18. Шестият сърдечен тон

Какво сме дали на Света? е въпросът.
А това е осемнадесетият Отговор.

Откриването на Шестият сърдечен тон спомага за опознаването на сърдечната дейност и избягването на диагностични грешки. Негов откривател е:

проф. д-р.Иван Митев, българин.

Шестият тон на сърцето е първото откритие в българската медицина. За него се знае малко, както и за проф.д-р.Иван Митев.

През 1974 професорът усеща в сърцето на пациент странен тон, различен от познатите и описани досега. Проверява внимателно стотици пациенти - дали наистина долавя нещо различно. Използва наличната по това време техника и успява да регистрира тона. Това е единственият тон, който се улавя на необичайно място в сърцето - в систолата. Няма го при всички хора. Открива се при някои здрави, както и при различни заболявания.Регистрира се и при фонокардиография.

Нещо различно.
Държавата ни издава пощенска марка - VI тон на сърцето. Още едно нещо, в което сме първенци. Това е единствената марка в света, посветена на кардиологията, която е особено ценна придобивка за колекционерите. Марката става много популярна, след като я публикува елитно западно списание по кардиология.



В началото.
Професор Иван Митев, ОТКРИВАТЕЛЯТ НА ШЕСТИЯ ТОН НА СЪРЦЕТО, е роден в село Крушовица област Враца, близо до Оряхово.

Продължението на историята.
Проф. Ваньо Митев - ректорът на Медицинския университет в София е син на проф.д-р. Иван Митев.

как започна тази поредица (тук)



Facebook Comments

5 коментарa :

varnik каза...

Това е нещо ново за мен, признавам! Браво!

Анонимен каза...

Diado mi e tova.
Bravo!!!

Анонимен каза...

(усмивка) браво на професора.

hrisivdim каза...

Как да не се гордея,че съм БЪЛГАРИН ?

Зорница каза...

А първият български католически блажен - Евгений Босилков е подготвял професора по латински, за да влезе в медицинския...случайни неща просто няма!

Публикуване на коментар