Важните неща в Живота


В часа по философия професорът застана на катедрата и зачака студентите да утихнат. Тогава взе голям празен буркан от майонеза и го напълни с топки за голф. Попита студентите дали съдът е пълен. Те отговориха утвърдително.

После професорът взе една кутия с камъчета и я изсипа в съда. Разклати го леко и камъчетата се наместиха между топките за голф. И отново попита студентите дали съдът е пълен. Те пак отговориха утвърдително.

Сетне професорът взе кутия с пясък и я изсипа в съда. Естествено пясъкът запълни всичко. Той попита още веднъж дали съдът е пълен. Студентите отговориха с единодушно Да.

Тогава професорът взе две кутии с бира. И изсипа съдържанието им в съда. Празното пространство се изпълни. Студентите се разсмяха.

Когато смехът утихна. Професорът каза: Този съд представлява вашият живот. Топките за голф са важните неща във вашия живот. Семейството ви, здравето ви, децата ви, приятелите ви, страстите и предпочитанията ви. Все неща, които ако загубите всичко друго и ви останат само те. Животът ви ще бъде достатъчно пълен. Камъчетата са другите неща. Работата ви, къщата ви, колата ви. Пясъкът е всичко останало - малките неща.

Ако най-напред сложите пясъка в съда. Няма да има място за камъчетата и топките за голф. Същото се случва и с живота. Ако губите времето и енергията си за дреболии. Никога няма да имате място за нещата, които са важни за вас. Обръщайте внимание на нещата, които застрашават щастието ви. Играйте с децата си. Излезте с партньора си навън, на вечеря. Винаги ще се намери време да изчистите къщата и подредите. Погрижете се най-напред за топките за голф, за нещата, които наистина си заслужават. Подредете приоритетите си. Останалото е само пясък.

Една от студентките вдигна ръка и попита: А какъв беше смисълът на бирата? Професорът се усмихна и каза: Радвам се, че ме попитахте. Исках просто да ви покажа, че няма значение колко пълен е животът ви. Винаги ще се намери място и за две бири.

автор е Laura Bankston

Facebook Comments

6 коментарa :

Mike Ramm каза...

Това е изключително мъдра притча!

Канех се от доста време да я публикувам в своя блог, после я затрих някъде. Радвам се, че я публикувате тук. Браво! Заслужава си да бъде прочетена от много хора.

Po3u каза...

Това беше невероятно. Браво!

azvezdev каза...

къде е оригинала, идея? :)

Nathalie каза...

ето го и оригинала...
http://www.homeschoolcookbook.com/2004/10/mayonnaise-jar-and-two-cups-of-coffee.html

domoshar каза...

Стара златна изтория. Винаги и приятно да се сетиш за нея. Мерси!

domoshar каза...

история :)

Публикуване на коментар