ТОВА, което ТЕ кара ДА СЕ ПРОМЕНЯШ

Всяка майка знае, че най-важното за детето още с зачеването е какво ще яде, защото малкият човек трябва да расте.


Да вземем кожата за пример, на всеки 21 дни клетките се обновяват изцяло. Така става и с клетките от цялото ти тяло. Така , че на всеки 11 месеца може да се каже, че имаш ново тяло. А ти си това, което ядеш.

Смяташ ли, че ако си имал нужда от допълнителни капки витамин Д, като бебе, сега няма да ти се наложи да го наваксваш по някакъв начин? А витамините, които си получавал със сока от ябълка и морков? Нямаш ли и сега нужда от тях? Защо мама те е хранела под режим и с разнообразна храна? Нима вече нямаш нужда от това?Е динствената разлика от тогава до днес е, че си имаш самостоятелна отговорност за себе си , за своето тяло и своето здраве. Как ще изглеждаш зависи изцяло от теб. Колко ще си здрав също е твоя отговорност, не на лекарите.

А какво е добрият външен вид без качествена храна? И какво е здраве без разнообразие в храненето. Нека предположим, че строим сграда и не направим добри основи. А за стените градим с тухли, но не добавяме спойка. Ще живееш ли в тази сграда, обречена на разруха?

Храненето като наука се развива, за да подобри качеството на живот. Наблюденията и изследванията, които се правят в тази насока дават възможност за реална преценка как да се променя храненето, за да носи удовлетвореност, защото ще води до най-доброто състояние на вида и здравето. Но в основата на всяко изследване е дълбокото усещане на хората за своята природа и потребности. Всеки , в себе си крие най голямото познание на своето тяло и нуждите му. И ако правилно следим знаците, които ни дава тялото и добием увереност да разпознаваме собствените симптоми и сигнали и да отговаряме адекватно, това ще бъде чудесна възможност да живеем според нуждите си.

Какво е необходимо за да постигнем това? Нека започнем от основните неща - храна, вода и движение на въздух. Използвай опростени модели, които са лесни за повторение и могат да бъдат променени, ако не се чувстваш удобно.

На първо место поставям водата по важност. Само 2 дни можеш да издържиш без вода.
Не е необходимо да го изпробваш. Можеш да провериш при главоболие, вместо хапче да изпиеш чаша -две вода. Учудваш ли се на резултата?

Какво да ядем е наш личен избор и зависи от вкусовете ни и разбирането ни за храната. Ще наблюдаваш много промени в храненето си. Някой ще са положителни, други отрицателни. Ще ти повлияят и смяната в разбирането на нуждата от хранене, както и твоя начин на живот. Ако водиш спокоен живот, имаш достатъчно време за себе си ще имаш един начин на хранене. Ако животът е напрегнат, с много ангажименти и малко време за себе си, начинът на хранене ще е друг. Пак имаш личен избор да избереш работата си, местоживеенето, партньора, приятелите, приоритетите. Ако това не ти е по силите пак имаш голям шанс за себе си, можеш да избираш храната си и това да промени тотално живота ти. А как ще я избереш е пак твоя лична отговорност. Както и последствията от неправилния избор.

Мога само да ти подскажа, че отрицателният опит, използван по полезен начин, ще доведе до най-добрите резултати.

А сега опитай да поемеш твоята отговорност!

ПЕТЯ ПОПОВА

консултант
pette@abv. bg

Facebook Comments

0 коментарa :

Публикуване на коментар