментар