10 съвета как да шофираш по-ефективно!

Начинът, по който шофираш, не е важен само за Теб, твоето семейство и хората около Теб. Той също така засяга и околната среда.

Европейската комисия и Европейската петролна промишленост са ни подготвили 10 прости и лесни съвети за ефективно шофиране. Целта им е да ни помогнат да намалим консумацията на гориво и да допринесем за по-чист и безопасен начин на живот.

1.
Поддържай автомобила си добре, проверявай редовно нивото на маслото. Правилно поддържания автомобил работи по-ефективно и да допринася за намаляване на емисиите на CO2.

2.
Всеки месец проверявай налягането в гумите. Гумите с по-ниско налягане могат да увеличат разхода на гориво с до 4%.

3.
Свали ненужната тежест от багажника или задните седалки на автомобила ти. Колкото по-тежък е автомобилът, толкова повече се натоварва двигателя и толкова по-голяма става консумацията на гориво.

4.
Затвори прозорците при по-висока скорост и демонтирай покривните релси за багажник, когато не ги използваш. Това ще намали въздушното съпротивление и може да понижи консумацията на гориво и емисиите на CO2 с до 10%.

5.
Използвай климатика само, когато е необходимо. Ненужната му употреба увеличава разхода на гориво и емисиите на CO2 с до 5%.

6.
Тръгвай винаги след запалването на двигателя и го изключвай при престой над 1 минута.Съвременните двигатели ти позволяват просто да се качиш и да тръгнеш, като по този начин намаляваш консумацията на гориво.

7.
Шофирай със съобразена скорост и преди всичко - карай плавно! Всеки път, когато ускоряваш или спираш внезапно, двигателят на Твоят автомобил консумира повече гориво и произвежда повече CO2.

8.
При ускоряване сменяй към по-висока предавка възможно най-рано. По-високите предавки са по-икономични по отношение на разхода на гориво.

9.
Опитвай се да предвиждаш трафика. За да избегнеш ненужното спиране и стартиране в натовареното пътно движение, наблюдавай трафика, избирай малките улички или просто тръгвай малко по-рано или малко по-късно.

10.
Помисли дали не е удачно да се комбинираш с някой при използването на автомобила за работа и почивка. Така ще спомогнеш за намаляване на замърсяването и консумацията на гориво.


за по-подробна информация посети : www.savemorethanfuel.eu
за да гласуваш ЗА толерантността на пътя : Етичен кодекс на толерантните водачи




Facebook Comments

1 коментарa :

Анонимен каза...

Специално за жени:Огледалото не е за поставяне на червило.Когато се движиш назад гледай и в страни,особено на кръстовище.Давай мигач при маневра.Не тръгвай рязко преди да се огледаш.Не пуши,когато до теб е детето ти.Не се обръщай назад да говориш,докато караш.

Публикуване на коментар