Един ден с Робин Шарма


ден след ден.. се връщам към тайните на Робин Шарма. и винаги си откривам по нещо ново. този път реших да си поиграя и да подредя деня следвайки него, Робин Шарма и неговите думи...

оригиналът е...The Top 200 Secrets of Success and the Pillars of Self-Mastery By Robin S. Sharma

а денят, той би изглеждал така..

Началото. Сутрин е.

148. Молитва.
Започвай деня си добре. Преди да станеш от леглото всяка сутрин се моли или казвай личните си утвърждения, като благодариш за деня и всички позитивни неща, които ще видиш и направиш. Вземи съзнателно решение да направиш това най-прекрасния ден в живота ти и да го изпълниш с удоволствие, успех и смях. Ако го вярваш със сигурност ще стане. Вечната тайна за доживотен успех е да живееш всеки ден сякаш ти е последен.

2. Медитация.
Всяка сутрин отделяй по един час за занимания за личностно развитие. Медитирай, визуализирай деня си, чети вдъхновяващи текстове, за да се настроиш, слушай мотивиращи записи или чети стойностна литература. Използвай това време, за да настроиш и енергизираш деня си за един наистина ползотворен ден. Гледай изгрева поне веднъж седмично или излизай сред природата. Доброто започване на деня е чудесен начин за себеобновяване и лична ефективност.

10. Смях.
Всяка сутрин се смей по 5 минути в огледалото - Стив Мартин го прави. Смехът активира много полезни вещества в тялото, които ни правят щастливи. Смехът също балансира тялото. Смехотерапията се използва за лечение на хора с различни неразположения и това е прекрасно средство срещу превратностите на живота. Докато средното 4 годишно дете се смее 500 пъти на ден, средният възрастен е щастлив ако се смее 15 пъти на ден. Възроди навика си да се смееш, това ще донесе много повече радост в живота ти.

81. Плуване.
Създай си навик да плуваш всеки ден. Ще ти осигури отлично здраве, ще те поддържа бодър и концентриран, стегнат и изящен. Плуването не стресира тялото, кара белия дроб да работи по-добре и ти трябва малко време, за да бъде ефективно. Запомни, че здравия дух вирее в здраво тяло.

190. Коремни преси.
Прави по сто коремни преси на ден и не отстъпвай на този навик. Силните коремни мускули гарантират отлично здраве и те предпазват от контузии. Също така те поддържат добър външен вид и високо самочувствие.

198. Пеша до работа.
Ходи пеша до работа и се наслаждавай на красотата на природата.

12. Тренирам концентрацията си.
За да повишиш концентрацията си и способността да се фокусираш, брой стъпките си, когато ходиш. Това е особено силна техника. Докато вдишваш дълбоко направи 6 крачки, задръж въздуха за още 6 крачки и издишай на следващите 6. Ако 6 стъпки са прекалено много за дишането ти, прави го така че да се чувстваш добре. Ще се почувстваш буден, освежен, вътрешно спокоен и съсредоточен след това упражнение. Толкова много хора си позволяват мислите им да са изпълнени с ментално дърдорене. Всички добри изпълнители оценяват силата на тихия, бистър ум, който се концентрира силно върху всички важни неща.

33. iPod.
Стани отдаден потребител на аудио-записите. Повечето програми и книги за саморазвитие се предлагат в този формат. Слушай тези вдъхновяващи материали докато отиваш на работа, докато чакаш реда си в банката или докато вечер миеш чинии. Направи колата си училище на колела и използвай времето, което прекарваш в нея за да превърнеш ученето в най-добрия си приятел. Всичкото време, което прекарваш в принудително бездействие може да се използва ефективно по този начин. Използвай такива възможности, за да учиш и да разширяваш потенциала си.

Време за Работа.


3. Въпроси.
Не позволявай нещата, които са най-важни за теб да остават последни в списъка. Всеки ден си задавай въпроса: Това ли е най-добрият начин, по който мога да използвам времето и енергията си? . Управлението на времето е управление на живота, така че пази времето си внимателно.

17. План за деня
.
Стани дисциплиниран управител на времето си. Грубо в седмицата има 168 часа. Това със сигурност ти позволява да свършиш всичко, което си планирал. Бъди безпощаден с времето си. Всяка сутрин отделяй по 5 минути, за да планираш деня си. Подреди приоритетите си и се концентрирай не само върху спешните, но маловажни неща (напр. телефонни обаждания), а и върху онези, които са важни, но не спешни. Така се развиваш като личност и професионалист. Важните, но не спешни дейности са тези, които дават дългосрочни, постоянни облаги и включват упражнения, стратегическо планиране, разширяване на контактите и лично образование. Никога не позволявай най - важните неща да бъдат изместени от по-малко значими.

171. или
Blackberry.
Купи си джобен органайзер, който е доказано добро средство за изготвяне на график, записване на ангажименти и подреждане на отговорности в идеален ред. Можеш да си го купиш на прилична цена.

118. Среща на закуска.
Създай си навик да правиш срещите си на закуска. Ранно хапване с приятел или бизнес партньор е най-приятния начин да започнеш деня и ти позволява да поддържаш контакти въпреки натоварения си график.

117. Чета Вестници.
Всички отговори на всички въпроси са написани. Как да станеш добър оратор, как да подобриш отношенията си с другите, как да станеш по-строен или да развиеш паметта си, всички аспекти на личностното развитие са разгледани в книги. Затова, за да разгърнеш пълния си потенциал трябва да четеш ежедневно. Но в ерата на информацията, внимавай какво поглъщаш със съзнанието си. Фокусирай се върху целите си и чети само онова, което може да ти бъде от полза. Не се опитвай да четеш всичко, което ти попадне, защото имаш и други неща за правене. Избери кое е важно и филтрирай само най-ценното. Започни с вестник всяка сутрин, за да имаш представа за последните събития. Увери се, че това, което четеш е широко базирано. Например ако искаш да почетеш за история, бизнес, източна философия, здраве и т.н. отиди в библиотеката. Създай си навик да ходиш там редовно. Прочети класиците от Хемингуей до Брам Стокър.Чети история с всичките й житейски уроци и биология за нова перспектива. Погледни в секцията „успех" в библиотеката и ще бъдеш изумен от литературата, която ще откриеш : вдъхновяващи истории на хора, които са постигнали голям успех в лицето на нещастието;стратегии за подобряване на физическото, умственото и духовно състояние и текстове, които отпушват неограничена сила, която със сигурност съществува в нас.Черпи дълбоко от тези книги. Обгради се с тях и ги чети постоянно в автобуса или вечер преди да заспиш. Позволи им да те вдъхновят и да те мотивират.

35. Радио.
Дръж радио касетофон в офиса си и слушай лека, успокояваща музика през деня. Сложи приятни пейзажи и вдъхновяващи картини на работното си място. Чрез силата на асоциациите, ще започнеш да харесваш работата си повече и в теб ще се надигат приятни чувства. Разпредели времето си за пътуване така, че да можеш да прекарваш половин час в
книжарницата на летището.Там винаги ще намираш последните книги и записи за саморазвитие и така че онези, които пътуват със самолет да им се насладят.

83. Концентрация.
Ключът към успешното управление на времето е да правиш каквото си планирал, когато си планирал. Концентрирай се върху това, което правиш в момента. Само тогава ще постигаш целите си и ще имаш време за важните неща. Въпреки, че е наложително да си гъвкав (прекалено опънатият лък скоро се чупи ) да следваш графика не се иска нищо повече от дисциплина.

6. Бележник/Notepad.
В течение на деня всички сме обладани от вдъхновение и нови идеи. Дръж в портмонето си листчета за бележки заедно с химикалка или молив, за да си записваш тези просветления. Когато се прибереш, препиши ги начисто например върху бележник със спирала и ги преглеждай от време на време. Както е отбелязал Оливър Уензъл Хоумс: "Човешката мисъл, веднъж подминала една идея, никога не възвръща първоначалните й измерения".

58. Жасминов чай.
Пий жасминов чай, който можеш да си набавиш от всеки китайски магазин. Действа отлично на здравето и е много успокояващ. Направи си чай от няколко парчета джинджифил, който ще възстанови жизнеността ти и ще те държи във върхова физическа форма.

106. Почивка.
Създай си навик да даваш почивка на съзнанието си през деня. Посети Бермудите за 5 минути сутрин. Следобед поплувай в Средиземно море и покарай ски по склоновете на Алпите преди да си тръгнеш от офиса след поредния продуктивен ден. Опитай за около два месеца и отдели време за това в графика си, така както отделяш за най-важните си задачи и ангажименти. Резултатите ще бъдат забележителни.

134. Малко Навън.
Излез навън и погледай синьото небе в продължение на час. Забележи изключително силното чувство на свързаност с природата. Отърви се от твърдия си дневен график и прекарай следобеда в красива обстановка. Разходи се между дърветата и поседни край хладно поточе. Отиди на риболов или наеми кану. Освобождаването от рутината ще ти осигури отпускане и ще се почувстваш прекрасно, когато неизбежно се завърнеш.

49. Още Концентрация.
За да подобриш концентрацията си, прочети абзац от книга, която никога не си отварял. После се опитай да го рецитираш по памет. Прави това всеки ден по 5 минути и се
наслаждавай на резултатите, които ще получиш след около месец.

162. Две Неща.
Всеки ден прави по две полезни неща, които не обичаш да правиш. Няма значение колко са маловажни, just do it! Много скоро ще почувстваш повишена личната си сила и продуктивност. Това е много стара и изпитана техника за увеличаване силата на характера.

160. Мълчание.
Прекарвай по един час в пълно мълчание с изключение на директни въпроси, на които трябва да отговаряш. Дори тогава отговаряй по същество и не разтягай разговора излишно.
Толкова често предъвкваме теми и се повтаряме. Древните източни упражнения не само ще изградят волята ти, но ще ти помогнат да развиеш яснота и прецизност на изказа, което
е съществено за ефективната комуникация.

145. Вода.
Усмири апетита си като пиеш повече вода - 10 чаши на ден е идеално. Съживява системите и пречиства тялото. Също така започни да ядеш повече супи и повече въглехидрати като ориз, картофи или паста, които засищат глада ти с много по-малко калории отколкото други не толкова полезни храни. Ти наистина си това, което ядеш и трябва да си сигурен, че менюто ти е съставено така, че да максимизира енергията и яснотата на съзнанието ти.

Вече съм Удома!


119. Плуване.
Ако живееш в жилищен блок увери се, че е светъл и има плувен басейн. Басейнът е особено важен, защото ще можеш да тренираш без значение колко е натоварен графика. Няма нищо по-хубаво от освежаващо плуване след дълъг, продуктивен ден. Ще се почувстваш отлично и ще спиш като бебе.

27. Или топла Вана!
Накисни се в топла вана на края на дългия, напрегнат ден. Награди се дори за най-малкото постижение. Отдели време да възстановиш съзнанието си, тялото и духа. Скоро по-важните ти цели ще бъдат постигнати и ще можеш да се придвижиш до следващото ниво на развитие.

87. Или Йога разтягане.
За да бъдеш на върха умствено, твоето тяло трябва да е отпуснато и отпочинало. Безспорно има връзка съзнание-тяло и когато тялото е отпуснато, ненапрегнато, съзнанието е ясно, спокойно и добре фокусирано. Затова йогата е толкова полезно занимание. Поддържа тялото спокойно, за да може съзнанието да работи. Основно разтягане по 15 минути на ден е отличен начин да освободиш напрежението, което си натрупал в резултат на съществуването в този много.... и бързо развиващ се, но прекрасен свят. Опитай масаж или джакузи. Отпусни тялото и така ще отпуснеш ума.

51. Или Аромати!
Доказано е, че ароматите са прекрасно средство за релаксация. Миризмите имат забележителен ефект върху мислите и настроението. Купи си маслен екстракт от портокал и джинджифил. Сложи по няколко капки от двете масла в чаша с топла вода и вдишай сладката миризма за няколко минути. Остави сместа да постои в стаята, в която си почиваш. Ще те обладае чувство за мир и спокойствие. Лек аромат на ябълка във въздуха прави съня много по спокоен.

65. Вечеря.
Не яж три часа преди лягане. Това помага на доброто храносмилане и на спокойния сън. За по-дълбок, възстановяващ сън, запомни че всекидневните физически упражнения са задължителни, както и отпускането, почивката един час преди лягане. Също така не си взимай работа за леглото и не мисли за натоварващи неща. Заспивай като бебе, на което са изпели приспивна песничка. И накрая, както е казал Леонардо да Винчи: "оползотвореният
ден носи спокоен сън".

52. Разходка.
Научи се, да се разхождаш половин час след вечеря. Разходка сред природата е най-подходяща. Може би ходенето е най-естественото упражнение. И докато се разхождаш не мисли за работа, сметки или предизвикателствата, с които ще се сблъскаш - това ще неутрализира ползата от разходката. Просто се наслаждавай. Обърни внимание на изобилието, което те заобикаля. Остави сетивата си да черпят от красотата на природата и свежестта на въздуха. Много хора, които са израснали рано са си създали навика да се разхождат ежедневно.

30. Дневник.
Пиши дневник, за да измерваш напредъка си и да изразяваш мислите си. Не записвай само успехите си, но и неприятностите. Това е един от най-добрите начини да се освободиш от навика да се тревожиш, оставайки в оптимално състояние и развивайки прецизност на мисълта.

139. Защо?
Научи се да се самонаблюдаваш. Бен Франклин казва, че това е една от най-важните стратегии за лична ефективност. Всяка вечер прекарвай 10 минути в самоизследване преди да заспиш. Помисли за добрите неща, които си направил през деня, и лошите действия, които може би си предприел и които трябва да промениш, ако искаш да растеш и да се развиваш. Успешните хора просто мислят повече от другите. Всекидневното повторение скоро ще изкорени негативните качества (вариращи от отлагане до клюкарене, което обижда другите) и ще изостри вниманието ти. След усилена практика със сигурност ще дойде време, когато ще правиш по-малко грешки и за сметка на това личната ти сила ще достигне своя връх.

90. Книжка.
Създай си навик да четеш нещо позитивно и вдъхновяващо вечер преди да заспиш и сутрин преди да станеш от леглото. Скоро ще забележиш ползите от този навик, защото тези мисли ще те съпътстват през целия ден.

11. Свещ.
Запали свещ до себе си вечер, докато четеш. Това е много успокояващо и създава прекрасна атмосфера. Превърни дома си в оазис сред безумния свят. Запълни го с хубава музика, книги и приятели.

Лека НОЩ!

ред е на задължителната литература на Робин Шарма.
и какво мисли Робин Шарма за Стреса?
и кога е семинара на Робин Шарма в България.

Facebook Comments

1 коментарa :

Анонимен каза...

Добре си се справила!Благодаря!

Публикуване на коментар