ГРИЖА ЛИ Е ЗДРАВЕТО?

Грижите за собственото здраве може да се превръщат за някого в бреме. А как да превърнеш това бреме в ежедневен източник на радост и удоволствие?
Всичко зависи от мярката. Важно е да не се прекалява с нищо.
Разбираш ли, че не можеш да се събудиш някой ден с мисълта, че всичко ще промениш и изведнъж да престанеш да обичаш любимите си неща от живота, само защото са вредни. И това може да превърне живота ти в ад.

1.ГЛЕДАЙ РЕАЛНО НА ЖИВОТА!
Искаш перфектна фигура? Чудесно, но не мисли за фотомоделите, а потърси своя най-добър вариант от ранните години. Не се стреми към невъзможното. Това бързо ще те разочарова.
Какво ти трябва за да изглеждаш добре? Не толкова идеални форми, а повече излъчване. А това се постига само, ако се харесваш и имаш високо самочувствие. Не искам да те вкарам в порочен кръг, а само да ти кажа, че всичко започва от мисленето ти. Така, че първо застани пред огледалото и си кажи, че дори никой друг да не те харесва, ти си тази, която винаги ще се харесваш, ти ще подкрепиш този образ в огледалото, за да може той да постигне с всеки изминал ден по една малка победа над себе си. Ако не си окажеш сама подкрепа, то кой ще те подкрепи?

2.НЕ СЕ ВМАНИАЧАВАЙ!
Не се поддавай на страхове. Не мисли дали тези килограм-два са смъртно опасни за теб. Много по-важно е да помислиш за здравето си. Не се поддавай на всяка нова диета, за която се говори. Истинското име на диетата е глад! Ти се лишаваш от някои храни, но добре ли е това за теб? Можеш ли да намалиш до безкрайност въглехидратите? А какво става с тялото? А мозъкът? Можеш ли безнаказано да лишаваш тялото си от мазнини? Попитай сърцето си! Знаеш ли, че най-доброто лечение за сърдечно-съдовата система са употребата на омега-3 ненаситени мастни киселини? А мозъчните клетки, които изпитват необходимост от мазнини и въглехидрати? Дали си заслужава заради непостижима цел да обричаме на системно недохранване нашето тяло?! Все пак, безсмъртната ни душа има нужда от този храм за да съществува?.
Друг е въпросът ако имаш свръх тегло, което ти пречи да се движиш, кара те да се задъхваш, а краката и гърбът започват да те болят, не могат да се справят с допълнителния товар. Например 5 допълнителни килограма са като малко дете, което непрекъснато носиш със себе си. Какво облекчение би било, ако можеш да го оставиш? Ето това е проблем, върху който трябва да се съсредоточиш.

3.НАМЕРИ СВОЕТО ЗДРАВОСЛОВНО ТЕГЛО.
Бързото сваляне на килограми почти никога не е здравословно или за постоянно. Редукцията на теглото е добре да бъде бавна и плавна - около 1кг седмично.
Важно е да се топят мазнините и да не се губи мускулна маса. Затова и процеса е непостоянен, с фази на задържане и дори леко увеличение, при нарастване на мускулите за сметка на мазнините.
Не е добре и обезводняването, затова процесът трябва да е съпътстван с приемане на достатъчно вода. Много често резултатите са в сантиметри - загуба на обиколката в талията и ханша, а не в килограми, защото мазнините са много леки. Стопяването на 1-2 кг мазнини може да покаже -10см по-малко в талията.

4.СЪЗДАЙ НОВИ НАВИЦИ.

Самата промяна в храненето трябва да бъде начало на нов начин на живот. За да избегнеш бързото възвръщане на килограмите, приеми това начало кото своя бъдещ живот. Това е времето, в което преосмисляш какво ядеш, кога се храниш и какво е количеството. Вземаш решения за промяна на дневния режим, като балансираш храната за деня, определяш часовете за хранене и се научаваш да пиеш вода.
Всичко трябва да е приятно и лесно приложимо през целия ти живот. Новите навици ще подкрепят стремежа ти за здравословен живот.

5.ДВИЖЕНИЕ, ДВИЖЕНИЕ...
Не подозираш колко изобретателна си в откриването на всяка нова възможност. Това си е твоя лична територия и те оставям да я откриеш сама.

6.ХРАНИ СЕ С УДОВОЛСТВИЕ!
Това означава да отделиш време да почувстваш храната с всичките си сетива. Не лишенията, а правилното мислене за храната ще ти донесат неочаквана награда, като оформят прекрасно здраво тяло.
Запомни, че количеството води до промяна.

7.ВЯРВАШ ЛИ В ЧУДЕСА?
Трябва да се настроиш за новия начин на живот и да забравиш за бързото чудо, а някой ден и това ще се случи - ще се погледнеш и няма да повярваш, колко добре изглеждаш.
И всичко това си постигнала без досадата от диети и глад!

ПЕТЯ ПОПОВА
инструктор по хранене
pette@abv.bg

Facebook Comments

0 коментарa :

Публикуване на коментар